Brīvdienu ceļvedis. Septiņas lietas, kas jāpiedzīvo 9. un 10. novembrī. FOTO. VIDEO
Dabas cikls ir nepielūdzams un vieniem par prieku, citiem par bēdām ziema ir klāt un šo pasākumu latvieši vienmēr kārtīgi svinējuši – ejot ķekatās un ēdot gaiļa zupu. Arī šosvētdien tā jādara.
Kultūra
2013. gada 8. novembris, 08:13

Brīvdienu ceļvedis. Septiņas lietas, kas jāpiedzīvo 9. un 10. novembrī. FOTO. VIDEO

Jauns.lv

Šajās brīvdienās kārtīgi jānosvin Mārtiņdiena un jautri jāsagaida ziema. Tāpat svētdien varam sākt godam sagaidīt Lāčplēša dienu. Aizputē, kā jau Mārtiņos, arī šogad tiks svinēta Mārtiņa Freimaņa diena. Savukārt Rīgā notiks pirmais Reiterna nama mūzikas festivāls.

Liepājas simfoniskā orķestra mūziķi nedēļas nogalē viesojas turnejā Latvijas pretējā pusē – Latgalē, Rēzeknē un Daugavpilī. Rīgā, Ķīpsalā. Uz lielo tusiņu cilvēkus aicina suņi, kaķi, seski, truši, jūrascūciņas un citas mīļradībiņas. Tāpat arī vairākas jaunas izstādes – gan bērnības dienu pedāļauto Bauskā un trollīši Mumini Valkā, gan atķēdētā suņa dzīve Rīgas Porcelāna muzejā un Rīgas pirmais arhitekts Vecrīgas „Trīs brāļos”.

1. Mārtiņdiena visā Latvijā

Šogad Mārtiņi iekrīt svētdienā un tāpēc Mārtiņdienas svinībām varam sagatavoties laicīgi – sestdien kūtī vai tirgū nokaut gaili, to izšmorēt un svētdien celt ziemas sagaidīšanas svētku galdā. Vienlaikus Mārtiņus kārtīgi nosvinēt arī dažādos publiskos pasākumos:

* Svētdien, 10. novembrī, no pulksten 12.00 līdz 16.00 Mārtiņdiena pēc senajām latviešu tradīcijām tiks svētīta Latvijas Etnogrāfiskajā brīvdabas muzejā (Brīvības gatvē 440, Rīgā).

Tā Izstāžu zālē no pulksten 12.00 līdz 15:00 varēs izzināt masku tapšanas vēsturi un tradīcijas, kā arī līdzdarboties Mārtiņdienas masku gatavošanā kopā ar Rožu ģimeni no Amatas novada folkloras kopas „Ore”. Kurzemes sētā pulksten 12.00 Mārtiņbērni tiks aicināti dziedāt un dejot ar folkloras kopu „Kokle”, kā arī iepazīt svētku tradīcijas Kurzemē. Vidzemes sētā pulksten 14.00 folkloras kopa „Krulla” gaidīs Mārtiņbērnus, lai apdziedātu Vidzemes zemnieka sētas saimniekus. Pie Priedes kroga pulksten 15.00 Mārtiņbērni tiks cienāti ar gaiļa zupu un „Mārtiņa beķerejas” sarūpētajiem pīrāgiem.

Nidas dūmistabā kopā ar Daugmales Jāni Mārtiņbērni varēs iemācīties liet vaska sveces, lai tumšās rudens dienas taptu gaišākas. Vidzemes sētā visas dienas garumā apmeklētājiem būs iespēja satikt Brīvdabas muzeja amatniekus un iepazīt senās amatu prasmes. Bērnus priecēs izjādes zirga mugurā. Donu Ilze piedāvās svētku cienastu – raušus, ābolus glazūrā un karstos dzērienus. Kurzemes setā bērni tiks gaidīti Mārtiņdienas radošajā darbnīcā. Sīkāk internetā: www.brivdabasmuzejs.lv .

* Savukārt Kocēnos Mārtiņdiena tiks svinēta sestdien, 9. novembrī. Laukumā pie Kocēnu sporta nama pulksten 13.00 sāksies Lielais Mārtiņdienas jampadracis un Mārtiņdienas tirdziņš. Pulksten 14.00 sāksies Mārtiņdienas gaiļa zupas vārīšana ar jautrošanos, ķekatu dančiem un rotaļām. Savukārt vakarpusē – pulksten 22.00 Kocēnu kultūras namā sāksies svētku balle kopā ar grupu „Bello trio". Sīkāk internetā: www.kocenunovads.lv .

