Politika
2013. gada 28. augusts, 21:24

Latvija apturēs vēstniecības Slovēnijā darbību

Jauns.lv

Latvija apturēs vēstniecības Slovēnijā darbību, šodien Latvijas Radio raidījumā "Krustpunktā" sacīja ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (RP).

"Mēs arī veicam zināmu restrukturizāciju, apturam mūsu vēstniecības darbību Slovēnijā," bilda ministrs, stāstot par Latvijas plāniem atvērt vēstniecību Indijā.

Ministrs sacīja, ka jau šogad tiks veikti visi priekšdarbi, lai vēstniecība Indijā sāktu funkcionēt. No ministra teiktā noprotams, ka vēstniecībai nākamā gada budžeta projektā jau ieplānoti līdzekļi. Arī pats ministrs septembra vidū plāno doties divpusējā vizītē uz Indiju. Ārlietu ministrijas (ĀM) Informācijas un sabiedrisko attiecību departamentā aģentūru LETA vēlāk informēja, ka Latvijas vēstniecības Indijā atvēršanai un darba nodrošināšanai nākamgad plānots 780 671 lats.

Ministrs skaidroja, ka patlaban vēstniecību darbībai ir divi pamatfaktori - ekonomika un diaspora. "Tie ir tie divi pamatprioritārie jautājumi, kuriem nauda netiek žēlota."

ĀM informē, ka Latvijas vēstniecības Slovēnijā darbību plānots apturēt līdz šā gada beigām. Latviju Slovēnijā turpmāk pārstāvēs nerezidējošs vēstnieks, kas tiks nozīmēts no kādas no Centrāleiropas valstīm.

ĀM norāda, ka lēmums par darbības apturēšanu ir pieņemts, rūpīgi analizējot Latvijas pārstāvības ārvalstīs vajadzības un tam pieejamos valsts budžeta līdzekļus. ĀM uzsver, ka vienlaikus Latvija ir ļoti ieinteresēta turpināt konstruktīvo sadarbību un dialogu ar Slovēniju - savu ciešo partneri Eiropas Savienībā (ES) un NATO - un tas tiks īstenots ar nerezidējošas vēstniecības starpniecību. Līdztekus tiks strādāts arī pie goda konsulu tīkla paplašināšanas.

Taujāts, vai Latvija neplāno slēgt kādu vēstniecību, ministrs sacīja: "Mēs skatīsimies ļoti rūpīgi arī uz to, kur varētu varbūt apturēt vēstniecības darbību, pamatā ES. Bet tas nozīmē, ka noteikti tad arī skatāmies uz jaunu vēstniecību atvēršanu potenciālo tirgu rajonā. Nākamā, ko es gribētu redzēt, ir Dienvidkoreja."

LETA jau ziņoja, ka 2012.gada 15.septembrī Slovēnija slēdza vēstniecību Zviedrijā un Latvijā. Patlaban Slovēnijas vēstnieks Latvijā rezidē Berlīnē.

Savukārt Latvijas vēstnieks Bahtijors Hasans jau 12.augustā atvadu vizītē tikās ar Slovēnijas prezidentu Borutu Pahoru. Hasans būs Latvijas vēstnieks Eiropas Drošības un sadarbības organizācijā un citās starptautiskajās organizācijās Vīnē.

LETA