Latvijas basketbola izlasei kritiens FIBA pasaules rangā
foto: Edijs Pālens/LETA
Viens no Latvijas basketbola izlases līderiem Rihards Lomažs.
Basketbols
2024. gada 15. augustā, 16:28

Latvijas basketbola izlasei kritiens FIBA pasaules rangā

Sporta nodaļa

Jauns.lv/LETA

Latvijas vīriešu basketbola izlase pēc neveiksmes Parīzes olimpisko spēļu kvalifikācijas turnīra finālā pasaules rangā no sestās vietas atkāpusies uz devīto, vēsta Starptautiskās Basketbola federācija (FIBA).

Latvijas basketbola izlasei kritiens FIBA pasaules...

Latvijas komanda FIBA rangā ir sakrājusi 711,4 punktus. Latvijas valstsvienība pērn pirms Pasaules kausa izcīņas finālturnīra ieņēma 29. vietu, bet Džakartā un Manilā izcīnītās sešas uzvaras nodrošināja kāpumu līdz astotajai vietai, bet pēc februārī aizvadītajiem Eiropas čempionāta kvalifikācijas mačiem latvieši pakāpās uz sesto pozīciju.

Jūlijā Latvija sacentās Parīzes olimpisko spēļu kvalifikācijas turnīrā, kurā zaudēja finālā, neizcīnot ceļazīmi uz Olimpiādi.

Pasaules ranga līdere ir olimpiskā čempione ASV ar 838,8 punktiem, uz otro vietu pakāpusies Serbija (758,9 punkti), bet labāko trijnieku noslēdz Vācija (755,3 punkti). Piecu vietu kāpums padevies olimpisko spēļu vicečempionei Francijai (753 punkti), kas atrodas uzreiz ārpus pirmā trijnieka, piektā ir Kanāda (747,8 punkti), sestā Spānija (746,7 punkti), septītā - Austrālija (732,5 punkti) un astotā - Argentīna (731,1 punkti). Latvijai desmitajā vietā seko Lietuva (689,9 punkti), bet Igaunija (280,7 punkti) saglabā 44. pozīciju.

FIBA rangs tiek aprēķināts, ņemot vērā komandu rezultātus oficiālajos FIBA turnīros pēdējo astoņu gadu laikā, piemērojot dažādus koeficientus atkarībā no spēles statusa, norises vietas un rezultāta starpības. FIBA rangu tabulai ir izšķiroša nozīme, dalot komandas izlozes grozos pirms lielajiem starptautiskajiem turnīriem.