* Sestdienas, 9. novembra, pirmajā pusē varat visu nepieciešamo Mārtiņdienas svinībām iepirkt arī Mārtiņdienas tirgū, kuri īpaši diži solās būt Sabilē un Saldū. Pie tam Saldū 9. novembrī pulksten 11.00 sāksies Mārtiņdienas jampadracis Kapelleru namā (Striķu ielā 7), kur neiztiks bez dziedāšanas un dancošanas sentēvu garā Zirņu pagasta folkloras kopas „Zirņi” vadībā, bet Mārtiņdienas mielasta galdā, kā jau Latvijas saldākajā pilsētā tiks likts nevis gailis, bet gan slavenās Saldus „Gotiņas”. Sīkāk internetā: www.saldus.lv .

2. Mārtiņa Freimaņa diena Aizputē

Mārtiņa Freimaņa fonds un Aizputes pilsētas dome svētdien, 10. novembrī, Mārtiņa Freimaņa dzimtajā Aizputē rīko plašas Freimaņa Mārtiņdienas svinības, kuru ietvaros visas dienas garumā notiks dažādi pasākumi, kas pulksten 17.00 noslēgsies ar vērienīgu lielkoncertu „Pa rindiņai no Freimaņa”. Koncertā piedalīsies Mārtiņa draugi - grupa „Tumsa”, stīgu kvartets Jutas Bērziņas vadībā, Aija Andrejeva, Lauris Reiniks, Marija Bērziņa, Čilli, „Putnu balle”, „PeR”, Valters Frīdenbergs, Kārlis Būmeisters, Ivo Fomins, Arvīds Berķis, Normunds Kalniņš, Liepājas teātra aktieris Viktors Ellers un citi.

Visas dienas garumā Aizputes ieliņās un laukumos skanēs dziesmas no Mārtiņa Freimaņa un grupas „Tumsa” albumiem, dažādi pasākumi notiks gan Aizputes vidusskolā, gan Aizputes jauniešu „Ideju mājas” telpās, kur ikviens tiks gaidīts uz dzejas darbnīcu.

Mārtiņdienas pasākumi Aizputē sāksies pulksten 12.00 Misiņkalna kapos, kur skanēs Mārtiņa dziesmas un ikviens Mārtiņa talanta cienītājs aicināts nolikt svecīti un mūziķa mīļākos ziedus – mārtiņrozes viņa atdusas vietā. Pulksten 14.00 Aizputes Kultūras namā būs iespēja apskatīt fotoizstādi un noskatīties režisora Arvīda Krieva veidoto mākslas filmu „Dancis pa trim” ar Mārtiņu Freimani vienā no galvenajām lomām.

Savukārt pulksten 17.00 Aizputes sporta hallē sāksies dienas galvenais notikums - lielkoncerts „Pa rindiņai no Freimaņa”. 10. novembrī Aizputes sporta hallē arī tiks izveidota foto – video siena, uz kuras varēs redzēt Mārtiņa draugu un fanu iesūtītās fotogrāfijas, kuru galvenais varonis ir Mārtiņš.

Biļešu cena uz lielkoncertu: Ls 4 – 5 („Biļešu paradīzes” tīklā). Visi pārējie pasākumi – bez maksas. Sīkāk internetā: www.mff.lv.

Mārtiņš Freimanis: „Pie Dieviņa gari galdi”

3. Lāčplēša dienas ieskandināšana

Svētdien, 10. novembrī ar dažādiem pasākumiem tiks iesākta Lāčplēša dienas atzīmēšana. Varonīgās 1991. gada Brīvības cīņas varēsim pieminēt gan dziedot patriotiskas dziesmas, gan doties vēsturiskās ekspedīcijās:

* Bolderājas Mūzikas un mākslas skolā (Stūrmaņu ielā 31) 10. novembrī pulksten 12.00 notiks Lāčplēša dienai veltīts koncertuzvedums „Baltā zirgā”, kurā piedalīsies aktieris Varis Piņķis un mūziķis Jēkabs Nīmanis.

* Mazajā ģildē (Amatu ielā 3/5, Vecrīgā) 10. novembrī pulksten 17.00 latviešu tautasdziesmu koncertu sniegs vokālais ansamblis „Putnu dārzs”.

