Sabiedrība
2013. gada 30. jūlijs, 17:31

Darba burtnīcas skolēniem pirks par naudu, kas ietaupīta no studiju kreditēšanas

Jauns.lv

Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) radusi finansējumu mācību līdzekļiem, tajā skaitā darba burtnīcu iegādei, kas no 1.septembra ir jāfinansē valstij, kā to tagad skaidri nosaka likums; nauda rasta no studējošo un studiju kreditēšanas procentu likmes samazināšanās dēļ, aģentūru BNS informēja ministrijā.

Nepieciešamos līdzekļus pusmiljona apmērā IZM nodrošinās pārdalot finansējumu no budžeta apakšprogrammas "Studējošu un studiju kreditēšana".

Ministrija norāda, ka ietaupījums apakšprogrammā radies samazinoties sešu mēnešu RIGIBOR likmei. Šā gada pirmajā pusgadā, ir samazinājusies procentu starpība, ko sedz students un ko sedz Studiju un zinātnes administrācija kredītiestādēm par izsniegto studiju un studējošo kredītu no kredītiestāžu līdzekļiem ar valsts vārdā sniegtu galvojumu.

IZM bāzes izdevumos finansējums apakšprogrammā "Studiju un studējošo kreditēšana" procentu izdevumiem tika plānots, pieņemot, ka 2014.-2016.gadā vidējā RIGIBOR/EURIBOR procentu likme būs 6,2% apmērā. FM prognozes liecina, ka tās būs ievērojami zemākas 2014.gadā – 1,16%, 2015.gadā – 2,05% un 2016 – 2,48%.

Izglītības ministrs Vjačeslavs Dombrovskis (Reformu partija) apstiprina, ka IZM ir gatava novirzīt mācību līdzekļiem budžeta ietvaros radušos ietaupījuma daļu, jo valdība otrdien ir pieņēmusi lēmumu, ka pedagogu algu iztrūkuma segšanai nepieciešamo finansējumu nodrošinās no citām valsts budžeta programmām. Šim mērķim nepieciešami 6,042 miljoni latu, ministrija iekšējos resursos atradusi pusi no summas, bet nebija gatava atrast visu summu.

Saeima nesen pieņēma Izglītības likuma grozījumus, kas paredz no valsts budžeta līdzekļiem apmaksāt arī darba burtnīcas sociālajās zinībās un svešvalodās, ko līdz šim pirka vecāki. IZM paziņoja, ka jauno prasību izpildei papildus vajag pusmiljonu, kas radīja jautājumu, vai likumu varēs reāli izpildīt, jo strauji tuvojas jaunais mācību gads.

BNS