Kultūra
2013. gada 1. augusts, 01:34

Advokātu birojs, kas atklā Dž.K.Roulingas pseidonīmu ziedos labdarībai

Jauns.lv

Advokātu birojs, kas izpauda britu rakstnieces Dž.K.Roulingas pseidonīmu, ziedos "ievērojamu" summu viņas izvēlētai labdarības organizācijai.

Advokātu birojs "Russells", kas specializējas izklaides industriju regulējošajos likumos, izpauda Roulingas pseidonīmu Roberts Golbraits, ar ko viņa aprīlī izdeva kriminālromānu "The Cuckoo's Calling" ("Dzeguzes aicinājums"). Grāmatā vēstīts par privātdetektīvu, kas izmeklē kādas modeles pašnāvību.

Multimiljonāre Roulinga Augstākajā tiesā Londonā ierosināja lietu pret vienu no "Russells" vadītājiem Krisu Gosidžu un viņa paziņu Džūditu Kolgari, kas noslēpumu izpauda laikrakstam "The Sunday Times".

Advokātu birojs jau atvainojies par Roulingas pseidonīma izpaušanu, kā arī piekritis apmaksāt rakstnieces juridiskos izdevumus. Biroja pārstāvis arī norādīja, ka ziedojuma summa būšot "ievērojama", taču sīkākos paskaidrojumos neieslīga.

Roulinga paziņoja, ka viņa trīs gadu ieņēmumus no grāmatas pārdošanas ziedošot labdarības organizācijai, kas palīdz karavīriem un to ģimenēm. Tā izvēlēta pateicībā tiem karavīriem, kas palīdzēja grāmatas tapšanā, jo tās galvenais varonis ir kara veterāns.

"Es biju plānojusi grāmatas ienākumus ziedot karavīru labdarības organizācijai, taču negaidīju, ka pirmajos trīs mēnešos pēc iznākšanas tā kļūs par bestselleru. Patiesībā es nedomāju, ka tā jebkad par tādu kļūs!" sacīja Roulinga.

Grāmatas izdevēji "Little, Brown Book Group" Golbraitu raksturoja kā bijušo karaliskās militārās policijas darbinieku, kas kopš 2003.gada strādā civilajā apsardzes industrijā.

"Es cerēju, ka šo noslēpumu izdosies saglabāt mazliet ilgāk, jo kā Roberts Golbraits es izjutu lielu brīvību. Izdot grāmatu bez lielas kņadas un gaidām bija brīnišķīgi, kā arī saņemt atsauksmes uz cita vārda bija īsta bauda," sacīja Roulinga.

Aprīlī izdotā grāmata iepriekš pārdota 1500 eksemplāru, bet pēc "Times" publikācijas pārdošanas apjomi strauji pieauguši, tuvojoties "Amazon" straujāk tirgoto grāmatu virsotnei.

Kritiķi un citi kriminālromānu autori grāmatu raksturojuši kā "skaisti uzrakstītu un patiesi aizraujošu".

Pusaugu burvja Harija Potera septiņu grāmatu, kā arī ekranizāciju milzīgie panākumi Roulingai atnesuši pasaules slavu un lielu bagātību. Tomēr liela uzmanība pievērsta arī rakstnieces tālākai radošajai darbībai.

Roulingas pirmais romāns pieaugušajiem "The Casual Vacancy" ("Nejaušā vakance") pie lasītājiem nonāca pagājušā gada septembrī, taču kritiķi to nav novērtējuši pārāk atzinīgi.

LETA

Tēmas