Valkas mēram Krauklim pārmet amorāla haosa radīšanu novada domē
Valkas novada domes opozicionārs novada mēram Ventam Armandam Krauklim velta pārmetumus nesaimnieciskā un amorālā rīcībā. Viņš bibliotēkas remontam atvēlēto naudu esot iztērējis dienesta auto iegādei un atbalsta savu draugu vadītās nevalstiskās organizācijas, par citām piemirstot.
Politika
2013. gada 12. septembris, 06:24

Valkas mēram Krauklim pārmet amorāla haosa radīšanu novada domē

Jauns.lv

Valkas mēra amatā atkal nonākušais Vents Armands Krauklis tiek vainots nesaimnieciskā un neētiskā rīcībā. Omuļu bibliotēkas remontam paredzēto naudu viņš esot atvēlējis sava dienesta auto un kabineta iekārtojumam, turklāt atbalstot nevalstiskās organizācijas, kurās darbojas viņa draugi, bet pārējās biedrības izdzenot no telpām.

Bibliotēkas remontam paredzēto naudu pērk auto un mēbeles savam kabinetam?

Valkas novada domes opozicionārs Aivars Sjademe (Nacionālā apvienība) ne vienu reizi vien pēdējā laikā izteicis pārmetumus novada mēram Ventam Armandam Krauklim (Vidzemes partija), vēršot sabiedrības uzmanību uz Kraukļa „nesaimniecisko un neētisko rīkošanos ar Valkas novada domes naudu”. Sjademe norāda uz vairākiem pašvaldības vadītāja grēkiem:

* Novada domes iepriekš piešķirtā nauda Omuļu bibliotēkas remontam ir pārdalīta un iztērēta novada mēra jauna auto iegādei un jaunu mēra kabineta mēbeļu iegādei (kopā deviņdesmit pieci tūkstoši latu). Prettiesiski tas nav, bet amorāli gan ir!

* Valkas novada dome ziedo naudu biedrībām, kuru valdēs ir jaunajam mēram pietuvinātas novada domes amatpersonas. Biedrībās par valdes locekļiem tiek iecelti ievēlētie deputāti, kuriem likums aizliedz strādāt domes struktūrās. No domes līdzekļiem tiek maksāta nauda viņu atalgojumam.

Spilgts piemērs ir biedrība „Latvijas - Igaunijas institūts”, kuru pēc vēlēšanām vada Vidzemes partijas Valkas novada domes deputāts Ernests Lībietis, kas iepriekš bijis Valkas novada domes amatpersona un kas amatu pametis amatu nesavienojamības dēļ. Novada mērs šādi ir izdomājis apmaksāt „pareizus”, sev vēlamus balsojumus Valkas novada domē un Valkas novada domi ir padarījis par Vidzemes partijas barotavu.

Savukārt biedrība „Valkas novada apvienība cilvēkiem ar īpašām vajadzībām” ir izmesta no savām telpām novada domē, kaut arī tai bija noslēgts līgums par telpu nomu. Varbūt Kraukļa kungam ir kauns, ka šī biedrība atrodas vienā ēkā ar viņa jaunizveidoto sekretariātu. Biedrībai liek īrēt telpas no privātuzņēmēja par lielu, Valkai neatbilstošu nomas maksu. Atkal sakritības pēc šī uzņēmuma vadošais darbinieks ir vīrs kādai domes amatpersonai.

* Vidzemes partijas biedru un vienlaicīgi Valkas novada domes amatpersonu uzticība tiek atalgota ar šo personu sūtīšanu ceļojumos, kas nepamatoti tiek iegrāmatoti kā komandējumi, kur kā spilgts piemērs jāmin ceļojums uz Austriju. Neskatoties uz to, ka šim ceļojumam - komandējumam lietderības nav nekādas, daļu izdevumu sedz Valkas novada dome. Kā vienīgais pretarguments iebildumiem tiek minēts – „autobusā būs iespējams nodibināt vajadzīgos kontaktus”.

* Izcils meistarstiķis ir novada domes naudas nopludināšana uz ārzemēm. Ar novada domes deputātu vairākuma lēmumu tiks maksātas algas igauņu pedagogiem, kuri mācīs igauņu bērnus Valkas mākslas skolā. Runa ir par apmēram 5000 latiem Valkas novada iedzīvotāju naudas. Šajā sakarā tiek arī izveidota jauna štata vieta Valkas Mākslas skolā. Naudas dalīšanā pilnīgi ir aizmirsti Valkas novada pedagogi, sporta un kultūras dzīve Valkas novada pagastos.

Par šādu rīcību ir jāzvana trauksmes zvani, un cilvēkiem jāzina par Kraukļa un Vidzemes partijas negodīgo un neētisko darbību Valkas novada domē, uzsver Sjadame.

Krauklis: „Sjademe ir profesionāls sūdzību rakstītājs!”

