Abonē 2025. gadam ar atlaidēm līdz 57% un saņem garantētas dāvanas 55€ vērtībā!

Abonēt žurnālu
“Ģeopolitisku izaicinājumu dēļ” no amata atkāpjas Krievijas Olimpiskās komitejas prezidents
foto: EPA/Scanpix
Rodas jautājums, vai Staņislavs Pozdņakovs nav kaut ko sagrēkojies Krievijas kliķes acīs.
Citi sporta veidi

“Ģeopolitisku izaicinājumu dēļ” no amata atkāpjas Krievijas Olimpiskās komitejas prezidents

Sporta nodaļa

Jauns.lv

Krievijas Olimpiskās komitejas prezidents Staņislavs Pozdņakovs negaidīti paziņojis par savu atkāpšanos no amata.

“Ģeopolitisku izaicinājumu dēļ” no amata atkāpjas ...

Kā zināms, okupantu valsts Krievija pēc plaša mēroga iebrukuma Ukrainā lielā mērā tika izslēgta no pasaules sporta dzīves, ieskaitot olimpisko kustību. Iebrukums Ukrainā notika 2022. gada februārī laikā starp Pekinas olimpiskajām un paralimpiskajām spēlēm, kas uzskatāms par klaju Olimpiskās miera hartas pārkāpumu. Neraugoties uz to, Parīzes olimpiskajās spēlēs zem olimpiskā karoga drīkstēja startēti daži Krievijas sportisti, kuri bija apliecinājuši savu neitralitāti un būšanu neatkarīgiem no agresorvalsts iekšlietu sistēmas.

Tagad jau bijušais Krievijas Olimpiskās komitejas (KOK) vadītājs, pieckārtējais olimpisko medaļu ieguvējs Staņislavs Pozdņakovs atkāpās no amata pēc sešiem gadiem pie Krievijas olimpiskās kustības stūres.

“Ģeopolitiskie izaicinājumi, ar kuriem saskaras mūsu valsts, diktē nepieciešamību optimizēt un centralizēt vadību galvenajās darbības jomās, tostarp augstu sasniegumu sportā,” sacīja 51 gadu vecais funkcionārs.

Arī bijušais Eiropas Paukošanas konfederācijas prezidents savā atkāpšanās vēstulē norādīja, ka ir “laicīgi” iemesli, kādēļ Krievijas sportam nepieciešams jauns vadītājs, sīkāk neiedziļinoties.

Pozdņakovs paziņojumā norādīja, ka pirmstermiņa vēlēšanas, lai izvēlētos viņa pēcteci, notiks KOK sanāksmē 7. novembrī. To iznākums patiesībā nav būtisks, jo okupantu valsts vismaz pagaidām nav gaidīta olimpiskajā kustībā, lai paralimpiskajā sportā tā jau lielā mērā tikusi reabilitēta, “neitrālos paralimpiešus” iekļaujot godalgu kopvērtējumā.

Pozdņakovs, kurš amatā stājās laikā, kad Krievija tika pieķerta valsts atbalstītā dopinga shēmā, nosodīja Starptautiskās Olimpiskās komitejas (SOK) lēmumu, ka Krievijas sportisti Parīzes olimpiskajās spēlēs drīkst piedalīties tikai kā neitrāli, un aicināja Krievijas sportistus sporta forumu boikotēt.

Tāpat Pozdņakovs laikā, kad Krievija paziņoja par iedzīvotāju mobilizāciju karam Ukrainā, izteicās, ka sportistiem “kalpošana dzimtenei” jāuzskata par “godājamu pienākumu”.

Viņa meita Sofija Pozdņakova, kura Tokijas olimpiskajās spēlēs izcīnīja divas zelta medaļas paukošanā, bija viena no sportistēm, kas nepiedalījās Parīzē.

Maskava skaļi kritizēja Parīzes olimpisko spēļu atklāšanas ceremoniju kā “monumentālu izgāšanos” un ir apsolījusi organizēt savas “Labas gribas spēles”, lai gan nav apstiprināti ne datumi, ne norises vietas.