43 gadus vecais Fernando Alonso runā par izredzēm izcīnīt trešo pasaules čempiona titulu
foto: REUTERS/SCANPIX
Divkārtējais F-1 pasaules čempions Fernando Alonso.
Citi sporta veidi

43 gadus vecais Fernando Alonso runā par izredzēm izcīnīt trešo pasaules čempiona titulu

Sporta nodaļa

jauns.lv / F1.lv

Fernando Alonso spiests atzīt, ka viņam var nepietikt laika, lai sagaidītu Adriana Ņūvija ietekmi “Aston Martin” komandā, kas ļautu pacīnīties par trešo F-1 pasaules čempiona titulu.

43 gadus vecais Fernando Alonso runā par izredzēm ...

Darbu “Aston Martin” komandā panākumiem bagātais inženieris uzsāks nākamā gada 1. martā, līdz ar to Alonso uzskata, ka nākamā gada sacīkšu auto brits nepagūs ietekmēt.

“Man gribētos teikt, ka tā būs, bet es tā nedomāju,” atzīst Alonso. “Nedomāju, ka ir patiesi svarīgi par daudz ieguldīties 2025. gada mašīnā, ja vien necīnāmies par čempiontitulu. 2026. gada mašīna būs pirmā, kurai būs jūtama Adriana ietekme.”

Tikmēr komandas komerciālais un mārketinga direktors Džefersons Slaks domā, ka vēl arī 2026. gadā var necerēt uz pavisam lielām lietām: “Ņūvijs noteikti sniegs lielu palīdzību, lai 2026. gadā mēs varētu cīnīties par uzvarām, bet domāju, ka 2027. gads būs tas, kurā cīnīsimies par čempiontitulu.”

Alonso jau šobrīd ir vecākais F-1 pilots, bet 2027. gadā viņam būs jau 46 gadi. Šobrīd spānim ir līgums līdz 2026. gada beigām, bet cerības uz trešo titulu kļūst arvien mazākas. “Mums tagad ir viss, lai izcīnītu pirmo uzvaru un nākotnē, cerams, varētu cīnīties par titulu,” saka 2005. un 2006. gada F-1 pasaules čempions. “Tomēr es apzinos, ka tas prasa laiku, bet man šī laika vairs nav īpaši daudz.”

Šobrīd Alonso nezina, vai turpinās braukt F-1 čempionātā 2027. gadā, taču autosportu noteikti nepametīs: “Pēc 2026. gada es braukšu vai nu “Formulā 1” vai citā čempionātā. Ja nebraukšu F-1 sacensībās, būšu “Aston Martin” komandā kaut kur citur.”

F-1 vēsturē vecākais uzvarētājs ir Luidži Fadžioli, kurš 1951. gada Francijas GP uzvarēja, būdams jau 53 gadus vecs. Šajā statistikā viņa tuvākie sekotāji ir Džuzepe Farina un Pjero Tarufi, kuri uzvarēja, būdami 46 gadus veci. Arī tas notika tālajos pagājušā gadsimta piecdesmitajos gados. No pašlaik aktīvajiem braucējiem vecākais uzvarētājs ir Lūiss Hamiltons. Viņš šogad guvis divas uzvaras 39 gadu vecumā.