Futbols

UEFA atzīst tiesneša rupjo kļūdu, kas nākamajai Eiropas čempionei Spānijai ceturtdaļfinālā ļāva pieveikt mājinieci Vāciju

Sporta nodaļa

Jauns.lv

Eiropas Futbola federāciju asociācijas (UEFA) Tienešu komiteja atzinusi, ka 2024. gada Eiropas čempionāta tiesnesis kļūdījās, nepiešķirot mājinieces Vācijas labā 11 metru soda sitienu ceturtdaļfinālā pret Spāniju.

UEFA atzīst tiesneša rupjo kļūdu, kas nākamajai Ei...

Vienā no turnīra visstrīdīgākajiem incidentiem angļu tiesnesis Entonijs Teilors ceturtdaļfināla papildlaikā ignorēja bumbas trāpījumu pa Marka Kukureljas roku Spānijas soda laukumā  pēc Vācijas izlases spēlētāja Džamala Musialas sitiena, un viņa lēmumu apstiprināja video tiesnesis Stjuarts Atvels.

Tobrīd rezultāts bija 1:1, bet papildlaika priekšpēdējā minūtē Spānija gūs uzvaras vārtus, salaužot mājinieku sirdis un izcīnot spāņiem ceļazīmi uz pusfinālu. Vēl vairāk, pēc uzvarām pār Franciju pusfinālā un Angliju finālā Spānija ceturto reizi kļuva par Eiropas čempioni.

Toreiz pēc spēles Vācijas izlases galvenais treneris Juliāns Nāgelsmans neslēpa sašutumu par tiesneša lēmumu, prasot pārskatīt noteikumus par spēli ar roku. "Es nesaprotu, kādēļ mēs neņemam vērā, kas notiek ar bumbu. Ja Musiala to spertu pret Štutgartes stadiona centru un tas trāpītu rokai, es neko neteiktu. Bet tā lidoja uz vārtiem. Es uzskatu, ka jāskatās, kurp tā lido. Vai tā lido mākoņos vai vārtos? Vienā gadījumā tas ir 11 metru soda sitiens, otrā tas nav. Ja tā lido tribīnēs, tad tas nav 11 metru soda sitiens."

"Atbilstoši jaunākajām UEFA vadlīnijām, rokas kontakts ar bumbu, kas aptur raidījumu uz vārtiem, ir jāsoda stingrāk, un vairumā gadījumu ir jāpiespriež 11 metru soda sitiens, ja vien aizsarga roka nav ļoti cieši pie ķermeņa vai uz ķermeņa," paziņojusi Tiesnešu komiteja. "Šaj'gadījumā aizsargs [Kukurelja] aptur sitienu pa vārtiem ar savu roku, kas nav ļoti tuvu ķermenim, tādējādi padarot lielāku savu izmēru, tādēļ 11 metru soda sitiens bija jāpiešķir," teikts izdevuma "Relevo" publicētajā ziņojumā. Vienlaikus komiteja norādījusi, ka Kukureljam nebija jāsaņem dzeltenā kartīte par šo pārkāpumu.