Roberts Ķīlis: man politika nepatīk, atpakaļ mani negaidiet
Viņš atzīst, ka joprojām ir gatavs turpināt reformu ceļu, "nav jābūt ministram vai deputātam, to var darīt arī kā pilsonis".
Politika
2013. gada 6. septembris, 09:12

Roberts Ķīlis: man politika nepatīk, atpakaļ mani negaidiet

Jauns.lv

Bijušais izglītības un zinātnes ministrs Roberts Ķīlis nākotnē neplāno atgriezties politikā. LNT raidījumā "900 sekundes" Ķīlis sacīja, "ir lietas, kas patīk un kas nepatīk: man politika nepatīk; es tajā, visticamāk, vairs neiešu".

"Pusotru gadu biju jomā, kas no malas man izskatījās pieņemama, bet sapratu, ka tas nav mans - tāds, kāds tas ir pašlaik Latvijā," skaidroja Ķīlis, piebilstot, ka viņa demisijai atšķirībā no citiem ministriem bijuši "force major" apstākļi.

Viņš atzīst, ka joprojām ir gatavs turpināt reformu ceļu, "nav jābūt ministram vai deputātam, to var darīt arī kā pilsonis".

Uz jautājumu, vai viņa pēctecis Vjačeslavs Dombrovskis ministra amatā spēs turpināt viņa sāktās vai iecerētās reformas, Ķīlis sacīja, ka rīkotos straujāk, "nerēķinātos ar spēlētāju bubināšanu". Viņš skaidro, ka reformu īstenošanu apgrūtina līdzšinējās sistēmas pašsaglabāšanās inerce, ko var mainīt tikai ļoti strauja rīcība.

Kā piemēru Ķīlis min neveiksmīgo augstākās izglītības reformu ieceri. "Kā pārdomāts un organizēts process augstākās izglītības konsolidācija nebija iespējama, bet tā notiks pati no sevis, bet jau haotiski, ar daudz vairāk asiņu," sacīja eksministrs, piebilstot, ka arī šī sistēma nevēlējās organizētu procesu.

Arī pedagogu algu jautājumā ir jārīkojas strauji, "arodbiedrību prasības pedagogu algu jautājumā nav izpildāmas, - tās neapzinās sekas tam, ko tās pašlaik dara". Pedagogu prasības vienkārši nav iespējams izpildīt, jo vienkārši nav tik daudz naudas. Viss mainīsies, ja būs jauna finansēšanas sistēma.

Ķīlis ir pārliecināts, ka pašreizējā Izglītības un zinātnes ministrija ir spējīga veikt reformas, jautājums ir tikai par līderi. Ķīlis pēc demisionēšanas no izglītības un zinātnes ministra amata pildīja ārštata padomnieka izglītības reformu jautājumos, taču arī no to pildīšanas ir atteicies.

LETA, Foto: Ieva Čīka/LETA