Abonē 2025. gadam ar atlaidēm līdz 57% un saņem garantētas dāvanas 55€ vērtībā!

Abonēt žurnālu
Kāpēc Floridas “Panthers” neizsauc Vilmani no fārmkluba, bet Balinski iespēlē uzbrukumā? Tam ir loģisks skaidrojums
foto: USA TODAY Sports via Reuters Con
Uvis Balinskis spēlē pret Otavas "Senators".
Hokejs

Kāpēc Floridas “Panthers” neizsauc Vilmani no fārmkluba, bet Balinski iespēlē uzbrukumā? Tam ir loģisks skaidrojums

Kārlis Bērziņš

Jauns.lv

14. oktobra vakarā otro uzvaru sezonā svinēja Uvja Balinska Floridas “Panthers”, kas ar 4:3 pieveica Bostonas “Bruins”. Traumas dēļ sezonas ievadā no kluba rotācijas izkritis kapteinis Aleksanders Barkovs, slimība vajā Metjū Tkačaku, bet maz vietas algu griestos neļauj piesaistīt kādu no fārmkluba. Tas licis trenerim Polam Morisam iespēlēt Uvi Balinski uzbrucēja pozīcijā.

Kāpēc Floridas “Panthers” neizsauc Vilmani no fārm...

Esošā Stenlija kausa ieguvēja Floridas “Panthers” jauno Nacionālās hokeja līgas sezonu sākusi ar divām uzvarām un diviem zaudējumiem, kā arī zaudējumiem slimību un traumu dēļ līderu vidū. Klubs pirmdienas vakarā pret Bostonas “Bruins” (uzvara ar 4:3) lika aizsargam Uvim Balinskim pārsvarā spēlēt ceturtajā uzbrucēju virknējumā, jo klubs maču sāka ar 11 uzbrucējiem un septiņiem aizsargiem. 

Naktī uz piektdienu spēlē pret Otavas “Senators” (zaudējums ar 1:3) ķermeņa lejasdaļas savainojumā iedzīvojās kluba kapteinis Aleksanders Barkovs. Vienā no spēles epizodēm, cenšoties bloķēt metienu no tukšiem vārtiem, viņš ar kājām pa priekšu ietriecās laukuma apmalē. Pēc medicīniskajām pārbaudēm vienai no viņa kājām netika konstatēts lūzums, bet pēc galvenā trenera Pola Morisa vārdiem Barkovs nespēlēs līdz trīs nedēļām. 

Viņa potenciālā atgriešanās varētu notikt novembra pirmajās dienās, kad Florida viesosies Barkova dzimtenē Somijā. Tamperē norisināsies divi “Global Series” mači pret Dalasas “Stars” (1. un 2. novembrī). Barkova izkrišana no ierindas arī lika “Panthers” raudzīties fārmklubā spēlējošo rindās, izvēloties nevis pirmssezonu karsti aizvadījušo Sandi Vilmani, bet gan Patriku Gilsu. 24 gadus vecais uzbrucējs līdz ar to debitēja NHL un aizvadījis jau divas spēles – neveiksmē pret Bufalo “Sabres” un arīdzan pret “Bruins”. Kāpēc izvēle krita uz Gilsu? Kā norāda Floridas “Panthers” apskatnieki, tad arī Gilss aizvadīja spēcīgu treniņnometni, kurā pieteica sevi pat kā nozīmīgu kandidatūru sākt sezonu kopā ar “Panthers”. 

Lai varētu pieteikt Gilsu sastāvam, Floridai nācās atbrīvot vietu, un tādējādi ilgtermiņa savainoto spēlētāju sarakstā ievietot Tomāšu Nošeku. Viņš joprojām atlabst no ķermeņa augšdaļas savainojuma un līdz Gilsa izsaukšanai no AHL bija vienkārši savainoto spēlētāju sarakstā. Ar to gan nebeidzās Floridas “Panthers” nedienas. Slimības dēļ tika pazaudēts viens no līderiem Metjū Tkačaks, un sagaidāms, ka viņš nespēlēs vismaz nedēļu. “Viņš varētu atgriezties pret Minesotas “Wild”,” žurnālistiem pirms mača pret “Bruins” teica Floridas galvenais treneris. Tas paredzēts naktī uz 23. oktobri. Tas nozīmē, ka bez Tkačaka Florida aizvadīs vēl trīs spēles – 16. oktobrī pret Kolumbusas “Blue Jackets”, 18. oktobrī pret Vankūveras “Canucks” un 20. oktobrī pret Lasvegasas “Golden Knights”. 

Iespējams, varēja domāt, ka līdz ar Tkačuka prombūtni iespēja parādīsies vēl kādam fārmklubā spēlējošajam, taču tā nenotika. Kāpēc? Gluži vienkārši “Panthers” šobrīd nemaz nevar vairs izsaukt kādu hokejistu no fārmkluba AHL. Tas saistīts ar to, ka zem NHL noteiktajiem algu griestiem (88 miljoni dolāru sezonā), “Panthers” nav pietiekami daudz brīvas vietas. Tas lika treneru korpusam domāt radoši. Vispirms jau tika atgriezta triecienmaiņa Ētu Luostarinens – Antons Lundels – Sems Reinhārts, kuri uzvarā pret “Bruins” iemeta četras ripas. “Viņi ir mūsu drošības spilvens, pie kura vienmēr varam atgriezties. Tur ir trīs vairākuma speciālisti,” par konkrēto uzbrucēju trijnieku teica Moriss. 

Esošā situācija lika radoši domāt arī saistībā ar aizsargiem. Ņemot vērā, ka Uvis Balinskis ir sestais vai septītais “Panthers” aizsargs, tad vismaz mačā pret Bostonas “Bruins” viņš debitēja ceturtajā uzbrucēju trijniekā kopā ar Patriku Gilsu un Džonu Gadjoviču. Viens gan ir skaidrs – latviešu aizsarga pozīcijas Floridas komandā ir pietiekami spēcīgas un, atšķirībā no pagājušā gada, viņš jau ir īsts pamatsastāva hokejists. Tikmēr Vilmanim vēl sevi jāpierāda AHL laukumos – divās spēlēs viņš palicis bez punktiem, lai gan sezonu bija sācis “Checkers” pirmajā uzbrucēju virknējumā.  Spēlē pret Vilksbēras/Skrentonas "Penguins" ("Checkers" uzvarēja ar 7:6) Vilmanim sākotnēji ierakstīja rezultatīvu piespēli gūtajos vārtos vairākumā, taču tobrīd viņš nemaz neatradās laukumā, līdz ar to vēlāk viņam to anulēja. 

Nākamās divas spēles “Panthers” aizvadīs pret latviešu pārstāvētajiem klubiem – vispirms Elvja Merzļikina Kolumbusas “Blue Jackets”, bet pēc tam Artūra Šilova un Teodora Bļugera Vankūveras “Canucks”.