Sabiedrība
2013. gada 25. oktobris, 09:13

Latvijā ieviesīs patvēruma meklētāju reģistru

Jauns.lv

Parlaments ceturtdien galīgajā lasījumā atbalstīja grozījumus Patvēruma likumā, kas paredz arī patvēruma meklētāju reģistra izveidošanu, aģentūra BNS uzzināja Saeimas sēdē.

Grozījumi paredz pilnveidot patvēruma procedūru, ieviešot patvēruma meklētāju reģistru, ko uzdos izstrādāt Pilsonības un migrāciju lietu pārvaldei, kā arī nosakot atbalstu valsts valodas apguvei personām, kurām noteikts alternatīvais statuss. Tāpat turpmāk alternatīvo vai bēgļu statusu varēs piešķirt arī nepilngadīgam bērnam, ja viņš dzimis pēc tam, kad viņa mātei vai tēvam piešķirts šāds statuss.

Precizēta arī patvēruma meklētāju aizsardzības kārtība.

Valsts robežsardze turpmāk varēs aizturēt patvēruma meklētāju uz laiku līdz septiņām diennaktīm arī tad, ja nepieciešams noskaidrot faktus, uz kuriem tiek pamatots iesniegums un kurus var noskaidrot, tikai veicot aizturēšanu, īpaši, ja pastāv bēgšanas iespējamība. Likumā noteikta arī aizturēto patvēruma meklētāju izmitināšanas kārtība.

Patvēruma meklētājam bēgļa vai alternatīvo statusu nepiešķirs, ja patvēruma meklētājs var likumīgi ceļot uz izcelsmes valsti vai tās daļu, tikt uzņemts un uzturēties tajā. Savukārt, ja personai ar Latvijā iegūtu bēgļa vai alternatīvo statusu ir pastāvīgā iedzīvotāja statuss kādā citā Eiropas Savienības dalībvalstī, Latvijai būs pienākums uzņemt šo personu atpakaļ.

Ar likuma grozījumiem tiek pārņemtas Eiropas Parlamenta un Padomes direktīvas par standartiem, lai trešo valstu valstspiederīgos vai bezvalstniekus kvalificētu kā starptautiskās aizsardzības saņēmējus, par bēgļu vai personu, kas tiesīgas saņemt alternatīvo aizsardzību, vienotu statusu un piešķiramās aizsardzības saturu.  

Latvijā lielākā daļa patvēruma meklētāju ir no Gruzijas, taču ir arī no Sīrijas un daži no Krievijas. Kopumā patvēruma meklētāju izmitināšanas centrā "Mucenieki" pašlaik uzturas aptuveni 100 patvēruma meklētāju.

BNS