94 gadu vecumā mirusi gleznotāja Biruta Baumane
Māksliniece Biruta Baumane pirms pieciem gadiem.
Kultūra
2017. gada 22. janvāris, 10:03

94 gadu vecumā mirusi gleznotāja Biruta Baumane

Jauns.lv

Mūžībā devusies izcilā latviešu gleznotāja Biruta Baumane, atsaucoties uz Mākslinieku savienības sniegto informāciju vēsta portāls Delfi.lv.

Baumane mirusi 21.janvārī 94 gadu vecumā.

Biruta Baumane dzimusi un bērnību pavadījusi Tērvetē, bet vēlāk izglītojusies Jelgavā. Ar mākslu Baumane iepazinās Romana Sutas glezniecības studijā un vēlāk studējusi pie izcilākajiem pasniedzējiem Latvijas Mākslas akadēmijā. Kopš 1956.gada Baumane sāka piedalīties izstādē, dažus gadus vēlāk kļūstot par Mākslinieku savienības biedri. Viņai arīdzan piešķirts Triju zvaigžņu ordenis, atsaucoties uz Mākslinieku savienības vadītāja Igora Dobičina pausto, raksta "Delfi". 

"Latvijas mākslā Biruta Baumane iezīmējas ar vitālu pasaules izjūtu, kas raksturo arī viņas glezniecību un plašo tēmu loku: akti, portreti, klusās dabas, ainavas. Savu māksliniecisko izteiksmi viņa atrada modernisma stilistikā interpretējot postimpresioniskos principus un fovisma krāsu izjūtu, bet ar precīzu raksturotājas talantu patiesi un trāpīgi atspoguļoja sevi, sev tuvos ļaudis un ainavas. Unikāla un latviešu glezniecībā reta tematika ir cirks, kurā Baumane emocionāli parāda dažādās rakstura un uzvedības šķautnes, personīgās izjūtas un skatuves pieprasīto spožumu. Spilgtā mākslinieces personība Latvijas glezniecībā pārliecinoši un spoži ir izveidojusi paliekošu skaudras dzīves tēlojumu krāsainajā laikmeta paradigmā," informēja Dobičins.


Kasjauns.lv/Foto: Lita Krone/LETA