“Viņu draftēja tikai uzvārda dēļ!”: Bronijam Džeimsam nozīmīgu lomu NBA neredz
foto: Getty Images via AFP
Bronijs Džeimss (pa kreisi) kopā ar tēvu Lebronu (pa labi) pirms NBA pārbaudes spēles.
Basketbols

“Viņu draftēja tikai uzvārda dēļ!”: Bronijam Džeimsam nozīmīgu lomu NBA neredz

Kārlis Bērziņš

Jauns.lv

Naktī uz 7. oktobri Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) pārbaudes spēlē pret Fīniksas “Suns” vēstures lappusi atvēra tēvs un dēls Lebrons un Bronijs (īstajā vārdā Lebrons jaunākais) Džeimsi, kļūstot par pirmo šādu duetu, kas spēlējuši vienā komandā. NBA komandas menedžeru vidū gan nav tās augstākās domas par Bronija Džeimsa meistarības atbilstību pasaules spēcīgākās basketbola līgas prasībām. 

“Viņu draftēja tikai uzvārda dēļ!”: Bronijam Džeim...

2021./2022. gada sezonas vidū Losandželosas “Lakers” līderis Lebrons Džeimss sniedza visai interesantu interviju, paužot, ka savā pēdējā gadā vēloties uzspēlēt kopā ar savu dēlu, Broniju Džeimsu. Broniju varēja draftēt ne ātrāk kā 2024. gada draftā un tieši tad Losandželosas “Lakers” otrajā kārtā ar 55. numuru izraudzījās 20 gadus veco NBA superzvaigznes dēlu. Vasarā viņš “Lakers” sastāvā devās laukumā NBA Vasaras līgā, kuru sāka nepārliecinoši, bet turnīra noslēgumā jau demonstrēja krietni sekmīgāku sniegumu (vidējie rādītāji – 8,8 punkti, 3,5 atlēkušās bumbas un viena rezultatīva piespēle).

Naktī uz pirmdienu, 7. oktobri, tēva un dēla duets Lebrons un Bronijs Džeimss ierakstīja savus vārdus vēsturē, kļūstot par pirmo šādu tandēmu, kas spēlējuši vienā NBA komandā. Zaudējumā pret Fīniksas “Suns” (114:118) Lebrons 16:20 minūtēs guva 19 punktus, izcīnīja piecas atlēkušās bumbas un atdeva četras rezultatīvās piespēles, kamēr Bronijs 13:25 minūšu laikā aizmeta garām savu vienīgo metienu, izcīnīja divas bumbas zem groziem, izpelnījās trīs piezīmes un četras reizes kļūdījās. 

Ņemot vērā Lebrona Džeimsa vārda svaru pasaules basketbolā, skaidrs, ka arī Bronijam tiks pievērsta pastiprinātāka uzmanība. ESPN veidotajā materiālā anonīmi izteikušies Austrumu un Rietumu konferenču komandu skauti un menedžeri, esot kritiski par Bronija Džeimsa izredzēm NBA. “Losandželosas “Lakers” fanu, Riča Pola (Bronija un Lebrona aģents – aut.) un Lebrona gaidas no Bronija Džeimsa nav samērīgas pret realitāti. Ja viņiem būtu īsta sapratne par to, cik tālu Bronijs ir no NBA, tad nez vai viņi šādi rīkotos,” teica kādas Austrumu konferences komandas menedžeris. “Viņu jau sākotnēji sagatavo uz izgāšanos. Kādas šeit vispār ir gaidas,” krietni kritiskāks ir kādas Austrumu konferences komandas skauts. 

Maijā viens NBA skauts ar ilgu pieredzi šajā arodā novēroja Broniju Džeimsu notiekošajā NBA “Combine” jeb jauno talantu prasmju pārbaudē pirms drafta. “Es biju šokēts,” viņš anonīmi paudis ESPN. Šis skauts bija sekojis Bronija gaitām vidusskolā un universitātē – savā vienīgajā sezonā Dienvidkalifornijas Universitātē Bronijs vidēji izcēlās ar 4,8 punktiem, 2,8 atlēkušajām bumbām un 2,1 rezultatīvo piespēli, metot ar 36,6 % precizitāti. Katrs skauts analizē talantīgākos spēlētājus un konkrētais basketbola eksperts to izdarījis arī par Broniju. 

Lebrona dēls ir trenējams, spēlē nesavtīgi, ir ar labu darba ētiku un basketbola zināšanām, kā arī ir fiziski labā gatavībā. Vēl starp Bronija spēcīgākajām īpašībām novērota spēlēšana “pareizajā veidā”, būšana labam komandas biedram un viņa mīlestībai pret basketbola spēli. Šajos pierakstos netika secināts, ka Bronijs ir NBA līmeņa talants. Labākajā gadījumā viņu varētu uzskatīt par opciju, kas atrodas redzeslokā, taču nav prioritāte. Vai Bronijs maija vidū no skautu puses varētu tikt uzlūkots kā NBA spēlētājs? Ne tobrīd, pauda ilggadējais NBA skauts, izsakot domas, ko klusībā runā daudzi līgas komandu pārstāvji. Skauts arī nebija pārliecināts, vai vispār kādreiz Broniju varētu uzskatīt par NBA līmeņa spēlētāju. 

