Raygun kļuva par populārāko breika dejotāju pasaulē, bet saņēma 0 punktu. Olimpiskais tiesnesis paskaidro, kāpēc
foto: Anthony Behar/Sipa USA/ Vida Press
Olimpiskā breika spilgtākā mirklis noteikti bija Raygun priekšnesumi.
Citi sporta veidi
2024. gada 12. augustā, 15:54

Raygun kļuva par populārāko breika dejotāju pasaulē, bet saņēma 0 punktu. Olimpiskais tiesnesis paskaidro, kāpēc

Sporta nodaļa

Jauns.lv

Piektdien, 9. augustā, olimpiskajās spēlēs debitēja breikdenss, kurā pasaules lielāko uzmanību pievērsa austrāliešu dejotājas Reičelas Gunas (pazīstama ar iesauku Raygun) priekšnesums, kas kļuva par sociālo tīklu sensāciju. Tiesa, ne tajā labākajā ziņā.

Raygun kļuva par populārāko breika dejotāju pasaul...

Olimpisko spēļu tiesnesis slovāks Martins Gilians paskaidrojis, kāpēc Raygun par savu virālo olimpisko priekšnesumu saņēma apaļu nulli punktu.

Šī 36 gadus vecā dāma, kura ir pasniedzēja Sidnejas Universitātē un ir studējusi breika dejas, uzstājās ar netradicionālu priekšnesumu, iedvesmojoties no Austrālijas kultūras.

Raygun izpildīja kustības, tostarp ķenguru lēcienus, bet diemžēl viņai neizdevās tikt pie punktiem nevienā no trim olimpiskajām cīņām. Viņas kustību video ātri izplatījās sociālajos tīklos, un olimpisko spēļu skatītāji izsmēja viņas priekšnesumu.

Pēc sava priekšnesuma Raygun aizstāvējās, paskaidrojot, ka nespēj sacensties ar jaunākajām pretiniecēm atlētiskajā līmenī, kas nozīmē, ka viņai nācās rīkoties radoši.

"Man personīgi ir ļoti žēl," Gilians skaidrojis izdevumam “News Corp”. "Breika un hiphopa kopiena viņu noteikti atbalsta. Viņa vienkārši centās ienest kaut ko jaunu, oriģinālu un tādu, kas reprezentē viņas valsti. "Mēs paliekam ar viņu. Salīdzinošajā vērtēšanas sistēmā mums ir pieci kritēriji. Vienkārši viņas līmenis varbūt nebija tik augsts kā citiem dalībniekiem. Arī šajā gadījumā mēs izmantojam salīdzinošo vērtēšanas sistēmu. Viņas konkurenti vienkārši bija labāki, bet tas nenozīmē, ka viņai veicās patiešām slikti. Viņa darīja visu, ko varēja."

Gilians uzskata, ka Raygun priekšnesums, kurā bija iekļauts ķenguru lēciens un kustības, ko sauc par smidzinātāju, atspoguļoja Austrāliju kā nāciju. "Viņa pārstāvēja Austrāliju un Okeāniju un darīja visu, ko varēja. Viņa oficiāli uzvarēja Okeānijas kvalifikācijā. Ja daži cilvēki brīnās, kā viņa iekļuva olimpiskajās spēlēs, viņa kvalificējās no sava reģiona. Par nožēlu viņai, citas breikeres bija labākas. Tāpēc viņa savās kārtās neieguva nevienu punktu,” skaidro tiesnesis.

Jauns.lv jau vēstīja Lietuvas sportiste Dominika Baneviča ar skatuves vārtu Nicka kļuva par Parīzes olimpisko spēļu vicečempioni breikdensā, bet vēsturē pirmo zelta medaļu šajā disciplīnā izcīnīja japāniete Ami Juasa jeb Ami.

Tikmēr diskvalificēta tika Olimpiskās bēgļu komandas dalībniece Maniža Talaša, kura pirmskvalifikācijas cīņā pēc priekšnesuma atklāja apmetni ar uzrakstu "Free Afghan Women" ("Brīvību afgāņu sievietēm").