3dienas
8stundas
25minūtes
04sekundes

Abonē 2025. gadam ar atlaidēm līdz 57% un saņem garantētas dāvanas 55€ vērtībā!

Abonēt žurnālu
Parīzes olimpiskās čempione Alžīrijas boksere Imane Helifa.

Alžīrijas boksere Imane Helifa laiku lokos

Alžīrijas boksere Imane Helifa Parīzes olimpiskajās spēlēs bija viena no visvairāk apspriestajām sportistēm, jo daudzi uzsktīja, ka viņai nebūtu jāsacenšas ...

Citi sporta veidi

Plaši aprunātā Alžīrijas boksere Imane Helifa paziņo grandiozos plānus; drīz atklāsies arī patiesība par viņu

Kaspars Apsītis

Jauns.lv

Šīs vasaras olimpiskā čempione Alžīrijas boksere Imane Helifa, kuras kļuva par vienu no visvairāk apspriestākajām Parīzes spēļu dalībniecē, atklājusi savus nākamos soļus sportā un sadzīvē.

Plaši aprunātā Alžīrijas boksere Imane Helifa pazi...

Alžīrijas bokseri plašāka sabiedrība iepazina Parīzes olimpiskajās spēlēs pagājušajā vasarā. Lai gan viņas sniegums ringā bija iespaidīgs, viņa nokļuva mediju uzmanības centrā, jo izraisījās skaļas diskusijas par viņas dzimumu. Pagājušajā gadā Helifa neizturēja Starptautiskās Boksa asociācijas (IBA) dzimuma pārbaudes pasaules čempionātā, tomēr Starptautiskā olimpiskā komiteja (SOK) viņai atļāva piedalīties Parīzes spēlēs. IBA prezidents Umars Kremļevs toreiz apgalvoja, ka Helifa un Taivānas bokserei Jū Tinai Linai (arī viņa Parīzē tika pie zelta medaļas) esot "XY hromosomas, un tādēļ viņas tika izslēgtas no sacensībām".

Tāpat viņš piebilda, ka “izdevies atklāt sportistus, kuri centās apmānīt savus kolēģus un izlikās par sievietēm”. Patiesībā gan Helifa, gan Juna tiek uzsktītas par interseksuālām personām.

foto: AP/Scanpix
Imanes Helifas dzīvē gaidāmi būtiski pavērsieni.
Imanes Helifas dzīvē gaidāmi būtiski pavērsieni.

Interesanti, ka Helifa diskvalificēta tikai vien īsi pirms fināla. Alžīrijas Olimpiskā komiteja toreiz vēstīja, ka sportistes diskvalifikācija bija daļa no “sazvērestības”, lai atturētu viņus no zelta medaļas izcīnīšanas, un norādīja, ka augsts testosterona līmenis Helifai ir “medicīnisku iemeslu” pamatā.

Pēc 2016. gada Riodežaneiro plimpiskajām spēlēm IBA tika atņemts pasaules boksa pārvaldes statuss, un olimpiskā boksa vadību pārņēma SOK, kas apstrīdēja iepriekš veikto IBA testu ticamību. Abas sportistes ir reģistrētas kā sievietes dzimšanas apliecībās, taču tas neapturēja dezinformācijas vilni, kas izraisīja plašu kritiku un sabiedrības uzbrukumus abām sportistēm.

foto: AP/Scanpix
Imane Helifa Mīlānas modes skatē šī gada septembrī.
Imane Helifa Mīlānas modes skatē šī gada septembrī.

Tomēr, atbildot uz kritiku ar izciliem rezultātiem un izcīnot zelta medaļu, Helifa tagad plāno sportistes karjeru turpināt profesionālajā boksā. "Es vēlos šodien noturēt preses konferenci, lai ar mediju pārstāvjiem un jaunām sievietēm, kas mani vēro, dalītos savos panākumos" sacīja Helifa svētdien notikušajā preses konferencē. "Par manu veiksmes stāstu tiek veidota dokumentālā filma, kas tiks rādīta dažādās starptautiskās platformās."

"Drīz es ieiešu profesionālajā boksā, un man ir daudz piedāvājumu. Pašlaik vēl neesmu izlēmusi, kur tieši sākt savu profesionālo karjeru, taču tas notiks drīz. Mēs, alžīrieši, vēlamies apliecināt savas prasmes profesionālajā līmenī," viņa piebilda.

Papildus triumfam Parīzē, Helifa iepriekš izcīnīja sudraba medaļu 2022. gada pasaules čempionātā, kā arī vairākas citas zelta medaļas dažādos amatieru turnīros. Arī negatīvo uzmanība Parīzē varētu būt ieguvums viņas profesionālajai karjerai. Helifa jau tagad ir viena no atpazīstamākajām sievietēm boksa pasaulē, neraugoties uz to, ka viņai vēl nav bijusi neviena profesionālā cīņa.

Kas ir interseksuālisms?

Der norādīt, ka interseksuālisms nav seksuālā orientācija. Par interseksuāliem cilvēkiem dēvē tādus, kuriem nav izteiktu vienam dzimuma raksturīgu pazīmju. Tas var būt redzams jau tūlīt pēc dzimšanas vai arī atklāties pubertātes laikā.

Kā vēstīts interneta enciklopēdijā „Wikipedia”, cilvēkiem piedzimstot, bioloģisko dzimumu nosaka pieci faktori: dzimuma hromosomu skaits un tips; gonādu veids – olnīcas vai sēklinieki; dzimuma hormoni; iekšējā reproduktīvā sistēma (piemēram, dzemde sievietēm); ārējie dzimumorgāni. Cilvēki, kuriem šie pieci faktori neatbilst sieviešu vai vīriešu dzimumam, ir interseksuāli. Interseksuālisma īpašības ne vienmēr parādās piedzimstot. Dažiem zīdaiņiem var būt nenoteikti dzimumorgāni, bet citiem nenoteikti iekšējie orgāni (sēklinieki un olnīcas). Daži cilvēki neuzzina, ka viņi ir interseksuāli, ja netiek veiktas ģenētiskas pārbaudes, jo tas neparādās viņu fenotipā.
Interseksuāli zīdaiņi un bērni, kuriem ir nenoteikti dzimumorgāni var tikt ķirurģiski un/vai hormonāli mainīti, lai viņi iederētos sociāli vēlamajā dzimumu kategorijā.

Nebrīvprātīga medicīniskā iejaukšanās, lai pārveidotu interseksuālu cilvēku dzimuma anatomiju, notiek visās valstīs, kur tiek pētītas interseksuālu cilvēku cilvēktiesības. Malta 2015. gada aprīlī kļuva par pirmo valsti, kas ar likumu aizliedza šādu medicīnisku iejaukšanos.