Izstrādāts projekts jauniešu lasītprieka veicināšanai
Sabiedrība
2013. gada 18. novembris, 21:03

Izstrādāts projekts jauniešu lasītprieka veicināšanai

Jauns.lv

Tā kā jauniešu vidū samazinās lasīšanas kultūra, Ziemeļvalstu ģimnāzija izstrādājusi projektu "Lasīšana ar prieku", kurš atbalstīts Ziemeļu Ministru padomes starptautiskās grantu programmas "Nordplus Junior" projektu konkursā un kuram no domes tiek lūgts 766 latu līdzfinansējums un 592 latu priekšfinansējums.

Par to trešdien lems Rīgas domes Finanšu un administrācijas lietu komiteja.

Kopējais projekta budžets ir 30,6 tūkstoši latu. Ziemeļu Ministru padomes starptautiskās grantu programmas "Nordplus Junior" finansējums ir 2962 lati. No Rīgas domes 2014.gadā nepieciešams 613 latu līdzfinansējums, 2015.gadā – 153 lati. Priekšfinansējums nepieciešams 2015.gadā. Līdzekļus tam plānots rast no budžeta programmas "Līdzfinansējums Eiropas Savienības fondiem un citiem projektiem".

Lasīšanas projektā iesaistījušās arī Lietuvas, Igaunijas un Zviedrijas skolas. Tā ilgums plānots 20 mēnešu – līdz 2015.gada 30.jūlijam.

Projekta pieteikumā teikts, ka grāmatu lasīšana palīdz attīstīt zināšanas, izpratni, sniedz prieku un ir laba nodarbe atpūtas brīžiem, atzīstot, ka ir daudz iemeslu, kāpēc jaunieši izvairās no grāmatu lasīšanas, – jauniešu lasīšanas paradumus mainījusi datoru attīstība, interneta plašā pieejamība, video spēles un mobilie telefoni. Savukārt daļa jauniešu atzinuši, ka izvēlas tērēt naudu citām lietām, nevis iegādāties grāmatas, kuru cena, salīdzinot ar citām izklaides iespējām, viņiem nav pievilcīga.

Projekta iesniedzēji uzsvēruši, ka, ņemot vērā to, ka tehnoloģijas arvien vairāk ienāk mūsu ikdienā, arī lasīšanas popularitātes veicināšanai var izmantot digitālās pasaules priekšrocības.

Ar lasīšanas projektu plānots motivēt un attīstīt jauniešu lasītprasmes, izmantojot modernās tehnoloģijas – planšetdatorus, interaktīvās spēles, kā arī veicināt svešvalodu apguvi.

BNS, Foto: All Over Press