Parīzes olimpisko spēļu “pretseksa gultas” dodas savā otrajā dzīvē
foto: IPA/SIPA
Gulta Parīzes olimpiskajā ciematā.
Sporta zvaigznes

Parīzes olimpisko spēļu “pretseksa gultas” dodas savā otrajā dzīvē

Kaspars Apsītis

Jauns.lv

Viens no Parīzes un Tokijas olimpisko spēļu slavenākajiem un apspriestākajiem atribūtiem bija olimpiskā ciemata kartona gultas. Tagad tās ir noņemtas un tiks nosūtītas uz citām vietām, kur tām tiks dota otra dzīve, īstenojot olimpisko spēļu ilgtspējības mērķus.

Parīzes olimpisko spēļu “pretseksa gultas” dodas s...

Šīs vasaras olimpiskās spēles Parīzē sekoja Tokijas 2020. gada olimpiskajām spēlēm, kurās sportisti tika nodrošināti ar kartona gultām, kas sākotnēji tika dēvētas, par “pretseksa gultām”, lai ierobežotu sportistu intīmās attiecības. Baumas radās pēc tam, kad Starptautiskā Olimpiskā komiteja (SOK) ieteica izvairīties no ciešas sportistu saskarsmes koronavīrusa pandēmijas kulminācijas laikā, liekot sportistiem domāt, ka gultas ir paredzētas ne vairāk kā viena cilvēka svaram.

“Pretseksa gultas”, kā tās tika nodēvētas, ir bijušas daudzu spekulāciju un pretrunu objekts, šogad atkal izraisot diskusijas sociālajos plašsaziņas līdzekļos, jo daudzi sportisti publicēja video, kuros dalījās ar savu pieredzi un atspēkoja pieņēmumus. Parīzes 2024. gada olimpisko spēļu organizatori noliedza šīs baumas un paskaidroja, ka patiesais iemesls kartona gultu ieviešanai ir to ekoloģiskais raksturs, jo olimpiskās spēles cenšas kļūt par ilgtspējīgāku pasākumu.

Ieskats tikko pabeigtajā Parīzes olimpiskajā ciematā.

Ieskats tikko pabeigtajā Parīzes olimpiskajā ciematā

Ieskats tikko pabeigtajā Parīzes olimpiskajā ciematā.

Jūlijā olimpisko spēļu oficiālie konti sociālajos plašsaziņas līdzekļos dalījās ar videoierakstu, kurā teikts: “Šīs ilgtspējīgās gultas ir 100% ražotas Francijā un pēc spēlēm tiks 100% pārstrādātas Francijā”. Tagad 16 000 olimpiskā ciemata gultu, ko ražojis Japānas uzņēmums “Airweave”, ir izņemtas un tiks nosūtītas dažādiem adresātiem visā Francijā.

“Mēs tās ziedosim dažādām organizācijām Francijā,” sacīja “Airweave” olimpisko spēļu projekta loģistikas vadītāja Čī Fujī: “Jā, matracis ir pilnībā mazgājams. Nekādu gultas kukaiņu! Tas atvieglos otrās dzīves uzsākšanu.” Kā daļa no saņēmējiem ir minēta Francijas armija, kāds kulinārijas institūts, kā arī Parīzes Operas un baleta skola.

“Jau no paša sākuma “Parīze 2024” bija dubulta vīzija,” teica Parīzes olimpisko spēļu prezidents Tonijs Estanguē. “Rīkot ne tikai iespaidīgas, bet arī atbildīgas olimpiskās spēles, un visi mūsu partneri bija iesaistīti šo divu ambīciju īstenošanā. Runājot par spēļu mantojumu un ilgtspēju... par spēļu atbildību, mēs centāmies iztēloties, cik daudz mēs varam garantēt un nodrošināt otro mūžu visam aprīkojumam, kas tika izmantots Parīzes olmpiskajās spēlēs,” sacīja Parīzes spēļu rīkotāju komitejas vadītājs Tonijs Estanguē.

 Parīzes olimpiskajā ciematā Latvijas delegācijas pārstāvji kļūst arvien pamanāmāki. Ernests Zēbolds lidinās ar savu BMX riteni, daiļlēcēja Džeja Delanija Patrika ķer saules starus, bet pirmo olimpisko čempionu 3x3 basketbolā triumfs iemūžināts plakātā.

Parīzes olimpiskajā ciematā latvieši kļūst arvien pamanāmāki

Parīzes olimpiskajā ciematā Latvijas delegācijas pārstāvji kļūst arvien pamanāmāki. Ernests Zēbolds lidinās ar savu BMX riteni, daiļlēcēja Džeja Delanija Patrika ...

Katram pielāgoti matrači

Katrs matracis sastāv no trim atsevišķiem blokiem, kuriem ir dažādas cietības pakāpes (stingrs, mērens un mīksts), lai tos varētu pielāgot dažādiem ķermeņa tipiem. Ierodoties olimpiskajā ciematā, katru sportistu skenē ar mākslīgā intelekta darbinātu lietotni, lai pielāgotu matraci atbilstoši viņa vajadzībām.

Tāpat “Airweave” pētījumos pierādījuši, ka matrača polietilēna materiāls “veicina dziļāku un kvalitatīvāku miegu, jo ļauj labāk sadalīt svaru, bez piepūles pagriezties un optimāli izlīdzināt mugurkaulu.” Vienlaikus uzņēmums apgalvo, ka ir “zinātniski pierādīts”, ka polietilēns nodrošina par 308% ilgāku dziļo miegu, nekā uz parastiem atmiņas putu matračiem.

Valsts prezidents apmeklē olimpisko ciematu 2024.gada vasaras olimpiskajās spēlēs.

Valsts prezidents Rinkēvičs apmeklē Parīzes olimpisko ciematu

Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs 29. jūlijā apmeklējis Parīzes olimpisko ciematu un ticies ar Latvijas olimpiešiem.

Tokijas olimpisko spēļu laikā amerikāņu paukotāja Katarīne Holmsa apgalvoja, ka matrači ir komfortabli salīdzinājumā ar citām gultām, uz kurām viņa gulējusi, ceļojot uz sacensībām. “Es nepamostos nakts vidū kliedzošā agonijā,” viņa apgalvoja, aizstāvot “Airweave” izstrādājumus intervijā izdevumam “Business Insider”.

Turklāt matraču bloki ir pilnībā mazgājami un hipoalerģiski, kas nozīmē, ka nebūs jāuztraucas par to, ka olimpiskajā ciematā varētu iezagties gultas blaktis.