1dienas
19stundas
33minūtes
46sekundes

Abonē 2025. gadam ar atlaidēm līdz 57% un saņem garantētas dāvanas 55€ vērtībā!

Abonēt žurnālu
"Cilvēkiem mani ir jāuzklausa!" Transpersona Nīstrema dalās domās par sieviešu sportu
foto: Henri Kärkkäinen
Džeida uzsver, ka startēšana vīriešu kategorijā neko neliecina par viņas sievišķību.
Citi sporta veidi

"Cilvēkiem mani ir jāuzklausa!" Transpersona Nīstrema dalās domās par sieviešu sportu

Anna Klāra

Jauns.lv

Daudzi skatītāji Somijas stadionos piedzīvojuši neparastu skatu - augstlēkšanas sacensībās starp vīriešiem nereti tiek manīta arī kāda simpātiska blondīne, kura šķietami dalībnieku vidū neiederas. Tomēr Džeida Nīstrema piedzima kā vīrietis, un atklāj, ka šī iemesla dēļ nebūtu godīgi, ja viņa censtos sevi pieteikt dalībai sieviešu kategorijā.

"Cilvēkiem mani ir jāuzklausa!" Transpersona Nīstr...

"Sacensties sieviešu kategorijā man šķistu negodīgi. Tas nozīmētu, ka es atņemtu medaļu kādai, kas to patiesi ir pelnījusi. Tādējādi es kaitētu sieviešu sportam," norāda 20 gadus vecā Nīstrema, kura aizvadītajā gadā pārvarēja 1,91 metru augstumā novietoto latiņu. Ar šādu rezultātu viņa Somijas sieviešu čempionātā tuvāko konkurenti būtu pārspējusi par 7 centimetriem. "Pat ja es lietotu sieviešu hormonus, man joprojām būtu priekšrocības, jo esmu trenējusies vīrieša ķermenī," skaidro augstlēcēja.

Nīstrema atzīst, ka viņai nav palaimējies piedzimt "īstajā" ķermenī, kas ir aizvēris viņas dzīvē dažas durvis, tomēr viņa uzsver, ka cilvēkiem vajadzētu ieklausīties tajā, kas viņai šajā jautājumā sakāms.

"Realitāte ir tāda, ka 15 gadus veci zēni sportā ir līdzvērtīgi labākajām pasaules augstlēcējām. Tā ir bioloģija un fizioloģija. Es nekad nevarētu pieņemt medaļu sieviešu sportā un būt lepna par šādu sasniegumu!" viņa skaidro.

Tāpat viņa norāda, ka "transpersonu sports ir ļoti nepateicīgs, jo brīdī, kad viņa uzsāks hormonu terapiju arī rezultati kritīsies". "Pēc terapijas sāk mainīties ķermenis, kas ietekmē arī spēka līmeni," viņa skaidro iemeslus, kādēļ vēl nav uzsākusi terapiju. Džeida uzsver, ka "šobrīd vēl aizvien ir aktīvi nodevusies sportam un startēšana vīriešu kategorijā neko neliecina par viņas sievišķību".