Brīvdienu ceļvedis. Septiņas lietas, kas jāpiedzīvo 29. un 30. jūnijā. FOTO. VIDEO
Kultūra
2013. gada 28. jūnijs, 11:23

Brīvdienu ceļvedis. Septiņas lietas, kas jāpiedzīvo 29. un 30. jūnijā. FOTO. VIDEO

Jauns.lv

Sākušies XXV Vispārējie latviešu Dziesmu svētki un XV Deju svētki. Protams, ka šajās un arī visas nākamās nedēļas garumā tie jāapmeklē. Bet tas nenozīmē, ka nav arī citi apmeklēšanas vērti pasākumu.

Cēsu mākslas festivāls vienā veselumā jeb vienā koncertā būs savienojis maestro Raimondu Paulu ar Nino Rotas klasiskām melodijām no leģendārajām Fellīni filmām. Deviņu pakalnu pilsēta vērienīgi svinēs savus svētkus, bet Latvijas Šlāgeraptauja Ventspilī - Reņķa dārzā līksmos lielajā fināla koncertā un zaļumballē. Grūtas izvēles priekšā ir romantikas, klasikas un aristokrātijas cienītāji: Rundāles pilī kārtējie Dārza svētki, Ungurmuižā kārtējie Opermūzikas svētki, bet Siguldā kārtējais „Kremerata Baltica” festivāls. Kā vienmēr, arī plašs jaunu izstāžu klāsts – sākot no 250 gadus vecām itāļu grafikām, kas ataino antīko Romu, un beidzot ar neseno piensaimniecības vēsturi Tukuma pusē.

1. Raimonds Pauls un itāļu kinomūzika Cēsīs

Cēsu mākslas festivāla ietvaros svētdien skanēs mūsu maestro Raimonda Paula un itāļu komponista Nino Rotas (1911 – 1979) mūzika. Jāatgādina, ka Nino Rota ir daudzu slaveno Federiko Fellīni filmu mūzikas autors. Tā kā Cēsīs skanēs tik tiešām izcila mūzika, pie tam izcilu izpildītāju priekšnesumā.

Svētdien, 30. jūnijā, pulksten 17.00 Cēsu pils parka brīvdabas estrādē koncertā „Raimonds Pauls un itāļu kinomūzika” uzstāsies profesionālais pūtēju orķestris „Rīga” labā draudzībā un sadarbībā ar maestro Raimondu Paulu. Skanēs džeza svīta „Melnās krāsas”, kas drīz pēc radīšanas pārtapa par „Piecām džeza ekspresijām”. Koncertā ar pašu autoru pie klavierēm skanēs vairākas maestro dziesmas, kas sekmīgi iemiesojušās Latvijas Nacionālās operas solistes Ilonas Bageles un jaunā dziedātāja Daumanta Kalniņa balsīs. Paula smeldzīgā melodija no TV seriāla „Ilgais ceļš kāpās” idejiski savienos koncerta otro daļu ar pirmo, kurā skanēs Nino Rotas kinomelodijas.

Jāteic, ka Cēsu koncertā līdzās Raimonda Paula ekspresīvajām džeza etīdēm ar pašu autoru pie klavierēm tiks liktas vairākas maestro dziesmas, kas sekmīgi iemiesojušās Ilonas Bageles un Daumanta Kalniņa balsī. „Tāls Parīzes radio” stāsta par skumjo rudmati Žannu; dziesma „Es sev paņemšu līdzi” vēsta par baltu vēju un baltu tāsi, savukārt populārais godinājums dunduram atgādina par pavasara pirmajām pērkonbalsīm – Ilonas un Daumanta duetā tas skan patiešām aizraujoši.

Biļešu cenas: Ls 3 – 15 („Biļešu paradīzes” tīklā). Sīkāk internetā: www.cesufestivals.lv.