* Rīgas Latviešu biedrībā (Merķeļa ielā 13) 10. novembrī pulksten 18.00 sāksies latviešu dziesminieku – Austras bērnu koncerts „Ar tēvzemi un brīvību sirdī”, kurā piedalīsies Austra Pumpure, Silvija Silava, Agita Kaužēna, Anta Eņģele, Arnis, Laima un Jānis Miltiņi, Uldis Kākulis, Uldis Ozols, Kristaps un Kristīne Sudmaļi un citi Austrasbērni.

Sīkāk par Lāčplēša dienai veltītajiem koncertiem internetā: www.kultura.riga.lv.

* Savukārt Melturu dzelzceļa stacijā (Amatas novada Drabešu pagastā) 10. novembrī pulksten 14.00 sāksies pārgājiens „Ceļā uz Lāčplēša dienu”. Visi tiks aicināti atcerēties, ka 1919. gada 5. jūnijā Melturos pie dzelzceļa tilta pār Amatu risinājās mūsu valstij īpaši notikumi. Tur atklājās vācu landesvēra īstenie nodomi, un atskanēja liktenīgais šāviens, kas nāvējoši ievainoja igauņu kareivi. Šī bija Brīvības cīņu pirmā militārā sadursme, ar kuru aizsākas turpmākās kaujas par Latvijas neatkarību. Iejūtoties Cēsu kauju laikos, pārgājiena dalībnieki pieminēs savus varoņus, uzzinot interesantus vēstures faktus, iededzot svecītes vietā, kur neviens to vēl nav darījis un izspēlējot Lāčplēša un melnā bruņinieka cīņu! Pēc veselīgas izkustēšanās visi sildīsies pie ugunskura un malkos tēju Amatas krastos. Būs arī Mārtiņdienas jampadracis! Līdzi jāņem Latviju mīlošs noskaņojums, sainītis ar ēdamo; viens lats kā dalības maksu un kāda svecīte. No Cēsīm līdz Melturiem var nokļūt ar Valgas – Rīgas vilcienu, kas atiet pulksten 13.13, bet no Rīgas ar Cēsu autobusu pulksten 12.00. Pieteikties pasākumam un uzzināt sīkāku informāciju var pa tālruni 26593677. Sīkāk internetā: www.amatasnovads.lv.

* Toties Jūrmalas teātris (Muižas ielā 7, Bulduros) 10. novembrī pulksten 16.00 izrādīs īpašu veltījumu Latvijai svētkos: Aspazijas simbolisku drāmu divās daļās „Sidraba šķidrauts", kas, sarakstīta 1902. gadā un 1905. gadā iestudēta Jaunajā Latviešu teātrī, kļuva par vienu no spilgtākajiem latviešu garīgās un nacionālās atmodas notikumiem. Ieeja izrādē bez maksas, iepriekš rezervējot ielūgumus (tālrunis – 67751089). Sīkāk internetā: www.jurmalasteatris.lv.

4. Pirmais Reiterna nama mūzikas festivāls

Ar vērienu sestdien, 9. novembrī, solās aizsāksies jaunu notikumu virkne, kas turpmāk regulāri krāšņos Latvijas 1. rokkafejnīcas (Mārstaļu ielā 2/4, Vecrīgā) programmu – „Reiterna nama mūzikas festivāli”. Jau pirmajā reizē uz vairākām skatuvēm visos Reiterna nama četros stāvos būs skatāmi un vērtējami virkne pašmāju mūziķu – gan tie, kuri sevi jau sen apliecinājuši, gan tie, kuru ceļš pretī veiksmei un panākumiem sācies salīdzinoši nesen.

Pirmajā Reiterna nama mūzikas festivālā dalību apstiprinājušas grupas „Dzelzs Vilks”, „D.F.E.”, „Das Ist”, „Maid of Shade”, „The Velvet Supernova”, „Skumju Akmeņi”, „Oceanpath” un „The Black Tea”.

Dzīva mūzika un tikpat dzīva atmosfēra ir vērtības, kas Latvijas 1. rokkafejnīcā vienmēr tikušas augstu vērtētas, un Reiterna nama mūzikas festivāli būs kārtējais apliecinājums šim virzienam. Turklāt, šis būs pierādījums tam, ka nav jāsagaida vasara un jādodas uz pludmali, jākāpj kalnā vai jābrien mežā, lai baudītu to sajūtu kopumu, ko dēvē par festivāla atmosfēru.

