Sabiedrība
2013. gada 22. jūlijs, 07:59

Šodien pūtīs vētrains vējš

Jauns.lv

Pirmdien visā Latvijā pūtīs spēcīgs ziemeļrietumu vējš, tā ātrums brāzmās sasniegs 16-22 metrus sekundē, brīdina sinoptiķi.

Mākoņi mīsies ar sauli un daudzviet nedaudz īslaicīgi līs. Dienas otrajā pusē Vidzemē un Latgalē debesis apmāksies un līs vairāk.

Gaisa temperatūra paaugstināsies līdz +17..+20 grādiem, valsts austrumu pierobežā - līdz +15 grādiem.

Rīgu plosīs ziemeļrietumu vēja brāzmas līdz 21 metram sekundē, gaidāms mainīgs mākoņu daudzums un neliels īslaicīgs lietus. Maksimālā gaisa temperatūra būs +19 grādu.

Uz austrumiem no Latvijas pieņemas spēkā ciklons, gar tā rietumu malu pūš stiprs vējš.

Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests aicina daudzdzīvokļu māju iemītniekus pārliecināties par to, ka uz viņu balkoniem neatrodas lietas, ko vējš var aizpūst. Privātmāju un lauku iedzīvotājiem jānodrošina, lai viņu māju pagalmā visas vieglākās lietas būtu piesietas vai citādi nostiprinātas.

Ja nepieciešams novietot automašīnu, jāizvēlas vieta, kas nav zem kokiem vai tiešā to tuvumā. Spēcīga vēja laikā nav vēlams pārvietoties un uzturēties zem kokiem, reklāmas stendiem vai celtniecības sastatnēm, īpaša uzmanība jāievēro uz tiltiem.

Tāpat ieteicams aizvērt logus, durvis un bēniņu lūkas. Spēcīgā vējā nevajag lietot lietussargu, jo tas samazina redzamību, uztver vēja brāzmas un var savainot citus garāmgājējus.

AS "Sadales tīkls" atgādina, ka, konstatējot bīstamu situāciju elektrolīniju un elektroiekārtu tuvumā, piemēram, ja uz elektrolīnijas ir nogāzies vēja nolauzts koks, jāziņo klientu servisam pa bezmaksas tālruni 80200404. Redzot zemē guļošu vadu vai uz līnijas uzkritušu koku, iedzīvotāji tiek aicināti netuvoties tam un neļaut to darīt citiem.

BNS