2. Talsu pilsētas svētki

Šajā nedēļas nogalē deviņu pakalnu pilsētā – Talsos ar mūziku, dziesmām, dejām, jautrību un pārsteigumiem, sauli, ūdeni un zvaigznēm, koši un daudzkrāsaini tiek svinēti pilsētas svētki. Nepalaidiet garām iespēju pašā vasaras viducī izbaudīt Talsu pilsētas burvību, iepazīt jaunus un atpazīt slavenus pilsētas talantus un viesus, atrast sev tīkamāko, amata meistaru darinātu lietiņu Amatnieku gadatirgū vai izgatavot to pašam, uzgavilēt dziedāt un dejot kopā ar visu laiku labākajiem Talsu dejotājiem, solistiem un mūziķiem „Danču placī” vai jaunatklātajā Sauleskalna estrādē, kā arī piedalīties atraktīvajā svētku gājienā! Svētku galvenie pasākumi notiks sestdien, 29. jūnijā. Programmā:

* Pilsētas laukumā pie Tautas nama pulksten 10.00 - jauno vokālistu koncerts „Talsi uzdod toni!”; pulksten 11.00 - pasaku tēlu izrāde; pulksten 12.00 - svētki Minku parkā; pulksten 13.00 - retro auto parāde; pulksten 13.20 - meiteņu apvienības „SUS DUNGO” koncerts; pulksten 14.00 - spēkavīru, karatē, stieņu supermeņu uzstāšanās; pulksten 15.00 - grupas „Musiqq” koncerts; pulksten 16.00 – „Harley Davidson” parāde; pulksten 16.15 - aktieru apvienības „Miers un Bērziņš” koncerts; pulksten 18.00 sāksies svētku gājiens „Es, tu, viš - mēs i talsiniek”.

* Bērnu pļavā pie novada administratīvā centra no pulksten 11.00 līdz 14.00 notiks nebēdnīgi, radoši, aizraujoši pasākumi un darbošanās visiem kustīgajiem talseniekiem -atrakcijas, spēles, sacensības kopā ar Talsu izglītības iestādēm un interešu centriem, dažādiem pasaku tēliem, klauniem, bebru Bruno, runci Rūdi un Cūkmenu.

* Vecajā tirgus laukumā no pulksten 9.00 līdz 15.00 izrādīsies Talsu amatnieki, kuri visiem gribētājiem mācīs arī savas amata prasmes.

* Visā pilsētā no astoņiem rītā līdz pēcpusdienai darbosies Amatnieku tirgus ar tam piederīgām lustēm.

* Pie Talsu Valsts ģimnāzijas no pulksten 10.00 līdz 16.00 notiks Deviņu pakalnu auto svētki - dažādu spēkratu izrādīšanās.

* Talsu svētku lielais koncerts un balle 29. jūnijā no pulksten 20.00 līdz pieciem rītā notiks Sauleskalna estrādē. Tajā piedalīsies „6. jūdze”, „Credo”, „Otra puse”, „Dzelzs vilks”, Viktors Lapčenoks, Antra Stafecka, Andris Ērglis, Harijs Spanovskis, Miks Dukurs, Samanta Tīna un DJ Roberts Lejasmeijers. Biļešu cena: Ls 3 („Biļešu servisa” tīklā), pasākuma vietā - Ls 5.

Talsu pilsētas svētki turpināsies svētdien, 30. jūnijā, kad pulksten 10.00 sāksies svētku dievkalpojumu Talsu baznīcās, bet pulksten 13.00 Sauleskalna estrādē notiks Dziesmu un Deju svētku ieskaņu koncerts. Sīkāk internetā: www.talsi.lv .

3. Latvijas Šlāgeraptaujas fināls Ventspilī

Sestdien, 29. jūnijā, pulksten 19.30 Ventspilī, Reņķa dārzā, sāksies lielais Latvijas Šlāgeraptaujas’2013 fināla koncerts, kas sekos zaļumballe. Pulksten 19.30 - koncerta iesildošā daļa, kurai pulksten 21.25 sāksies lielais fināla koncerts, kuru tiešraidē translēs Latvijas Televīzija, bet pusnaktī sāksies zaļumballe kopā ar grupām „Galaktika”, „Tērvete” un draugiem un Dj Lāci.

Šogad jau desmito reizi televīzijas raidījuma „Latvijas Šlāgeraptauja” visu četru sezonu uzvarētāji tiksies Ventspilī, Reņķa dārzā. 12 Šlāgeraptaujas dalībnieki Ventspilī, Reņķa dārzā, un Latvijas Televīzijas tiešraidē „Dziesmu sirdij rodi Ventspilī” sacentīsies par gada Sirdsdziesmas titulu. Fināla koncertu vadīs Raiva Veidenbauma un Guntis Skrastiņš.

