Futbola virslīga uz Eiropas skatuves. Piecas lietas, kas jāzina par Bukarestes FCSB
foto: EPA/Scanpix
Bukarestes FCSB ir leģendārās "Steaua" pēctecis.
Futbols

Futbola virslīga uz Eiropas skatuves. Piecas lietas, kas jāzina par Bukarestes FCSB

Anatolijs Kreipāns

Jauns.lv

Savu pirmo spēli UEFA Eiropas līgas pamatturnīrā Latvijas čempione RFS komanda aizvadīs viesos pret Rumānijas čempioni Bukarestes komandu FCSB. RFS arī šosezon spēkojas par Latvijas čempiones titulu un ir tuvu tam, lai trešo reizi to iegūtu, bet Rumānijas čempioni jauno sezonu (Rumānijā spēlē pēc sistēmas rudens-pavasaris) sāka ne visai sekmīgi.

Futbola virslīga uz Eiropas skatuves. Piecas lieta...

Tas nenozīmē, ka FCSB komanda nav šajā pārī favorīte, turklāt arī savā "Liga I" čempionātā “sarkanzilie” sāk ieskrieties – lai gan pašlaik ir vien 11. vietā 16 komandu konkurencē ar izcīnītiem deviņiem punktiem astoņās spēlēs un no līderes Klužas-Napokas "Universitatea" atpaliek jau 12 punktus.

Kas ir Bukarestes FCSB un ko būtu vērts par to zināt?

  • Vispirms – tas ir titulētākais Rumānijas futbola klubs. 27 reizes iegūts čempionu tituls un 24 reizes Rumānijas kauss. Lielākā daļa titulu iegūta tad, kad komandas nosaukums bija “Steaua” un kas bija militāro struktūru jeb armijas sporta kluba komanda. Tieši ar šādu nosaukumu klubs arī kļuva slavens ne tikai Rumānijā, bet arī ārpus tās, bet FCSB tiesas ceļā pierādīja, ka ir slavenās “Steaua” (tulkojumā – zvaigzne) mantinieks.
  • Bukarestes “Steaua” ir pirmais ne tikai Rumānijas, bet arī Austrumeiropas jeb toreizējās sociālisma nometnes futbola klubs, kas ieguva UEFA Čempionu kausu. 1986. gada sezonā “Steaua” finālā Seviļā ar 2:0 pēcspēles 11 metru sitienu sērijā pārspēja FC “Barcelona”. Tajā pašā gadā “Steaua” ieguva arī UEFA Superkausu – Monako ar 1:0 tika pārspēts Kausu ieguvēju trofejas ieguvējs Kijivas “Dinamo”. Komandas galvenais treneris tolaik bija Emeriks Jenejs – viens no pazīstamākajiem un slavenākajiem rumāņu futbola treneriem līdz ar Štefanu Kovāču, Mirču Lučesku un Andelu Jordenesku.
  • Lieki teikt, ka rezultāts 2:0 pēcspēles 11 m sitienu sērijā izbrīna. Tam ir izskaidrojums un izskaidrojumam ir vārds un uzvārds. Tas ir “Steaua” vārtsargs Helmuts Dukadams. Viņš atvairīja četrus pēc kārtas 11 m sitienus, tas joprojām ir turnīra rekords un tas ir iekļauts arī Ginesa rekordu grāmatā. Diemžēl Dukadama karjerai nebija gaidītā turpinājuma kāda pasaulslavena kluba vārtos un ne tikai tāpēc, ka no Rumānijas tolaik arī nevarēja aizbraukt uz slaveniem Rietumeiropas klubiem – tikai divus mēnešus pēc vēsturiskās uzvaras viņš bija spiests pamest futbolu aterosklerozes dēļ, viņam pat draudēja labās rokas amputācijas un viņš trīs gadus ārstējās un atlaba pēc ārstēšanās. Dukadams atgriezās futbolā, taču aizvadīja divas sezonas 2. līgas klubā un beidza karjeru.  
  • “Steaua” komandā savulaik ir spējušas vairākas Rumānijas futbola slavenības, kas bija arī pasaules futbola zvaigznes. “Karpatu Maradona” George Hadži, kuru nākamā RFS pretinieka Stambulas “Galatasaray” fani iesauca par “Comandante”, 1994. gadā bija viens no pretendentiem uz “Zelta bumbu” (4. vieta) un viņš joprojām ir labākais vārtu guvējs (35 vārti) Rumānijas izlases vēsturē. 1994. gada pasaules čempionātā Hadži tika iekļauts turnīra simboliskās izlases sastāvā. Mariuss Leketušs ir vienīgais desmitkārtējais Rumānijas čempions un viens no Rumānijas izlases labākajiem spēlētājiem. Dorinels Muntjanu ir aizvadījis visvairāk spēļu Rumānijas izlases rindās – 134, piedalījās divos Eiropas un divos pasaules čempionātos un tajā skaitā Rumānijai veiksmīgākajā 1994. gada pasaules čempionātā, kurā viņi iekļuva ceturtdaļfinālā un ieņēma 6. vietu. Viktors Picurke bija viens no labākajiem vārtu guvējiem 1986. gada Čempionu kausa izcīņā. Miodrags Belodediči 1991. gadā bija starp kandidātiem uz “Zelta bumbu” un tajā gadā viņš vēlreiz ieguva Čempionu kausu, tikai tagad jau ar Belgradas “Crvena zvezda” komandu. Dans Petresku ir viens no labākajiem rumāņu futbolistiem Angijas Premjerlīgas vēsturē (Londonas “Chelsea” rindās ieguva arī UEFA kausu un UEFA Superkausu), bet vēl taču bija arī Ilije Dumitresku, vārtsargi Bogdans Stiļa un Silviju Lungs, “Karpatu Faketti” Lajošs Setmerjanu, Gabi Balints, Daniels Prodans…
  • Bukarestes klubu sezonu starplaikā pameta tā labākais vārtu guvējs pagājušajā Rumānijas "Liga I" čempionātā Florinels Komans (guva 18 vārtus un bija rezultatīvākais visā līgā; devās uz Kataras klubu “Al-Gharafa SC”), bet toties Bukarestes FCSB rindās ir viens arī Latvijas futbola līdzjutējiem zināms spēlētājs – centra aizsargs nigērietis Džioskims Dava Čakonte ir spēlējis FK “Valmiera” rindās un 2020. un 2021. gadā Latvijas futbola virslīgā viņš aizvadīja 18 spēles un guva divus vārtus. Bukarestes klubā viņš nonāca pirms 2022./2023. gada sezonas no cita Rumānijas kluba “Botosani”. FCSB rindās nigērietis ir viens no pamatspēlētājiem – pagājušajā sezonā viņš piedalījās 36 no 40 spēlēm un guva trīs vārtus.