Abonē 2025. gadam ar atlaidēm līdz 57% un saņem garantētas dāvanas 55€ vērtībā!

Abonēt žurnālu
Video: kuram bija skaistākais vārtu guvums? Visi NHL vārtsargu precīzie metieni
foto: Getty Images via AFP
Filips Gustavsons (pa kreisi) svin gūtos vārtus.
Hokejs

Video: kuram bija skaistākais vārtu guvums? Visi NHL vārtsargu precīzie metieni

Kārlis Bērziņš

Jauns.lv

Zviedrs Filips Gustavsons Minesotas “Wild” sastāvā spēlē pret Sentluisas “Blues” kļuva par pirmo vārtsargu šajā sezonā, kas guvis vārtus kādā no spēlēm. Līgas vēsturē tā noticis 18 reizes, bet vismaz ar vieniem vārtiem savas karjeras laikā var lepoties arī mūsu Edgars Masaļskis. 

Video: kuram bija skaistākais vārtu guvums? Visi N...

Naktī uz 16. oktobri zviedrs Filips Gustavsons kļuva par pirmo vārtsargu, kurš Nacionālās hokeja līgas spēlē guvis vārtus, Minesotas “Wild” vēsturē. Trešās trešdaļas izskaņā pret Sentluisas “Blues” viņš desmit sekundes līdz pamatlaika beigām meta ripu no saviem vārtiem, kas sasniedza “Blues” tukšos vārtus. 

Gustavsons gan nav pirmais vārtsargs NHL vēsturē, kurš izcēlies ar precīzu metienu vārtos. Tas gan ir samērā rets gadījums, un NHL vēsturē šādi gūti 18 vārti. Desmit no tiem iemesti pēc vārtsargu tiešajiem metieniem, bet astoņi pēc tam, kad vārtsargs bijis pēdējais, kam pieskārusies ripa no savas komandas līdz to skāris kāds pretinieku hokejists un tā ieripojusi vārtos. 16 no vārtiem iemesti regulārā turnīra laikā, bet divi – Stenlija kausa izcīņā.

Visvairāk vārtus guvis Ņūdžersijas “Devils” vārtsargs Martins Brodērs, kuram veseli trīs precīzi raidījumi. 1997. gada 17. aprīlī Brodērs Austrumu konferences izslēgšanas spēļu kārtas pirmajā spēlē pret Monreālas “Canadiens” bija precīzs, kad pretinieki bija nomainījuši vārtsargu pret sesto laukuma spēlētāju. Otros karjeras vārtus viņš iemeta 2000. gada 15. februārī, kļūstot par vienīgo vārtsargu līgas vēsturē, kuram ieskaitīti uzvaras vārti. Viņš pieskārās ripai pēdējais, pēc kā Deimonds Langkovs to ieraidīja savas komandas vārtos. Tas ļāva uzvarēt ar 4:2. Savus trešos karjeras vārtus viņš iemeta 2013. gada 21. martā pret Karolīnas “Hurricanes”.

Ar diviem precīziem metieniem vārtsarga karjerā izcēlies ekstravagantais Rons Hekstāls, kuram divas reizes nebija jāsaka, lai iesaistītos konfliktu atrisināšanā. 1987. gada 8. decembrī viņš kļuva par pirmo vārtsargu NHL vēsturē, kurš iemeta pretinieku vārtos ar tiešo metienu (tas notika 5:2 Filadelfijas “Flyers” uzvarā pār Bostonas “Bruins”), bet divus gadus vēlāk, 1989. gada 11. aprīlī Hekstāls kļuva par pirmo vārtsargu NHL vēsturē, kurš iemetis izslēgšanas spēlēs, turklāt mazākumā. Tas notika spēlē pret Vašingtonas “Capitals” brīdī, kad pretinieki vairākumā bija nomainījuši vārtsargu pret sesto laukuma spēlētāju (“Flyers” uzvarēja ar 8:5). 

Hekstāls gan nav pirmais vārtsargs, kuram ieskaitīja gūtos vārtus. Par pirmo vēsturē vārtsargu – vārtu guvēju uzskata Ņujorkas “Islanders” vārtsargu Biliju Smitu, kurš 1979. gada 28. novembrī pēc atvairītā metiena pret Kolorādo “Rockies” bija pēdējais savas komandas spēlētājs, kurš pieskārās ripai. Pēcāk Kolorādo aizsargs Robs Ramādžs ar neprecīzu piespēli to raidīja savos tukšajos vārtos. 

Atgriežoties mūsdienās, nemaz tik ilgi nākamais vārtsarga precīzais metiens nebija jāgaida. 2023. gada 30. novembrī Pitsburgas “Penguins” sastāvā izcēlās Tristans Džerijs, bet tā paša gada 25. februārī izcēlās Bostonas “Bruins” cietokšņa sargātājs Linuss Ulmarks. Pirmais iemeta Tampabejas “Lightning” vārtos, palīdzot uzvarēt ar 4:2, bet otrais ar precīzo metienu nodrošināja 3:1 uzvaru pār Vankūveras “Canucks”. Ulmarks bez gūtajiem vārtiem tajā vakarā arī bija spilgts vārtos, tiekot galā ar 26 metieniem. 

2020. gadā precīzs bija Nešvilas “Predators” vārtu vīrs Peka Rinne, bet līdz viņa precīzajam metienam bija jāgaida veseli seši ar pusi gadi. Pirms Rinnes pēdējais vārtsargs, kurš izcēlās kādā NHL spēlē, bija Arizonas “Coyotes” hokejists Maiks Smits (2013. gada 19. oktobrī). Vēl kā NHL vārtsargi izcēlušies tādi hokejisti kā Kems Vords, Kriss Meisons, Mika Noronens, Jevgēņijs Nabokovs, Džošs Teodors, Damjans Roudss un Kriss Osguds. 

Ieskaitīti vārti karjeras laikā ir nu jau bijušajam Latvijas izlases hokejistam Edgaram Masaļskim. 2009./2010. gada sezonas laikā Kontinentālās hokeja līgas kluba Rīgas “Dinamo” regulārā turnīra izbraukuma mačā pret Toljati “Lada” Masaļskim ieskaitīja trešos “Dinamo” vārtus, jo viņš bija pēdējais rīdzinieks, kurš pieskārās ripai, ko pretinieku hokejists aizturētā soda laikā iemeta savos vārtos.