Par gada Mīļākā šlāgera titulu cīnīsies dziesmas „Pededzes krasti”, „Meitene un lauku zēns”, „Hei Latviet!”, „Rudens roze”, „Tur svešumā”, „Draugs”, „Atceries”, „No visas sirds”, „Vītoliņš”, „Varavīksne”, „Siltajām dvēselēm”, „Čigānzēns”, „Dzintarjūras vīri”, ko izpilda „Ginc un es”, Dzintars Čīča, „Tēva nams”, koncertapvienība „Rozes kaislības”, Edgars Pujāts, „Jūlijs”, „Galaktika”, Igauņu ģimene no Gaigalavas, Santa Zapacka un Harijs Ozols, „Dricānu Dominante”, „Čigānzēni” un Dobeles zemessargi. Savukārt jūras dziesmas dziedās fināla koncertā izpildīs vīru kopa „Vilki”.

Biļešu cena: Ls 4.00; skolēniem, pensionāriem un invalīdiem – Ls 3 („Biļešu servisa” tīklā).

Dricānu dominante: „Siltajām dvēselēm”

4. Dārza svētki Rundāles pilī

Rundāles pilī sestdien, 29.jūnijā, nu jau septīto reizi pēc kārtas notiks Dārza svētki, kas pulcina tūkstošiem interesentu ne tikai no Latvijas, bet arī citām valstīm.

Katru gadu svētki notikuši par dažādām kokaugu un krūmu, sīpolpuķu un rožu tēmām. Šī gada tēma ir veltīta vēsturiskajām oranžērijām. Dienas laikā no pulksten 12.00 apmeklētājus sagaida interesantas prezentācijas par oranžēriju vēsturi un vēsturiskajiem augiem oranžērijās. Svētku dienā būs iespēja apskatīt nesen atklāto grāfa Šuvalova oranžēriju - siltumnīcu un iepazīties ar nelielu daļu no 19. gadsimta vēsturisko augu kolekcijas (palmas, kaktusi, pelargonijas), kas laika gaitā tiks papildināta. Pirmā stāva izstāžu zālēs būs skatāma izstāde par oranžērijām un parteriem Eiropas dārzos.

Pulksten 14.00 pils Baltajā zālē uzstāsies deju grupa „Otrās impērijas draugi” no Francijas un rādīs 18. un 19.gadsimta deju paraugdemonstrējumus. No pulksten 15.00 ikvienu dārza apmeklētāju uz skatuves centrālajā alejā priecēs gan dziedātāji, gan dejotāji.

Visas dienas garumā (no pulksten 11.00) būs tirdziņš un radošās darbnīcas. Jaunākie apmeklētāji ar vecākiem dārzā varēs pavizināties ar elektromobili vai ieģērbties vēsturiskos tērpos. Pils dīķī, izbraucienā ar stilizētu laivu, varēs uzzināt dažādus nostāstus un leģendas par pili, bet Piknika laukumā – vērot duelēšanās paraugdemonstrējumus.

Svētku dienā ieeja dārzā: Ls 1. Sīkāk internetā: www.rundale.net .

5. Ungurmuižas opermūzikas svētki

Tiem, kuri nespēj sagaidīt Siguldas Operas svētkus, sestdien, 29. jūnijā, jādodas uz Cēsu pusi, kur Raiskuma pagasta Ungurmuižā pulksten 20.00 notiks Mazie Ungurmuižas opermūzikas svētki „Ir zeme - vīna dārzs kur zied...”.

Pirmie operas svētki Ungurmuižā tika rīkoti pirms desmit gadiem un šo gadu laikā tie no maziem svētkiem pārvērtušies par visnotaļ ievērojamu Latvijas kultūras notikumu. Ungurmuižā izveidojusies paliekoša, nopietnās mūzikas cienītājiem svarīga tradīcija. Tur klasiskā mūzika lieliski saspēlējas ar ēku un neatkārtojamo, tikai Ungurmuižas parkam raksturīgo vidi. Ungurmuižā rīkotie koncerti ir akustiski, dzīvi, un lieliski rada autentisku atmosfēru. Šeit koncerta apmeklētājiem ir iespēja baudīt neatkārtojamu ceļojumu laikā. Klasikas un aristokrātijas cienītājiem sestdien tik tiešām būs grūti izvēlēties uz kurieni doties – uz Rundāles pili vai Ungurmuižu?

Opermūzikas koncerts Ungurmuižā ik gadus pulcē daudz klausītājus ne tikai no Vidzemes, bet arī no visas Latvijas. Lielu interesi par Ungurmuižas koncertiem izrāda Latvijas tūrisma un ceļojumu aģentūras, piedāvājot iekļaut koncerta apmeklējumu ārzemju viesu programmās, kas tai laikā apceļo mūsu valsti.

