Alfrēds Rubiks: kapitālismā valsts nevar uzraudzīt cenas; pēc eiro tās augs
"Protams, ka līdz ar eiro ieviešanu cenas pieaugs, to tagad ir atzinis arī Latvijas Bankas prezidents. Braukājot pa Rīgu, skatos, ka mikroautobusā, kurā brauciens maksā 60 santīmus, uzraksts liecina, ka šī summa līdzinās vienam eiro. Tas nozīmē, ka pakalpojuma sniedzējs izmanto iespēju celt cenu," norāda Rubiks.
Viedokļi
2013. gada 2. oktobris, 07:22

Alfrēds Rubiks: kapitālismā valsts nevar uzraudzīt cenas; pēc eiro tās augs

Jauns.lv

Kapitālistiskajā iekārtā valsts nevar uzraudzīt cenas, jo tā ir tirgus ekonomika un tur nekāda plānošana nevar notikt, norāda Latvijas Sociālistiskās partijas priekšsēdētājs, Eiropas Parlamenta deputāts Alfrēds Rubiks.

Rubiks norāda, ka viņa personīgā nostāja jautājumā par Latvijas lēmumu iestāties eirozonā nav viennozīmīga. No valsts skatījuma pievienošanās eirozonai ir izdevīga, tāpēc ka ar mazākiem procentiem varēs saņemt aizdevumu, ja tas būs vajadzīgs. Eiropas Savienība (ES) palīdzēs arī kontrolēt lielākās bankas ES dalībvalstīs. Tagad ir runa par to, ka eirozonā būtu jāveido sava valdība. Bet šai iecerei ir daudz argumentu pretī, jo tiem, kas ir iestājušies eirozonā, kopīgā ekonomikas izaugsme ir zemāka nekā pārējā ES teritorijā, norāda eiroparlamentārietis Rubiks.

Ceļas cenas. Mēģinot pārliecināt cilvēkus Latvijā, ka jāpāriet uz eiro, premjers un finanšu ministrs teica: nē, nē, cenas necelsies, mēs tās stingri uzraudzīsim. Kapitālistiskajā iekārtā valsts nevar uzraudzīt cenas, jo tā ir tirgus ekonomika un tur nekāda plānošana nevar notikt. Tātad apgalvojumi par cenu kontroli bija aplami jau no paša sākuma. Vai arī mūsu premjers un finanšu ministrs vēl aizvien dzīvo sociālismā, vai arī viņi vienkārši mānās. "Protams, ka līdz ar eiro ieviešanu cenas pieaugs, to tagad ir atzinis arī Latvijas Bankas prezidents. Braukājot pa Rīgu, skatos, ka mikroautobusā, kurā brauciens maksā 60 santīmus, uzraksts liecina, ka šī summa līdzinās vienam eiro. Tas nozīmē, ka pakalpojuma sniedzējs izmanto iespēju celt cenu," norāda Rubiks.

Valdība, sevišķi ekonomikas ministrs Daniels Pavļuts, pēdējā laikā daudz runā par elektrības cenu celšanos. Tiek saukti dramatiski skaitļi, pat ka elektrības sadārdzinājums varētu būt līdz trim reizēm. Ja celsies elektrības cena, tas nozīmē, ka paaugstināsies visas cenas, un uz to varēs norakstīt visu ar pāreju uz eiro saistīto sadārdzinājumu. Arī uz tās pašas noapaļošanas rēķina cenas celsies, ir pārliecināts Rubiks. Iedzīvotāji zaudēs vai nezaudēs, pārejot uz eiro, - to rādīs prakse. Tie cilvēki, kas daudz ceļo, kas nodarbojas ar biznesu, no pārejas uz eiro iegūs, jo nevajadzēs konvertēt valūtu. Bet tiem večukiem un tantukiem, kuri dzīvo no pensijas un nekur nebraukā, kuri nevar aizbraukt pat uz novada centru, jo nav satiksmes vai arī autobuss iet reizi dienā, nekādu ieguvumu nebūs, drīzāk būs zaudējumi, ir pārliecināts sociālistu līderis. Pensijas apmēra skaitlis būs lielāks, bet nopirkt par to varēs mazāk.

Mūsu finanšu ministrs Andris Vilks (V) stāsta, ka iedzīvotāji atbalsta eiro, jo lielākā daļa noguldījumu jau tagad tiek glabāta eiro. Bet Vilka kungam vajadzētu zināt, ka šo noguldītāju lielākā daļa nāk no tiem, kas strādā ārzemēs. "Man nepatīk, ka eiro sakarā Latvijas valdība tik augstprātīgi uzvedās, neņēma vērā nevienu iebildumu un nepiekrita rīkot referendumu. Es saprotu, ka valstsvīriem bija skaidrs, ka tādam referendumam būs negatīvs rezultāts," saka Rubiks.

Cilvēki ir ļoti neapmierināti ar eiro ar dzīvi eirozonā ne tikai Latvijā. Rubiks pieder pie tiem, kas saka, ka papīra un metāla latus nevajadzētu iznīcināt, jo vēl nevar zināt, ar ko beigsies krīze eirozonā. Eirooptimisti saka, ka atpakaļ pie savas kādreizējās nacionālās valūtas pat Grieķija neatgriezīsies. Bet ir arī domas, ka eirozonai tuvākajā nākotnē nav lielas perspektīvas, norāda Rubiks.

LETA, Foto: Edijs Pālens/LETA