Cita starpā jāuzsver, ka jau šobrīd pilnīgi noteikti zināms, ka 2014. gada sākumā gaidāms nākamais Reiterna nama mūzikas festivāls. Arī tas noteikti nebūs pēdējais. Biļešu cena: Ls 5 („Biļešu paradīzes” tīklā). Sīkāk internetā: www.rockcafe.lv .

Skumju akmeņi: „Lidojums”

5. Liepājas simfoniskā orķestra pirmā koncerttūre pa Latviju: Rēzeknē un Daugavpilī

Liepājas Simfoniskais orķestris (LSO) šonedēļ ar īpašu koncertprogrammu „Čaikovskis un Ivanovs” pirmo reizi savas pastāvēšanas laikā devies Latvijas koncerttūrē, kuras laikā sešās pilsētās atskaņo īpaši šai turnejai gatavotu koncertprogrammu. Pie orķestra diriģenta pults ir LSO galvenais diriģents Atvars Lakstīgala, bet solists – viens no spožākajiem Latvijas čellistiem Ēriks Kiršfelds.

Piektdien, 8. novembrī, pulksten 19.00 LSO koncertu sniegs Cēsu Sporta kompleksā; sestdien, 9. novembrī pulksten 19.00 Rēzeknē, Latgales vēstniecībā „Gors”, bet svētdien, 10. novembrī, pulksten 16.00 Daugavpils Vienības namā.

„Beidzot īstenosim mūsu sapņu projektu – lielo Latvijas koncerttūri, ko pacietīgi plānojām jau no pirmā gada, kopš kļuvām par valsts orķestri. Tāda Liepājas Simfoniskajam orķestrim nav bijusi mūsu zemē. Iespējams, tā pat ir pirmā koncerttūre Latvijā, kurā dodas kāds no Latvijas orķestriem. Zinot, ka uz šīm pilsētām aizbraukt varam reti, tūrei veidojām īpašu, apzināti ļoti koncentrētu programmu. Lielu akcentu likām uz latviešu mūziku, bet parādīsim spilgtāko arī no krievu romantiskās un Eiropas mūzikas,” stāsta LSO vadītājs Uldis Lipskis.

Koncerttūres programmas pirmajā daļā LSO atskaņos Volfganga Amadeja Mocarta uvertīru no operas „Figaro kāzas”. Tās turpinājumā klausītāji varēs baudīt LSO izcilā solista – čellista Ērika Kiršfelda spēli, atskaņojot visnotaļ maģisko Pētera Čaikovska kompozīciju „Rokoko variācijas”.

Programmas otrajā daļā skanēs nepārspētā latviešu simfoniskās mūzikas granda – latgalieša Jāņa Ivanova romantiskā 17. simfonija, kas ir šīs programmas centrālais skaņdarbs.

Biļešu cenas: Cēsīs – bez maksas, Rēzeknē – Ls 3 – 4 („Biļešu paradīzes” tīklā), Daugavpilī – Ls 2 (Vienības nama kasē). Sīkāk internetā: www.lso.lv.

6. Suņi, kaķi, seski un citi astaiņi Ķīpsalā

It īpaši ģimenes ar bērniem un dzīvnieku draugi, un, protams, visi interesenti šo sestdien un svētdien, 9. un 10. novembrī, ir gaidīti Ķīpsalas izstāžu hallē, kur notiks starptautiskā mājdzīvnieku un zooindustrijas izstāde „Zooekspo 2013”. Vienā hallē varēs vērot simtiem visdažādāko šķirņu suņus un aplūkot plašu zooindustrijas preču un pakalpojumu ekspozīciju, savukārt otrā hallē varēs aplūkot kaķus, mājas seskus, trušus, dekoratīvos putnus, visdažādākos dekoratīvos grauzējus un citus dzīvniekus.

Starptautiskajā suņu izstādē „Baltijas uzvarētājs 2013” varēs redzēt vairāk nekā 3000 suņus, kuri pārstāvēs turpat 300 šķirnes. Viņu vidū pirmoreiz Latvijā būs aplūkojams Bohēmijas aitusuns, kā arī Kanāriju dzinējsuns, īru sarkanbaltais seters – kopumā vairāk nekā 70 reti sastopamu šķirņu suņi. Apmeklētājiem tiks piedāvāta arī plaša un aizraujošu pasākumu programma: suņu ātruma, veiklības un paklausības demonstrējumi, robežsardzes suņu paraugdemonstrējumi, suņu mazuļu skolas demonstrācijas un vēl daudz kas cits.