Sestdienas koncertā piedalīsies Nacionālas operas solisti Sonora Vaice, Kristīne Zadovska, Evita Zālīte, Andris Ludvigs un Krišjānis Norvelis, kā arī pianists Aldis Liepiņš un akordeonists Artūrs Noviks. Programmā iekļauta populāra franču, itāļu un argentīniešu komponistu opermūzika un dziesmas.

Biļešu cena: Ls 5 („Biļešu paradīzes” tīklā). Sīkāk internetā: www.ungurmuiza.et.lv.

6. Kremerata festivāls Siguldā

Pavisam netālu no Ungurmuižas – Siguldā desmito reizi notiek kāds cits festivāls – „Kremerata Baltica” festivāls! Tā laikā koncerti notiek dažādās pilsētas vietās un Gidona Krēmera un „Kremerata Baltica” cienītāji noteikti atradīs kādu koncertu, kas jāapmeklē. Šīgada festivāla moto ir „Mēs – romantiķi”.

Koncertu sniegs lielu popularitāti ieguvušais Gidona Krēmera vadītais orķestris un solisti. Jāteic, ka festivāls „Kremerata Baltica” ir atzīts par vienu no labākajiem Eiropā un pasaulē. Baltijas valstu – Igaunijas, Latvijas un Lietuvas – jaunie mūziķi piedāvās plašu un daudzveidīgu repertuāru:

* sestdien, 29. jūnijā, pulksten 19.00 Siguldas koncertzālē „Baltais flīģelis” notiks Kamermūzikas maratons „Pie Šūberta”, kurā uzstāsies Gidons Krēmers, „Kremerata Baltica” un viesi;

* svētdien, 30. jūnijā pulksten 11.00 Siguldas Jaunās pils dārzā visi aicināti uz bezmaksas koncertu „Bēthovens un Sigulda”, kurā uzstāsies „Kremerata Baltica” solists Andrejs Puškarevs (vibrafons) un Nikolajs Puškarevs (klavieres);

* svētdien, 30. jūnijā, pulksten 19.00 Siguldas koncertzālē „Baltais flīģelis” notiks festivāla Noslēguma koncerts, kurā uzstāsies Gidons Krēmers, Reinis Zariņš un „Kremerata Baltica” (diriģente Joana Malvica). Programmā: R. Vāgners, F. Lists, V. Barkausks, L. Desjatņikovs, D. Tabakova, G. Pelēcis un A. Pjacolla – Gidonam Krēmeram un „Kremerata Baltica” veltīti skaņdarbi par vasaru

Jāteic, ka rīdziniekiem nav ko skumt, ja viņi netiks uz Siguldu, jo festivāla Rīgas koncerts notiks piektdien, 5. jūlijā, pulksten 20.00 Rīgas Jāņa baznīcā. Biļešu cenas: Ls 5 – 15 („Biļešu paradīzes” tīklā). Sīkāk internetā: www.sigulda.lv .

7. Izstāžu ceļvedis:

* Mākslas galerijā „Jēkabs” (Jēkaba ielā 26/28, Vecrīgā) apskatāma mākslinieka Jāņa Ziņģīša (dz. 1973) personālizstāde „Ziema un vasara”, kurā eksponētas autora jaunākās gleznas, kurās attēlotas Latvijas ainavas dažādos gadalaikos. Jānis Ziņģītis savā daiļradē bieži gleznojis Latvijas ainavas.

Viegli dūmakainajos un smalki izstrādātajos noskaņu darbos atklājas romantiskās un mierīgās ainavas ar piejūras smilšainajām pludmalēm, dziļi sniegotiem mežiem, kā arī vasarīgām pļavām un ūdeņiem. Reālistiskais ainavu atveidojums, smalka tonalitāte, veikls zīmējums un autoram raksturīgā gaisīgā gleznošanas tehnika nereti tiek papildināta ar alegoriski figurālu tēlu kontūrām, tverot kustības nianses. Sīkāk internetā: www.paintings.lv.