Tomēr tas neliedza Ričam Polam, kas pārstāv Broniju, turpināt viņu bīdīt uz izraudzīšanos 2024. gada draftā. Tas bijis lēmums, kas līgā strādājošo menedžeru un skautu ieskatā bijis kļūdains. “Viņam bija jāpaliek augstskolā,” saka viens Rietumu konferences menedžeris. “Nav nekādu šaubu par to.” Kāds cits Rietumu konferences klubā strādājošais izsakās konkrētāk. “Ja analītiski uz papīra uzrakstītu viņa statistiku bez vārda, tad nekādā veidā viņš nebūtu NBA spēlētājs. Uz papīra, ja uzvārds netiek minēts, nekas neliecina par gatavību NBA.” Tieši Lebrona Džeimsa vārda svars var būt bijis nozīmīgākais Bronija draftēšanā, ko saprot arī līgā strādājošie. “Tas nav tikai vārds, tas nav tikai Lebrona Džeimsa dēls. Lielākā atšķirība ir tā, ka viņu audzinājis Lebrons Džeimss. Ja kāds riskēs ar Broniju, viņi saņems pilnveidotāko spēlētāju pasaulē. Viņš neapkaunos komandu. Viņš smagi strādās, jo Lebrons necienīs ziņas, ka viņa dēlam nav darba ētikas.” 

Losandželosas “Lakers” ir zināma kā komanda, kas rūpējas par savām zvaigznēm, taču ne visi līgas menedžeri uzskata, ka Bronija nonākšana Holivudā palīdzēs viņa attīstībai. “Sliktākā iespējamā vieta, kur attīstīties,” skarbi saka viens no viņiem. “Ja es strādātu “Lakers” treneru kolektīvā, tad mēģinātu izvairīties no uzdevuma attīstīt Broniju, jo viņš neveiks tādu progresu, kas ļoti drīz parādīsies statistikā. Ja arī tu paveiksi labu darbu viņa attīstībā, tas nebūs pietiekami, jo viņa sniegumā vilsies fani.” Pēc Bronija nodraftēšanas vienā no savām pirmajām intervijā cildinoši par viņu izteicās jaunais galvenais treneris Džeidžejs Rediks – tas pats, kurš vēl pagājušās sezonas izskaņā ar Lebronu runāja sīki un smalki par basketbolu kopīgi izveidotajā “Youtube” raidījumu sērijā.

“Bronijs šo iespēju ir nopelnījis sava smagā darba dēļ. Mūsu prioritāte ir jauno spēlētāju attīstība un Bronijs var būt kā paraugs citiem. Ir daudz lietu, kas var patikt viņa spēlē – atlētiskums, aizsardzības darbības viens pret viens, metiens, piespēle..,” teica nu jau esošais “Lakers” galvenais treneris. Dienā, kad Lebrons Džeimss parakstīja divu gadu līguma pagarinājumu ar klubu, četru gadu debitanta līgumu par 7,9 miljoniem dolāru parakstīja arī Bronijs. 

Par Lebrona Džeimsa tālāko karjeras attīstību komentāru sniedzis “Lakers” leģenda, Īrvins “Maģiskais” Džonsons, uzskatot, ka labāk Bronijam ir sevi apliecināt G-līgā. “Ja es būtu viņš, lūgtu Lebronam ļaut spēlēt G-līgā, kur iespējams attīstīties. Viņam ir jāspēlē, nevis jāsēž uz “Lakers” rezervistu soliņa. Nekas pret viņu, bet šobrīd Bronijs nav gatavs NBA.” Bronija aģents, Ričs Pols, uz šo stāstu raugās kā uz labu mārketingu līgai, kurā ienācis, iespējams, pirmais influenceris/basketbola spēlētājs. Tikmēr līgas menedžeru un skautu vidū lielas iespējas NBA Bronijam nesaskata. “Iespējams, ir iespēja viņam kļūt par uz aizsardzību tendētu kombo aizsargu. Viņš ir līgā tikai sava uzvārda dēļ. Pēc trīs gadiem varēsim viņu novērtēt precīzāk, bet, ja tie tiks pārsvarā pavadīti G-līgā, tad nedomāju, ka viņam ir izredzes tikt pie lomas NBA.” Visam pa vidu Bronijam visu laiku būs jāsadzīvo ar lielo uzmanību no apkārtējiem, jo viņš gluži vienkārši ir Lebrona dēls.