Abonē 2025. gadam ar atlaidēm līdz 57% un saņem garantētas dāvanas 55€ vērtībā!

Abonēt žurnālu
Lielā iespēja Artūram Žagaram? Stambulas “Fenerbahce” noskatīto aizsargu noceļ cits Eirolīgas klubs
foto: Fenerbahce Beko
Artūrs Žagars Turcijas līgas spēlē pret "Buyukcekmece".
Basketbols

Lielā iespēja Artūram Žagaram? Stambulas “Fenerbahce” noskatīto aizsargu noceļ cits Eirolīgas klubs

Kārlis Bērziņš

Jauns.lv

ULEB Eirolīgas komanda Telavivas “Maccabi” uzvarējusi neklātienes cīņā ar Artūra Žagara pārstāvēto Stambulas “Fenerbahce” par rezultatīvā aizsarga Sabena Lī pakalpojumiem. Tas var nozīmēt lielāku spēles laiku Žagaram Stambulā. 

Lielā iespēja Artūram Žagaram? Stambulas “Fenerbah...

Iespējams, uzlabojusies Artūra Žagara situācija Stambulas “Fenerbahce”. Piektdienas vakarā sezona priekšlaicīgi ceļgala krustenisko saišu plīsuma dēļ noslēdzās vienam no potenciālajiem kluba līderiem Skotijam Vilbekinam. Tas ļāva latviešu saspēles vadītājam debitēt ULEB Eirolīgā, 2:35 minūtēs tiekot pie trīs punktiem, taču arī trīs piezīmēm. Visdrīzāk tieši tās liedza gūt iespēju sevi apliecināt otrajā puslaikā. Visā mačā “Fenerbahce” uzvarēja Pireju “Olympiacos” ar 82:71.

Uzreiz pēc spēles beigām “Fenerbahce” sāka meklēt Vilbekina aizvietotāju, tādu noskatot Sabena Lī personā. 25 gadus vecais amerikāņu saspēles vadītājs, kuru 2020. gada NBA draftā ar 38. numuru izvēlējās Jūtas “Jazz”,  karjeras laikā aizvadījis 134 spēles tādās līgas komandās Detroitas “Pistons”, Filadelfijas “76ers” un Fīniksas “Suns”. To laikā viņš iespējis vidēji gūtus 5,2 punktus, 2,8 rezultatīvās piespēles un 1,9 atlēkušās bumbas. Šo sezonu Lī sācis Turcijas augstākās līgas vienībā “Manisa”, uzsprāgstot pirmajā FIBA Čempionu līgas mačā pret brāļu Rodiona un Artūra Kurucu pārstāvēto Spānijas ACB līgas klubu Mursijas UCAM. Uzvaru papildlaikā ar 103:97 Lī sekmēja ar 36 punktiem, sešām atlēkušajām bumbām un tikpat rezultatīvajām piespēlēm.

Lai arī puses bija sākušas pārrunas par potenciālo pāreju, Stambulas “Fenerbahce” nebija vienīgā ieinteresētā komanda Lī pakalpojumos. Pastiprinātu interesi izrādīja cita Eirolīgas komanda Telavivas “Maccabi”, kura starpsezonā pazaudēja savus vadošos basketbolistus – Veidu Boldvinu (pārcēlās tieši uz “Fenerbahce”) un Lorenzo Braunu (karjeru turpina Atēnu “Panathinaikos”. Kā ziņo “Eurohoops”, tieši uz Izraēlas basketbola flagmani pārcelsies Lī, “Maccabi” maksājot Turcijas komandai 150 tūkstošu dolāru vērtu līguma izpirkuma maksu. Spēlētāja satraukums par notiekošo reģionā (karadarbība ar Palestīnu) kliedēja pēc ļoti saistoša atalgojuma piedāvāšanas. Summa gan šobrīd netiek publiskota. 

Lī pārcelšanās uz Telavivu, kas gan savas Eirolīgas spēles aizvada Serbijas galvaspilsētā Belgradā, uz kādu brīdi dod labas ziņas latviešu aizsargam Artūram Žagaram Stambulas klubā. Basketbolists sevi no labākās puses demonstrēja Turcijas līgas pirmās kārtas mačā pret “Buyukcekmece”, 16 minūšu laikā ar 19 punktiem kļūstot par trešo rezultatīvāko vienības basketbolistu aiz Sertača Sanlī (24 punkti) un Meliha Mahmutoglu (20 punkti). Visiem trim gan nebija daudz iespēju sevi apliecināt pirmajā Eirolīgas spēlē. Lielāko spēles laiku guva Sanlī (9:38), Žagaram divas ar pusi, bet Mahmotuglu spēlei nemaz nebija pieteikts. Ar Lī neiegūšanu "Fenerbahce" meklējumi nav noslēgušies. Ziņo par Denisa Smita juniora pārvilināšanu, kurš NBA aizvadījis 326 spēles (vidēji 9,7 punkti, 4,2 rezultatīvās piespēles). 

Šonedēļ “Fenerbahce” gaidāmas divas spēles – 10. oktobrī ULEB Eirolīgā pret Rolanda Šmita pārstāvēto “Anadolu Efes” un 12. oktobrī vietējās līgas ietvaros pret “Yalovaspor”. Turku basketbola grandu duelis notiks jau otro reizi sezonā – 29. septembrī valsts Prezidenta kausu izcīnīja “Anadolu Efes” (83:82). Arī pagājušajā sezonā “Fenerbahce” visai intensīvi rotēja sastāvu starp vietējo čempionātu un ULEB Eirolīgu. Pērn Turcijas čempionāta viens no labākajiem spēlētājiem bija izraēliešu saspēles vadītājs Jams Madars (Žagara vienaudzis), kuram Eirolīgā bija pavisam simboliska loma.