Savukārt starptautiskajā kaķu izstādē būs apskatāmi 28 šķirņu kaķi – augsti titulēti, lieli un mazi, garspalvaini, īsspalvaini un bezspalvaini kaķi no Latvijas un ārvalstīm. Pirmoreiz notiks īpašas sacensības kaķiem, kurās labākais no labākajiem iegūs „Baltijas kausu”. Skatītajiem būs iespēja gan aplūkot minčus būrīšos, gan arī sekot līdzi kaķēnu un pieaugušo kaķu ringiem. Notiks arī Mančkinu šķirnes kaķu (ASV veidota kaķu šķirne ar saīsinātām kājām) šovs, kā arī marmorkrāsas un sudraboto kaķu šovi.

Tāpat Ķīpsalā risināsies arī starptautiskā sesku izstāde „TEETH’n’TAILS”, ko rīko klubs „Seskumīlis”. Sestdien būs apskatāmi seski klasiskajās krāsās, bet svētdien apmeklētāji varēs sekot līdzi garspalvaino un eksotiskā krāsojuma sesku vērtēšanai. Kopumā tiks eksponēti 140 seski no dažādām valstīm.

Aptuveni 50 visdažādāko šķirņu trušus izstādē izrādīs „Mazpulcēnu – Trušmīļu skolas” bērni no dažādiem Latvijas novadiem. Pārsteigumus sola arī audzētava „Laimes putns”, kas iepazīstinās gan ar pāvbalodi, gan dimanta ūbeli un visdažādākajiem grauzējiem, kuru vidū arī liels retums – Rabarovska kāmji, kā arī taukastes un cukurvāverītes. Savukārt Jūras cūciņu klubs izrādīs garspalvainas, lokainas, gan arī bezspalvainas jūrascūciņas, būs gan skiniji, gan Himalaju jūrascūciņas, gan rozetveidīgās un citas jūrascūciņas.

Izstādes darba laiks gan 9., gan 10. novembrī no pulksten 10.00 līdz 11.00. Biļešu cenas: Ls 3,5; bērniem, studentiem, pensionāriem – Ls 2,5, ģimenes biļete – Ls 8,5. Sīkāk internetā: www.bt1.lv .

7. Izstāžu ceļvedis: bērnības pedāļauto, rudens karuselis un prāta darbi

* Latvijas Arhitektūras muzejā (Mazā Pils ielā 19, Vecrīgā) atklāta Rīgas pilsētas arhitekta Johana Daniela Felsko (1813. – 1902.) jubilejai veltīta izstāde „Johanam Danielam Felsko – 200 gadi. Pirmā Rīgas pilsētas arhitekta projekti”.

Johans Daniels Felsko kļuva par pirmo arhitektu Rīgā, kam tika piešķirts amata nosaukums „pilsētas arhitekts” un par personību, kuram bija lemts 19. gadsimta grandiozo ekonomisko pārmaiņu laikā radīt jauno pilsētas seju. Viņa laikā, piemēram, radās projekti ēkām, bez kurām pilsēta šobrīd nav iedomājama – Mazajai Ģildei, Vecajai Svētās Ģertrūdes baznīcai, Rīgas 1. ģimnāzijai un citām. Izstāde būs skatāma līdz nākamā gada 17. janvārim. Sīkāk internetā: www.archmuseum.lv .

* Saules muzejā (Vaļņu ielā 30, Vecrīgā) atklāta izstāde „Latvisko darinājumu rudens karuselis”, kurā vērojami vienpadsmit mākslinieku darbi. Visi interesenti var ne tikai aplūkot mākslas darbus, bet arī iegūt plašāku informāciju par autora radošo darbību, gan arī viņu darinājumus iegādāties.

Muzejā skatāmas un nopērkamas grieztās sveces, etnogrāfiskā stilā veidotās sudraba rotas, teātra somiņas, vēja zvani no dabas un floristikas materiāliem, koka rotaļlietas, galda spēles un daudz kas cits. Sīkāk internetā: www.saulesmuzejs.lv.