Valkas novada domes priekšsēdētājs Krauklis visus Sjademes izteiktos apvainojumus kategoriski noraida – tos sauc par meliem un „pilnīgu sviestu”. „Sjademe ir personāžs, kuru varētu nodēvēt par profesionālu sūdzību rakstītāju, Žirinovska tipa politiķi. Viņa teiktajā un rakstītajā pieci procenti ir taisnība vai puspatiesības, 60 procenti – melu, bet 30 – 40 procenti – fantāzijas. Viņš raksta sūdzības uz Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministriju, Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroju un citām institūcijām – viņam tas sagādā prieku,” sarunā ar Kasjauns.lv norādīja Krauklis.

No visa nesenā Sjadames rakstītā sacerējuma patiesībai atbilstot tikai tas, ka dome iegādājusies jaunu automašīnu – četrus gadus vecu „Audi A6”, kas nav vis paredzēta mēram, bet gan izpilddirektora vietniekam, teic Krauklis. Auto ir četrus gadus vecs un izmaksājis gandrīz 14 000 latu. Par mēbelēm domes sekretariāta kabinetam vēl vispār nav lemts. Tāpēc runāt par it kā šiem mērķiem iztērētiem 95 000 latu nevar būt ne runas.

Pie tam Omuļu bibliotēka dēļ šiem darījumiem vispār necietīšot - tās remonta jautājums šogad noteikti tikšot atrisināts, sola Krauklis.

Savukārt domes sekretariāta pārvietošana bijusi nepieciešama, lai to pārvietotu no otrā uz pirmo, lai pašvaldība būtu pieejama cilvēkiem ar ierobežotām iespējam un māmiņām ar ratiņiem. Tādēļ arī esot bijusi nepieciešams sabiedrisko organizāciju „Kastanis” pārcelt uz citām telpām.

Jautāts, vai Krauklis īpaši atbalsta savus draugus, partijas biedrus un paziņas, viņš īsi noteica: „Pilnīgs sviests!”, piebilstot, ka viņam esot daudz laika jāvelta Sjademes pārmetumu atspēkošanai un viņam to darīt nav ne laika, ne vēlēšanās – viņam esot jāstrādā. Savukārt Sjademes mērķis neesot produktīvi strādāt, bet gan sūdzēties.

Krauklis piebilda, ka Sjademe sūdzas ne tikai par viņu vien, un Nacionālā apvienība, kuras Valkas nodaļu Sjademe vada, nemaz tik lielā opozīcijā neesot. Valkas domē trīs no 15 deputātu vietām ieguva Nacionālā apvienība. Viens no ievēlētajiem nacionāļiem tika apstiprināts par novada izpilddirektoru, bet viņu vietēja apvienības nodaļa no partijas izslēdza. Savukārt vēl viena deputāte no Nacionālās apvienības izstājās, jo viņai nebija pieņemams partijas Valkas nodaļas vadības stils. Tagad viņa ir neatkarīgā deputāte un arī nav izvairījusies no Sjadames dusmām – par viņu sūdzība ir uzrakstīta Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojam.

Lokāla rakstura domstarpības

Te jāpiemin, ka Sjademes un Kraukļa apmainīšanās ar savstarpējiem pārmetumiem nav nule iesākusies. Pirms pusotra mēneša Nacionālās apvienības (NA) valdes loceklis un Saeimas deputāts Jānis Dombrava paziņoja, ka domstarpībām starp NA un Vidzemes partiju Valkas novada domē ir lokāls raksturs.

Starp Nacionālo apvienību un Vidzemes partiju spilgtu domstarpību nav, tādēļ konflikts, kas starp abu partiju līderiem radies Valkas novada domē, visticamāk, ir personu savstarpējās nesaskaņas vietējā mērogā, jūlija beigās norādījis Dombrava.

Situāciju Valkas novadā saasina fakts, ka Vidzemes partija domē darbojas pilnīgi brīvi, būtībā atstājot Nacionālo apvienību dziļā opozīcijā un ar ļoti mazām iespējām kaut ko ietekmēt, atzina Dombrava. Tajā pašā laikā Vidzemes partijas un Valkas novada domes darbība kopumā nav simtprocentīgi caurskatāma, viņš norādīja.

Dombrava ir pārliecināts, ka Nacionālās apvienības deputāti novada domē darīs visu iespējamo, lai uzlabotu situāciju novadā, jo tā „nav no labākajām”. Vents Armands Krauklis Kasjauns.lv savu komentāru par Sjademes izteiktajiem pārmetumiem solīja paust trešdienas pēcpusdienā.

Jāatgādina, ka Vents Armands Krauklis savulaik bija viens no redzamākajiem Tautas partijas biedriem, kurš tagad dibinājis Vidzemes partiju. No 2001. līdz 2006. gadam viņš bija Valkas mērs, bet pēc tam 9. Saeimas deputāts.


Kasjauns.lv/ Foto: Renāte Briede/ LETA