* Latvijas Arhitektūras muzejā (Mazajā Pils ielā 19, Vecrīgā) atklāta izstāde „Maskavas jūgendstila zelta lappuses. Arhitekts Ļevs Kekuševs”. Ļevs Kekuševs (dz. 1862 - ?) pārstāv agrīno jūgendstilu, viņa radošais rokraksts ir tuvs franču – beļģu skolai un ievērojami atšķiras no vēlākajiem tā saucamā „krievu stila” un nacionālā romantisma ietekmētajiem krievu jūgendstila meistariem. Līdz 1905. gada revolūcijai Ļevs Kekuševs bija viens no pieprasītākajiem Maskavas arhitektiem – jaunais stils pasūtītāju vidē tika uzņemts ar lielu entuziasmu.

Izstāde skatāmi materiāli no Maskavas valsts centrālā arhīva, bibliotēkām un privātkolekcijām, tostarp arī arhitekta meistardarbu fotogrāfijas.

Sīkāk internetā: www.archmuseum.lv.

* Galerijā „Daugava” (Alksnāja ielā 10/12, Vecrīgā) ir skatāma Siguldas novada Tautas lietišķās mākslas studija Vīgrieze” izstāde „VĪGRIEZE’s raksti”, kuru varēs skatīt līdz 6. jūlijam.

Dziesmusvētku laikā „Vīgriezes” dalībnieces izstādē rāda dažādās tehnikās darinātas galdsegas, Vidzemei raksturīgās šatiersegas, kā arī citus darinājumus. Visinteresantākais varētu būt studijas dalībnieču dažādās tehnikās darinātās baltu zīmes. Sīkāk internetā: www.galerijadaugava.lv.

* Mākslas muzejā „Rīgas Birža” (Doma laukumā 6, Vecrīgā) līdz 11. augustam skatāma 18. gadsimta itāļu arhitekta, izcilā graviera, zīmētāja, arhitektūras teorētiķa un arheologa Džovanni  Batistas Piranēzi darbu izstāde „Piranēzi. Romas antikvitātes”. Džovanni Batista Piranēzi (1720 – 1778) ieņēma īpašu vietu 18. gadsimta Eiropas kultūrā.

Viņš piederēja pie vadošajiem sava laikmeta mākslinieciskās kultūras veidotājiem. Pats nozīmīgākais Piranēzi radošajā darbībā saistāms ar veikumu grafikā. Latvijas Nacionālajā mākslas muzejā glabājas brīnišķīga, mākslinieciskā ziņā augstvērtīga un saturiski bagāta slavenā itāļu meistara ofortu kolekcija, kas tagad skatāma Rīgas biržā. Sīkāk internetā: www.lnmm.lv.

* Tukuma muzejā „Pils tornis” (Brīvības laukumā 19a) godu uzņēmuma „Tukuma piens” 100 gadu jubilejai skatāma īpaša izstāde „Par pienu”. Izstādē ir apkopoti stāsti, fotogrāfijas, interesanti fakti, piezīmes un liecības par to, kā 100 gadu garumā ir darbojies „Tukuma piens”.

Jāatgādina, ka „Tukuma piena” vēsture aizsākās 1913. gada 20. jūnijā, kad tika nodibināta Tukuma piensaimnieku sabiedrība apvienojot 339 biedrus. Pašlaik uzņēmums nodarbojas ar dažāda veida piena produktu izstrādi un tiek atzīts kā lielākais vietējais jogurta un sviesta ražotājs. Sīkāk internetā: www.tukumamuzejs.lv .

* Latgales Kultūrvēstures muzejā (Atbrīvošanas alejā 102, Rēzeknē) atklāta izstāde ar Broņislava Pavlovska gleznām un Viktora Pankova keramiku „Saulgriežos”. Broņislavs Pavlovskis ziemas saulgriežu laikā svinēja 87. dzimšanas dienu, bet vasaras saulgriežos piedāvā gleznu izstādi. Savos cienījamajos gados mākslinieks ir aktīvs gleznotājs, strādā eļļas tehnikā, visu mūžu palicis uzticīgs dabas attēlojumam uz audekla, tverot dienas un gadalaiku noskaņas gaismēnu spēlēs un krāstoņu noslēpumainībā. Gleznu izstādi bagātina keramiķa Viktora Pankova graciozie svečturi un vāzes. Izstāde ir skatāma līdz 28. jūlijam. Sīkāk internetā: www.rezekne.lv .

Izstāde „Saulgriežos” Latgales kultūrvēstures muzejā (Latgales Reģionālā televīzija)

Elmārs Barkāns/Foto: publicitātes foto, Ieva Lūka/ LETA, Ieva Čīka/ LETA, Gatis Dieziņš/ LETA