Ķīnieši slepeni Talsos meklē sev dzīvokļus
Kāda ķīniešu grupa nule apmeklējusi Talsus, meklēdama sev piemērotus nekustamos īpašumus, kurus iegādāties, lai iegūtu uzturēšanās atļaujas Eiropas Savienības teritorijā.
Sabiedrība
2013. gada 2. augusts, 14:30

Ķīnieši slepeni Talsos meklē sev dzīvokļus

Jauns.lv

Ķīniešu grupas slepus apbraukājot Latvijas pilsētas, meklējot nekustamos īpašumus, kurus varētu nopirkt, lai mūsu valstī un līdz ar to arī visā Eiropas Savienībā iegūtu uzturēšanās atļaujas. Latvijā gan viņi pagaidām dzīvot negrasoties – īpašumus viņi vēlas tikai tādēļ, lai varētu brīvi ceļot ES teritorijā.

Jāuzsver, ka ķīnieši mazās grupiņās Latviju apceļo inkognito un nevēlas publicitāti. Tomēr vienai šādai ķīniešu darījumu ekskursijai uzgrūdās virsū laikraksta „Talsu Vēstis” žurnāliste Paula Negriba. Par saviem iespaidiem, kuri radās, vērojot, kā ķīnieši meklē sev īpašumus deviņu pakalnu pilsētā, viņa „Talsu Vēstīs” raksta: „Tikai laimīgas sagadīšanās pēc pie Talsu ezera sastapu aptuveni desmit cilvēku lielu investoru grupu no Ķīnas.”

Viņa uzrunājusi kādu gados jaunu Ķīnas pārstāvi, kura pastāstīja, ka Talsi pēc apskates atstājuši ļoti labu iespaidu. Pašlaik grupa meklējot īpašumus, kuros investēt, dzīvot gan viņi pašlaik šeit negatavojoties. Uz jautājumu, vai īpašumu iegāde viņus interesē, lai iegūtu uzturēšanās atļaujas, atbilde bija apstiprinoša.

Šādas vizītes tiek plānotas minūti minūtē, lai pēc iespējas īsākā laika posmā varētu apskatīt interesējošos īpašumus, turklāt ievērojot noteikumu - bez liekas publicitātes. Lielākā daļa Ķīnas pārstāvju bija ļoti atturīgi, bet grupas vadītājs - jauns vīrietis – „Talsu Vēstu” žurnālistei norādīja, ka par to presē nebūtu vēlams rakstīt, vēsta „Talsu Vēstis”.

Kā zināms, trešās valsts pilsoņi, Latvijā iegādājoties īpašumu 100 000 latu apmērā kādā no lielākajām Latvijas pilsētām vai par 50 000 latiem kādā mazpilsētā, iegūst ne tikai pašu īpašumu, bet arī uzturēšanās atļauju un vienlaicīgi arī iespēju brīvi pārvietoties Šengenas zonā. Šo mūsu valsts piedāvāto iespēju labprāt izmanto arī ķīnieši.

Pirms pāris nedēļām Centrālās statistikas pārvaldes priekšniece Aija Žīgure norādīja, ka Latvijā pastāvīgi dzīvo 52 ķīnieši, bet daudzi apmetas šeit uz neilgu laiku, tādēļ statistikā netiek iekļauti.

Savukārt Latvijas Universitātes Humanitāro zinātņu fakultātes Āzijas studiju nodaļas profesors Leons Taivāns izteicies, ka šī gada laikā uz Latviju dzīvot pārcelsies ap 500 ķīniešu. Tas nozīmē, ka mūsu valsts ķīniešu kopiena pieaugs par vairākiem tūkstošiem, jo viņi uz Latviju pārcelsies kopā ar visām ģimenēm.

Kasjauns.lv/Foto: Lita Krone/LETA, AFP/LETA

Tēmas