Sabiedrība
2013. gada 31. jūlijs, 16:02

Stradiņos ārsti jaunam vīrietiem veic sarežģītu plaušu artērijas operāciju

Jauns.lv

Paula Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcā Latvijas Kardioloģijas centrā jaunam vīrietim veikta sarežģīta plaušu artērijas operācija, informēja slimnīcas pārstāve Lāsma Sīle.

Pacientam veikta endarterektomija no plaušu artērijas. Operācija noritējusi veiksmīgi. Vīrietis jūtoties labi.

Piecus gadus pacientu ārstēja ar zālēm ar mērķi samazināt plaušu hipertensiju un novērst tālākas trombu veidošanās iespējas, taču tas nesniedza cerēto efektu. Plaušu artērijas, kas savieno sirds labo kambari ar plaušām, bija pilnīgi nosprostotas. Elpas trūkuma dēļ pacientam bija ierobežota fiziskā aktivitāte un samazināta dzīves kvalitāte.

Sīle par operāciju stāsta, ka pulmonālā endarterektomija tiek veikta dziļā hipotermijā, audu temperatūrai sasniedzot 19 grādus, un pilnībā apturot asinsriti uz 20 - 40 minūtēm, kuru laikā no plaušu artērijām vaļējā ceļā tiek evakuēti trombi.

Pasaulē līdz šim veiktas nedaudz vairāk par 5000 šādu operāciju. Plaušu trombembolija ir bieži sastopama diagnoze, un, līdz pat 4% gadījumu attīstās arī izteikta pulmonāla hipertensija, tāpēc Latvijā šādas operācijas būtu jāveic vismaz 20 cilvēkiem gadā.

Unikālo operāciju īstenoja Latvijas Kardioloģijas centra vadītājs Andrejs Ērglis, kardioķirurgi Pēteris Stradiņš un Mārtiņš Kalējs, anesteziologi Eva Strīķe un Dace Šorubalko, perfuzionists Biruta Mozele, plaušu hipertensijas speciālists, kardiologs Andris Skride sadarbībā ar Varšavas Kardioķirurģijas klīnikas profesoriem Andžeju Bīdermanu, Zbigņevu Jurašziski un anesteziologu Pjotru Szatkovski.

Operācijas īstenošanu finansiāli atbalstīja Pulmonālās hipertensijas biedrība, kas pārstāv cilvēku ar šo reto saslimšanu intereses. Tās vadītāja Ieva Plūme atzina, ka ir gandarīta, ka ar ziedotāju palīdzību jaunam cilvēkam ir iespēja atgriezties dzīvē. "Ja cilvēks ir nosēdējis mājās ilgāk nekā divus gadus, nespēdams iziet pat pastaigāties, tad tas ir liels sasniegums un cerību piepildījums – elpot brīvi," sacīja Plūme.

BNS