1dienas
3stundas
31minūtes
04sekundes

Abonē 2025. gadam ar atlaidēm līdz 57% un saņem garantētas dāvanas 55€ vērtībā!

Abonēt žurnālu
Milānas un Kortīnas olimpisko spēļu ledus trase tiks pabeigta vien martā
foto: REUTERS/SCANPIX
Kortīnas d'Ampeco vecā trase tika uzskatīta par nederīgu olimpisko spēļu rīkošanai.
Citi sporta veidi

Milānas un Kortīnas olimpisko spēļu ledus trase tiks pabeigta vien martā

Sporta nodaļa

Jauns.lv/LETA

2026. gada ziemas olimpisko spēļu Milānā un Kortīnā d'Ampeco rīkotāji cer ledus trasi kamaniņu, bobsleja un skeletona sacensību rīkošanai apstiprināt 2025. gada marta beigās.

Milānas un Kortīnas olimpisko spēļu ledus trase ti...

Tiek lēsts, ka pretrunīgi vērtētajā jaunbūvē Kortīnā d'Ampeco jau līdz ziemas sākumam vajadzētu būt pabeigtai lielākajai daļai darbu. "Mēs plānojam, ka trasi Starptautiskā Kamaniņu sporta federācija (FIL) un Starptautiskā Bobsleja un skeletona federācija (IBSF) apstiprinās līdz 2025. gada marta beigām," ceturtdien Starptautiskajā Ziemas sporta žurnālistu asociācijas pasākumā "Forum Nordicum" Lencerheidē teica FIL sacensību direktors Matiass Bēmers.

Bēmers paziņoja, ka būvniecība notiek saskaņā ar grafiku un ka viņš ir optimistiski noskaņots par darbu pabeigšanu martā.

2026. gada olimpisko spēļu trasi bija iecerēts veidot Kortīnā d'Ampeco vietā, kur atradās Eudžēnio Monti vārdā nosauktā trase. Monti trase, kurā notika 1956. gada olimpisko spēļu sacensības, tika slēgta 2008. gadā.

Kortīnas d'Ampeco ledus trase kļuvusi par graustu

2026. gada olimpisko spēļu trasi bija iecerēts veidot Kortīnā d'Ampeco vietā, kur atradās Eudžēnio Monti vārdā nosauktā trase. Monti trase, ...

Jaunā trase maksās 81,6 miljonus eiro. Tā tiek būvēta, lai sacensības kamaniņu sportā, bobslejā un skeletonā 2026. gada olimpiskajās spēlēs nebūtu jāaizvada ārpus Itālijas.

Starptautiskā Olimpiskā komitejai (SOK) ir asi kritizējusi spēļu organizatoru lēmumu būvēt jaunu trasi spēlēm Milānā un Kortīnā d'Ampeco. SOK finansiālu un ilgtspējas apsvērumu dēļ dod priekšroku kādas jau esošās trases izmantošanai, tomēr Itālijas valdība nevēlējās, lai sacensības šajos trīs sporta veidos tiktu rīkotas citā valstī.

foto: Christian Charisius/dpa
Olimpisko spēļu renes sporta veidu trases bieži vien pēc sacensībām kļūs nekam nederīgas, skats uz Sarajevas olimpisko spēļu trasi šī gada oktobrī.
Olimpisko spēļu renes sporta veidu trases bieži vien pēc sacensībām kļūs nekam nederīgas, skats uz Sarajevas olimpisko spēļu trasi šī gada oktobrī.

Spēļu organizatori pirms spēlēm neplāno rīkot Pasaules kausa posmu jaunajā trase. Bēmers uzsvēra, ka citu valstu sportistiem "pirms 2025./2026. gada sezonas būs iespēja trasē aizvadīt treniņu nedēļu ar pārbaudes sacensībām".

Pēc olimpiskajām spēlēm FIL plāno trasē rīkot vairākas sacensības, tai skaitā 2029. gadā plānoto pasaules čempionātu Kortīnā d'Ampeco.