Futbols

Pēc cīņas ar vēzi miris Svens Jērans Ēriksons - pirmais ārzemnieks, kurš trenēja Anglijas futbola izlasi

Sporta nodaļa

Jauns.lv

26. augustā 76 gadu vecumā aizsaulē aizgājis zviedru futbola treneris Svens Jērans Ēriksons, kurš 2001. gadā iegāja vēsturē kā pirmais ārzemnieks, kurš trenējis Anglijas futbola izlasi.

Pēc cīņas ar vēzi miris Svens Jērans Ēriksons — pi...

"Svens Jērans Ēriksons ir aizgājis. Pēc ilgas slimības SJĒ nomira no rīta savās mājās ģimenes lokā."

Janvārī viņš atzina, ka "labākajā gadījumā" viņam atlicis gads, ko dzīvot, pēc tam, kad viņam atklāts konstatēts neārstējams aizkuņģa dziedzera vēzis.

Ēriksons, kurš vadīja Anglijas vīriešu futbola izlasi piecus gadus un pameta amatu pēc 2006. gada Pasaules kausa, pirms 11 mēnešiem pameta Zviedrijas futbola kluba "Karlstad" sporta direktora amatu veselības problēmu dēļ.

27 gadu vecumā noslēdzot spēlētāja karjeru, kā treneris Ēriksons bija pie 12 klubu stūres, izcīnot 18 trofejas. Viņa vadībā Lisabonas "Benfica" trīs reizes kļuva par Portugāles čempioni, bet pēc tam viņš palīdzēja Romas "Lazio" izcīnīja Itālijas A sērijas čempiontitulu 2000. gadā. Viņš kļuva par Anglijas futbola izlases treneri 2001. gadā un viņa vadībā Anglijas futbolisti nepārvarēja ceturtdaļfinālu 2002. un 2006. gada Pasaules kausa finālturnīros un 2004. gada Eiropas čempionātā.

Trenera karjeras laikā Ēriksons arī vadījis Meksikas un Kotdivuāras izlases, Lesteras "City" un Mančestras "City", kā arī strādāja Ķīnā, kur ieņēma galvenā trenera amatu "Shenzhen", Šanhajas SIPG un Guandžou R&F vienībās. Pēdējo viņš trenēja Filipīnu izlasi līdz 2019. gada janvārim.