Kultūra
2013. gada 23. oktobris, 01:46

Latvijas Tautas frontes muzejā atklās jaunu ekspozīciju

Jauns.lv

Latvijas Tautas frontes (LTF) muzejā trešdien tiks atklāta jaunā ekspozīcija, kuru muzejs veidojis sadarbībā ar uzņēmumu "Dd studio", pavēstīja "Dd studio" pārstāve Indra Krastiņa.

Muzejs izveidots 1998.gadā Vecpilsētas ielā 13/15 – ēkā, kur savulaik atradās Latvijas Tautas frontes galvenā mītne. Gatavojoties LTF 25 gadu jubilejai, 2013.gadā muzeja iekštelpas tika atjaunotas un izsludināts konkurss par jaunas ekspozīcijas izveidi.

Konkursā uzvarējušajā "Dd studio" projektā ir saglabātas liecības par to, kāda ēka izskatījās 90.gadu sākumā, kad tur mitinājās LTF, vienlaikus izvietojot laikmetīgu ekspozīciju, kas, izmantojot mūsdienu iespējas, stāsta par Latvijas Tautas frontes nozīmi Latvijas neatkarības atgūšanā.

Četrpadsmit telpās izsekots LTF attīstībai no tās aizmetņiem 80.gadu vidus protesta akcijās līdz 1991.gada 21.augusta konstitucionālajam likumam, kas pasludināja Latviju par neatkarīgu, demokrātisku republiku. Latvijas Tautas frontes laiks ir ļoti intensīvs un emocionāli piesātināts, un ekspozīcija ļauj iejusties tā laika atmosfērā. Izmantojot fotogrāfijas, video, autentiskus priekšmetus, ekspozīcija stāsta gan par pacēluma mirkļiem, gan izšķiršanās un briesmu brīžiem Latvijas ceļā uz neatkarību.

Ēkā ir saglabāts autentiskais plānojums, ekspozīcija ir izvietota daudzās nelielās telpās. Visā ekspozīcijā ir izmantoti padomju laika interjera elementi – no tapetēm un elektrības vadiem līdz mēbelēm. Tādējādi tiek atgādināts, ka muzeja apmeklētājs atrodas vēsturiskā telpā, kur risinājušies notikumi, par kuriem stāstīts ekspozīcijā. Kopumā muzejā, cik vien iespējams, saglabāta autentiska 90.gadu sākuma atmosfēra.

Vēsturiskie interjera elementi ekspozīcijā kombinēti ar mūsdienīgiem mākslinieciskās izteiksmes līdzekļiem un tehnoloģijām. Plaši izmantotas video projekcijas, animācija, mūsdienīgs grafiskais dizains. Skārienjutīgos ekrānos aplūkojams plašs informatīvais materiāls.

BNS