2013. gada 21. augusts, 08:49

Šodien atvadīšanās no baleta solista Alekseja Avečkina

Jauns.lv

Šodien plkst.14 Rīgā, Latvijas Nacionālās operas (LNO) Beletāžas zālē, notiks atvadīšanās no mūžībā aizgājušā baleta solista Alekseja Avečkina, informēja LNO sabiedrisko attiecību vadītāja Ieviņa Ancena.

Pēc smagas slimības Avečkins aizgāja mūžībā 19.augusta rītā.

Mākslinieks dzimis 1976.gadā un profesionālās gaitas sācis pēc Baltkrievijas Baleta akadēmijas absolvēšanas 1994.gadā. No 1994. līdz 1998.gadam viņš bijis Baltkrievijas Lielās Akadēmiskās operas un baleta teātra solists, bet Latvijas Nacionālā baleta trupā Avečkins dejoja kopš 1998.gada.

Mākslinieka repertuārā bijušas daudzas vadošas lomas, tostarp prinči Dezirē, Riekstkodis un Alberts, Hozē, Romeo, Slors, Otello un daudzas citas.

Avečkina talants ticis novērtēts ar daudzām godalgām. Viņš bijis Helsinku baleta mākslinieku konkursa diplomands (2001), saņēmis "Aldara" Starptautisko Gada balvu operai (1999), Lielo Mūzikas balvu (2002) un Spēlmaņu nakts balvu kā Gada labākā baleta mākslinieka balvu (1999, 2008, 2012).

Viņš piedalījies viesizrādēs Anglijā, Francijā, Ķīnā, Vācijā, Austrijā, Holandē, Beļģijā, ASV, Itālijā, Dānijā, Somijā, Krievijā gan kopā ar Latvijas Nacionālās operas baleta trupu, gan ar citām kompānijām un kā patstāvīgs viesmākslinieks.

"Ir neizsakāmi smagi... No dzīves aizgājis ļoti gaišs, poētisks cilvēks: otru tik sirsnīgu un pretimnākošu kolēģi grūti iedomāties! Mūsu baletam tas ir ļoti smags, neaizstājams zaudējums: vairs nebūs viņa radīto stalto un mīlošo prinču, nebūs kaislīgo mīlētāju... Par ideālu partneri viņu sauca ikviena balerīna, visas prīmas viņu uzskatīja par savējo," skumju brīdī pauž Latvijas Nacionālā baleta mākslinieciskais vadītājs Aivars Leimanis.

7.septembrī mākslinieka piemiņai tiks veltīts Pētera Čaikovska balets "Gulbju ezers".

LETA