* Rīgas Porcelāna muzejā atklāta keramiķu - amerikānietes Melisas Breidenas (Melissa Braden) un latvietes Ingūnas Skujas darbu izstāde „Suņa dzīve: atķēdētā”. Tā kā abas mākslinieces darbus rada kopīgi, tad arī to pseidonīms ir kopīgs - Skuja Braden. „Suņi ir aktieri, kas spēlē cilvēkus mūsu dzīves teātrī, atklājot cīņu starp dzīvi un nāvi,” saka mākslinieces, skaidrojot savas izstādes koncepciju.

Šis autoru tandēms ar savu individuālo ekstravaganto rokrakstu atpazīstams gan Latvijā, gan ārpus tās - rotaļīgs klasicisms uz barokāli minimālām formām, izpildīts izsmalcinātā meistarībā. Izstādei mākslinieces gatavojušas jaunus darbus - suņu portretus, kuros saskatāmas līdzības ar saimnieku tipāža vaibstiem, atklājot ciešo saikni starp suni un viņa saimnieku. Sīkāk internetā: www.porcelanamuzejs.riga.lv.

* Rīgas Rātslaukuma pazemē - Rīgas Mākslas telpas INTRO zālē (Kungu ielā 3) atklāta Artura Bērziņa personālizstāde „Prāta darbi”, kas tapusi, lasot Kantu, Nīči, Marksu, Vitgenšteinu, Pjatigorski, Berlinu – kopumā septiņpadsmit filozofus.

Izstādē eksponēta māksla, kas radusies, lasot filozofiskus sacerējumus un piemērojot tiem divus autora izvēlētus kritērijus: 1) saprotamība un 2) emocionālais un intelektuālais gandarījums. Svētdien, 10. novembrī, pulksten 12.00 Rīgas Mākslas telpas „Vēlajās brokastīs” neformālā gaisotnē varēs tikties ar mākslinieku un viņam uzdot jautājumus par laikmetīgo mākslu. Sīkāk internetā: www.makslastelpa.lv .

* Rīgas Motormuzeja Bauskas filiālē (Bauskas novadā, Codes pagastā, „Sarkanmuižas 6”) līdz 5. janvārim skatāma bērnu pedāļmašīnu un velosipēdu izstāde „Brauciens uz bērnību”, kurā aplūkojamas dažādu veidu, formu un laiku kājminamās rotaļlietas jeb pedāļmašīnas un velosipēdi, kas daudziem liks atcerēties bērnības laiku.

Tās ir lietas, kas savulaik bija nopērkamas rotaļlietu veikalos, ar kurām spēlējās bērnudārzos un pionieru nometnēs. Šīs īpašās kājminamās rotaļlietas bija sastopamas arī daudzu bērnu spēļmantu arsenālā. Sīkāk internetā: www.motormuzejs.lv .

* Valmieras muzeja (Bruņinieku ielā 3) Velvju zālē Halovīna noskaņās atklāta noslēpumaina izstāde „Mītiskā pasaule un fantāzijas tēli”, kurā aplūkojami dažādi, muzeja darbinieču rokām veidoti tēli – fejas, labie un sliktie gari, burvji, vilkači, jodi, grāfs Drakula, velns, raganas, spoki, alķīmiķis un vairāki latviešu tautas pasaku tēli.

Tāpat izstādē apskatāmi dažādi priekšmeti un dzīvnieki, kas tiek saistīti ar burvestībām, neizskaidrojamām, noslēpumainām parādībām un zintniecību. Sīkāk internetā: www.valmiera.lv .

* Savukārt Valkas novada Centrālās bibliotēkas Bērnu literatūras nodaļā līdz 25. novembrim skatāma ceļojošā izstāde „Muminu ģimene no Somijas”, ko veidojis Somijas institūts Igaunijā sadarbībā ar trollīšu autortiesību turētāju „Moomin Characters”, izdevniecību „Schildts&Söderström” un Muminu žurnāla izdevēju „Egmont”. Trollīši Mumini ir ļoti iecienīti visā pasaulē, tie ir bijuši par pamatu neskaitāmām animācijas sērijām, filmām, dažādām rotaļlietām, suvenīriem un pat īpašam Trollīšu Muminu parkam, bet vācu valodā ir virtuālais Muminu pētniecības centrs. Izstādē ir Muminu sērijas romāni, kā arī visdažādākie priekšmeti ar Muminu simboliku. Sīkāk internetā: www.vpb.valka.lv .

Trollīši Mumini
Elmārs Barkāns/Foto: no izdevniecības „Rīgas Viļņi” arhīva, publicitātes foto, Evija Trifanova/LETA, Lita Krone/LETA, Ieva Čīka/LETA