Nomainīta "Liepājas metalurga" padome; Lipmans no amata atteicies
Jaunajā uzņēmuma padomē ievēlēts arī LM akcionārs Kirovs Lipmans, lkurš jau paziņoja, ka atsakās no amata.
Sabiedrība
2013. gada 29. jūlijs, 15:02

Nomainīta "Liepājas metalurga" padome; Lipmans no amata atteicies

Jauns.lv

Šodien AS "Liepājas metalurgs" (LM) akcionāru sapulcē par jaunās padomes priekšsēdētāju apstiprināts Guntis Vilnītis.

LM valdē Iļjas Segala vietā pastiprināta zvērināta advokāte Antra Čirkše, pārējie valdes locekļi paliek savos amatos.

Jaunajā uzņēmuma padomē ievēlēts LM akcionārs Kirovs Lipmans, kurš jau publiski paziņojis par atteikšanos no šīs amata, līdzšinējais LM padomes loceklis Guntis Vilnītis. No jauna uzņēmuma padomē ievēlēts LM galvenais inženieris Egils Kupšis, galvenā ekonomiste Benita Imbovica, jurists un maksātnespējas administrators Ainars Kreics, kādreizējais policijas darbinieks Genādijs Atujevs.

LM padomē turpmāk nestrādās līdzšinējais uzņēmuma padomes priekšsēdētājs un viens no lielākajiem akcionāriem Sergejs Zaharjins un viņa dēls Aleksejs Zaharjins, kā arī padomes locekļi Andris Deniņš un Māris Pomerancis.

Kā preses konferencē pēc akcionāru pilnsapulces sacīja lielākais uzņēmuma akcionārs Sergejs Zaharjins, LM joprojām ir trīs potenciālie investori, taču neviens no tiem nav gatavs uzreiz uzņēmuma kontos ieskaitīt naudu, lai uzņēmums varētu atsākt ražošanu.

Kā kavēšanās iemeslus šādai investoru nogaidīšanas pozīcijai viņš minēja kopējo metalurģijas nozares krīzi Eiropas Savienībā, kā arī mākslīgi radītās negācijas saistībā ar uzņēmumu. "Ļoti daudz laika un veselības prasa piedalīšanās tiesas sēdēs, taču es darīšu visu, kas man ir jādara," sacīja Zaharjins.

Viņš norādīja, ka esot šokēts par medijos publicēto informāciju, it kā viņš pirms akcionāru sapulces nolēmis pamest valsti. Zaharjins nenoliedz, ka bija izbraucis no valsts, taču ne kopā ar sievu, kas tolaik palikusi mājās ar mazbērniem. Viņš esot devies uz tikšanos ar vienu no trim investoriem.

Arī Valsts policijas pārstāvji uzsver, ka tai nav pamata uzskatīt, ka LM lielākais akcionārs Zaharjins izvairās no izmeklēšanas. Zaharjinam Valsts policijā ir piemērots aizdomās turamā statuss, un viņam noteikti arī drošības līdzekļi - policijas uzraudzība un aizliegums ieņemt amatu.

Valsts policijas Sabiedrisko attiecību nodaļas pārstāve Sintija Virse aģentūrai LETA, komentējot izskanējušo informāciju par Zaharjina došanos ārpus Latvijas, norādīja, ka šobrīd policijai nav pamata uzskatīt, ka konkrētā persona izvairās no izmeklēšanas. Zaharjina drošības līdzekļa kontroli nodrošina VP Rīgas reģiona pārvalde, taču, ja tiks konstatēts, ka persona ir pārkāpusi tai piemērotā drošības līdzekļa nosacījumus, tad tiks lemts jautājums par drošības līdzekļa maiņu. Likums kā bargāko drošības līdzekli paredz apcietinājumu.

Zaharjins sacīja, ka turpinās sarunas ar investoriem kā lielākais uzņēmuma akcionārs, šādu vēlmi - turpināt sarunas tieši ar Zaharjinu kā lielāko akcionāru - esot pauduši arī potenciālie investori.

Viņš norādīja, ka trešdien noteikti ieradīsies uz tikšanos ar LM strādniekiem, kā tas bija ieplānots jau pirms četrām nedēļām. Zaharjins plānojot atklāt strādniekiem pašreizējo situāciju uzņēmumā, neko neslēpjot.

Savukārt "Liepājas metalurga" valdes priekšsēdētājs Valērijs Terentjevs preses konferencē žurnālistiem apgalvoja, ka uzņēmums ir gatavs atsākt ražošanu jebkurā brīdī, kad vien parādīsies finansējums. Uz jautājumu, vai dīkstāves laikā netiks pazaudēts produkcijas noieta tirgus, viņš atbildēja noliedzoši, apgalvojot, ka ar produkcijas noņēmējiem joprojām tiekot uzturēti regulāri kontakti.

Pēc Terentjeva teiktā, augustā LM strādniekiem tiks izmaksāta arī alga.

Akcionāru sapulcē piedalījās gan Sergejs Zaharjins, gan Iļja Segals, gan visa līdzšinējā uzņēmuma valde. Savukārt Kirovu Lipmanu sapulcē pārstāvēja zvērināts advokāts Pāvels Rebenoks un Mārtiņš Krieķis.

Lipmana pārstāvis Krieķis uzskata, ka būtu pilnībā jānomaina arī uzņēmuma valde. Krieķis žurnālistiem pauda gandarījumu par jauno zvērināto revidentu, kas spēšot profesionālāk paraudzīties un izvērtēt situāciju LM.

Līdz šim LM ilggadējs revidents bija uzņēmums "BDO", ar kuru cieša saistība bija saglabājusies līdzšinējam LM padomes loceklim Andrim Deniņam. Lipmans rosināja nomainīt šo kompāniju uz jebkuru no četrām lielākajām Latvijā pārstāvētajām starptautiskajām auditorkompānijām, kas dotu pārliecību par auditoru neatkarību, objektivitāti un kritisku pieeju tiem uzrādāmajai informācijai.

Jau ziņots, ka "Liepājas metalurgs" nonācis finanšu grūtībās, pārtraucis ražošanu un patlaban tiek pilnveidots tā tiesiskās aizsardzības plāns. Šodien notiek uzņēmuma akcionāru sapulce.

Piektdien uzņēmums vērsās Liepājas tiesā ar iesniegumu, kurā uzņēmums lūdz par vienu mēnesi pagarināt tiesiskās aizsardzības plāna izstrādes un saskaņošanas termiņu. "Liepājas metalurgs" skaidro, ka pagarinājums nepieciešams, lai pilnveidotu iepriekš izstrādāto tiesiskās aizsardzības pasākumu plāna projektu un maksimāli ņemtu vērā kreditoru intereses. Iesniegums šodien tiks nodots tiesnesim, kurš skata "Liepājas metalurga" tiesiskās aizsardzības procesa lietu. Šim tiesnesim arī būs jāpieņem lēmums - pagarināt vai nepagarināt plāna izstrādes termiņu.

Valsts kase šomēnes no valsts budžeta līdzekļiem samaksāja "Liepājas metalurga" vietā visu rūpnīcas parādu Itālijas bankai "UniCredit S.p.A." - 67 465 056 eiro jeb 47 414 711 latus. Pirms tam aprīlī Valsts kase Itālijas bankai veica "Liepājas metalurga" valsts galvotā kredīta pamatsummas daļas maksājumu 6 128 456 eiro (4 307 103 latu) apmērā.

"Liepājas metalurga" akcijas tiek kotētas "NASDAQ OMX Riga" Otrajā sarakstā.

LETA, Foto: Evija Trifanova/LETA