Politika
2013. gada 17. oktobris, 16:41

Opozīcijas deputāti kritizē nākamā gada budžetu, saucot to par nekvalitatīvu

Jauns.lv

Saeimas opozīcijas deputāti ceturtdien debatēs par nākamā gada valsts budžetu kritizēja valdības sagatavoto nākamā gada valsts budžeta projektu, saucot to par sasteigtu un nekvalitatīvu.

"Saskaņas centra" (SC) deputāti norādīja, ka budžets ir sasteigs, neizdiskutēts un nekvalitatīvs. Viņi arī pārmeta par budžetu atbildīgās Saeimas Budžeta un finanšu komisijas rīcību, nobalsojot par budžeta likumprojektu paketes virzīšanu Saeimā pirmajā lasījumā un tikai pēc tam rīkojot debates par tās saturu.

SC frakciju deputāti arī pauda kritiku par nākamgad plānoto nodokļu politiku - gan jaunu nodokļu ieviešanu, tostarp, subsidētās elektroenerģijaas nodokļa, gan iecerēto darbaspēka nodokļu samazināšanas veidu, jo valdība atteikusies no iepriekš plānotā iedzīvotāju ienākuma nodokļa samazināšanas nākamgad.

"Neredzu nekādu iemeslu atbalstīt šādu budžetu," teica deputāts Aleksandrs Sakovskis (SC).

Cits SC deputāts Igors Pimenovs savukārt norādīja, ka šis ir stagnācijas, nevis ekonomiskā izrāviena budžets.

Kritiska bija arī opozīcijā esošā Zaļo un zemnieku savienība (ZZS). Deputāte Dana Reizniece-Ozola vērsa uzmanību uz sabiedrības zemo vērtējumu par ekonomisko situāciju. "Mūsu vērtējums - valdības darbs ir neapmierinošs, tā nespēj sagatavot kvalitatīvu budžetu," viņa sacīja, uzsverot, ka budžetā joprojām nav stratēģiska redzējuma.

Deputāte atzīmēja, ka šis budžets ir unikāls vien tādēļ, ka tas tiek sagatavots eiro, un valdību patiesi var saukt par "godīgu eiro ieviesēju".

Viņa sacīja, ka ZZS budžetā piedāvās pasākumus, kas novērsīs jaunu nodokļu radīšanu tautsaimniecībā, dos stimulus reģionu attīstībai un vairāk naudas un iespēju cilvēkiem.

Deputāts Ingmārs Līdaka (ZZS) savukārt atzina - ir grūti strādāt opozīcijā, ja pat koalīcijas partiju deputāti ir pateikuši tik daudz slikta par nākamā gada valsts budžetu.

Pēc Līdakas teiktā, šis budžets "ir svētki mazo hidroelektrostaciju (HES) pretiniekiem", jo mazie HES nākamgad tiks aplikti gan ar dabas resursu nodokli, gan ar subsidētās elektroenerģijas nodokli. Dabas draugi varēs būt pateicīgi par mazo HES iznīcināšanu.

Viņš neatbalstīja arī iecerēto mikrouzņēmuma nodokļa palielinājumu, jo tas varētu zaļos uzņēmējus laukos dzīt pelēkajā ekonomikā. Tāpat deputāts pauda neizpratni par akcīzes nodokļa celšanu dabasgāzei, jo šis degvielas veids ir videi draudzīgs, salīdzinot ar citiem degvielas veidiem.

Pie Saeimas frakcijām nepiederošais deputāts Dāvis Stalts pauda viedokli, ka šis budžets rada iespaidu, ka katrs ministrs strādājis atsevišķi, nevis valdība kopā.

Viņš arī asi kritizēja tā saukto valdes locekļu nodokli, paužot neizpratni par to, kādēļ laikā, kad Valsts ieņēmumu dienests ziņo par budžeta ieņēmumu pārpildi, Finanšu ministrija un valdība rosina jaunu nodokļu politiku, kas apgrūtina mazo uzņēmēju dzīvi un neveicina ēnu ekonomikas samazināšanos. Stalts rosināja Saeimas Budžeta un finanšu komisijai šo ieceri izņemt no budžeta likumprojektu paketes.

Savukārt koalīciju pārstāvošie deputāti aizstāvēja budžetu, taču atzina, ka tas nav perfekts un katrā nozarē ir savas problēmas. "Jā, protams, mēs secinām, ka katrā nozarē ir virkne vajadzību. Jāsaka šoreiz tā: kod kurā pirkstā gribi, tāpat sāp, jo katrā nozarē ir aktīvi gan sociālie partneri, gan arī, protams, paši ministri, kas aktīvi iestājas par nepieciešamo finansējumu," teica deputāte Inga Vanaga (Reformu partija).

Arī deputāts Imants Parādnieks (Nacionālā apvienība) atzina, ka budžets ne tuvu nav ideāls, taču to vēl var uzlabot starp pirmo un otro lasījumu Saeimā. Tostarp uz otro lasījumu budžetā tiks iestrādāta arī pasākumi demogrāfijas veicināšanai.

Viņš piekrita Saeimas priekšsēdētājas Solvitas Āboltiņas teiktajam, ka valsts budžetu pavadošajā likumprojektu paketē ir daudz brāķu, par piemēru minot, grozījumus dabas resursu nodokļa likumā, subsidētās elektroenerģijas nodokļa likumā u.c.

Pirms balsojuma par budžetu finanšu ministrs Andris Vilks deputātus aicināja balsot par, opozīcijas deputātu debatēs pausto nodēvējot par bērnišķīgām frāzēm. "[Neatbalstot budžetu] Jūs balsojat pret algām, sociālās nevienlīdzības mazināšanu, sociālo iemaksu mazināšanu. Šis budžets ir laba ziņa visai mūsu sabiedrībai un atbalstiet [to]," aicināja ministrs.

Vilks atzina, ka budžeta sagatavošana bija sarežģīta un to veido dažādi kompromisi. "Likās, ka šis ir vēlēšanu gads, nevis nākamais," viņš teica.

Ministrs arī noraidīja opozīcijas deputātu pausto, ka šis ir stagnācijas, nevis attīstības budžets. Latvijā šobrīd ir ekonomikas izaugsme un tāda gaidāma arī turpmākajos gados. Nav pamata arī bažām par spēju cenu lēcienu turpmākajos gados.

Pēc vairāku stundu debatēm Saeima ceturtdien konceptuāli atbalstīja 2014.gada valsts budžeta projektu, kurā paredzēts deficīts līdz 0,9% no iekšzemes kopprodukta. Konsolidētā budžeta ieņēmumi nākamgad prognozēti 7,004 miljardu eiro apmērā, bet izdevumi - 7,143 miljardu eiro apmērā.

Par budžetu nobalsoja 65 deputāti no koalīcijas partijas "Vienotības", Reformu partijas un Nacionālās apvienības, kā arī opozīcijā esošās Zaļo un zemnieku savienības. Atbalstu budžetam pauda arī pie frakcijām nepiederošie deputāti. Savukārt pret balsoja 27 "Saskaņas centra" deputāti.

BNS