Botsvānas sabiedrību pārsteidz valdības lūgums, ziedot naudu olimpiešu prēmijām
foto: AFP/Scanpix
Letsile Tebogo ieradies uz sveikšanu Nacionālajā stadionā. Viņa uzvara 200 metru skrējienā nodrošināja Bostsvānai pirmo olimpisko zelta medaļu valsts vēsturē.
Citi sporta veidi
2024. gada 15. augustā, 11:49

Botsvānas sabiedrību pārsteidz valdības lūgums, ziedot naudu olimpiešu prēmijām

Māris Puķītis

Jauns.lv

Botsvānas sabiedrību pārsteidzis valdības lūgums ziedot naudu, lai pasniegtu prēmijas saviem sportistiem, par visu laiku lielākajiem panākumiem olimpiskajās spēlēs Āfrikas valsts vēsturē.

Botsvānas sabiedrību pārsteidz valdības lūgums, zi...

Ziedojumu fonds būtu veids, kā iedzīvotāji varētu “godināt mūsu čempionus”, teikts valdības paziņojumā. Letsile Tebogo, nopelnot pirmo olimpisko zeltu Botsvānas vēsturē, Parīzē kļuva par pirmo Āfrikas sportistu, kurš uzvarējis olimpiskajā 200 metru skrējienā. Viņš distanci veica 19,46 sekundēs (ātrāk skrējuši vien Useins Bolts, Johans Bleiks, Noā Lailss un Maikls Džonsons). Viņš arī izcīnīja sudraba medaļu kopā ar savu komandu vīriešu 4x400 metru stafetē, sasniedzot jaunu Āfrikas rekordu, kur Tebogo pēdējos metros gandrīz apsteidza arī galvenos favorītu amerikāņus.

Valdības aicinājums gan daudzos radījis izbrīnu un pat sašutumu. “Mēs jau maksājam nodokļus, dodam saviem čempioniem naudu no valdības maka,” “Facebook” raksta kāds lietotājs. Cits ierosina, lai ministri rāda piemēru un ziedo 25% no savas algas.

Botsvānas valdība nav atbildējusi uz BBC lūgumu sniegt komentārus, un nav skaidrs, kāds ir tās ieguldījums.

Botsvāna ir viena no attīstītākajām Melnās Āfrikas valstīm, ar vienu no augstākajiem ienākumu līmeņiem uz vienu iedzīvotāju kontinentā, bet šeit ir arī viens no pasaulē lielākajiem jauniešu bezdarba rādītājiem. Botsvāna pasaulē ir dimantu ieguves līderu vidū, tomēr pēdējā laikā ieņēmumi no šīs nozares kritušies, liekot valdībai samazināt izdevumus. 

Otrdien desmitiem tūkstošu cilvēku pulcējās Nacionālajā stadionā galvaspilsētā Gaboronē, lai sveiktu Botsvānas olimpisko komandu. Prezidents Mokgvētsi Masisi pusi šīs dienas bija izsludinājis kā brīvu.

Tebogo varoņdarbi Parīzē kļuva par Botsvānas visu laiku lielākajiem sasniegumiem uz olimpiskās skatuves. Botsvāna olmpiskajā saimē debitēja 1980. gadā Maskavā un kopš tā laika piedalījusies visās vasaras spēlēs (ziemas spēlēs nekad nav startējuši). Šajā laikā izcīnītas četras medaļas un visas vieglatlētikā. Pirms divām medaļām Parīzē 2012. gadā Londonā Nijels Amoss 800 metros izcīnīja sudrabu, bet 2020. gada olimpiskajās spēlēs Tokijā (notika gan 2021. gadā) 4x400 metru stafetē tika izcīnīta bronza. Tebogo toreiz bija 18 gadu un viņš olimpiskajās spēlēs nestartēja.