Sabiedrība
2013. gada 27. novembris, 11:14

Rekšņa: nenāktu par ļaunu pieaicināt ārvalstu ekspertus traģēdijas izmeklēšanai

Jauns.lv

Līdzīgu gadījumu kā Zolitūdes traģēdija Latvijā nav bijis, Valsts policijā nav būvniecības un celtniecības ekspertu, tāpēc nenāktu par ļaunu pieaicināt neatkarīgu ekspertu no valstīm, - intervijā laikrakstam "Diena" izteicies bijušais Valsts policijas priekšnieks Juris Rekšņa.

Līdzīgu gadījumu nav bijis, bet analoģiski ir, "un zinu, cik tas ir smagi un grūti veikt šīs ekspertīzes. Tās nav vienkāršas un nav ātras", stāsta Rekšņa un piebilst, ka pirmkārt bija jābūt uzticamībai šiem ekspertiem, kas tikuši pieaicināti no malas, pēc tam arī viss pārējais.

Rekšņa piekrīt, ka ārvalstu ekspertu pieaicināšana objektīvu apstākļu dēļ paildzinātu izmeklēšanu. Šim ekspertam ir jāsaprot dokumenti un liecības, respektīvi, viņam blakus ir jābūt tulkam, viss ir jātulko. "Dabīgi, ka tāpēc viss pagarināsies tīri objektīvu iemeslu dēļ," saka bijušais policijas priekšnieks.

Rekšņa uzsver, ka šajā situācijā ir arī vainīgie, jo katrai darbībai vai bezdarbībai ir arī vārds un uzvārds, un policijas uzdevums ir šos vainīgos atrast, atrodot pierādījumus. Viņam esot saprotama sabiedrības reakcija, pieprasot vainīgo sodīšanu maksimāli ātri, taču sasteigt nedrīkst. "Ir jābūt savāktiem reāliem pierādījumiem, un tad ir jābūt darbībai. Tāpat jau nekur neviens vainīgais nepaliks," skaidro Rekšņa.

Rekšņam nesaprotams esot termins "politiskā atbildība", ko pieprasa uzņemties šīs traģēdijas sakarā. Viņaprāt, tādas atbildības vispār nav. "Ja par kaut ko atbild visi kopā, tad neatbild neviens. Aiz katra jautājuma ir personība," saka bijušais policijas priekšnieks, piebilstot, ka iekšlietu ministram Rihardam Kozlovskim (RP) personīgi nebūtu jāuzņemas nekāda atbildība.

"[..] ministrs nav profesionāls. Viņš ir politiski ielikts. Viņš nevar vadīt darba grupu, jo viņš nav profesionāls. Es uzskatu, ka to var darīt tikai tie, kas zina drēbi un darbu," uzskata Rekšņa.

LETA