No olimpiskajām spēlēm diskvalificē sportisti, jo viņa vēlas "Brīvību afgāņu sievietēm"
foto: EPA/Scanpix
Olimpiskās bēgļu komandas breikdensa sportiste Maniža Talaša vēlas pasaulē aktualizēt, kas notiek vņas dzimtenē.
Citi sporta veidi
2024. gada 10. augustā, 13:59

No olimpiskajām spēlēm diskvalificē sportisti, jo viņa vēlas "Brīvību afgāņu sievietēm"

Sporta nodaļa

Jauns.lv/LETA

Olimpiskās bēgļu komandas breikdensa sportiste Maniža Talaša diskvalificēta no sacensībām pēc tam, kad pirmskvalifikācijas cīņā viņai bija apmetnis ar uzrakstu "Free Afghan Women" ("Brīvību afgāņu sievietēm").

No olimpiskajām spēlēm diskvalificē sportisti, jo ...

21 gadu vecā sportiste, kas ir no Afganistānas, bet olimpiskajās spēlēs Parīzē, kur pirmo reizi tiek sadalītas medaļas arī breikdensā, pārstāv bēgļu komandu, pirmskvalifikācijā zaudēja nīderlandietei Indijai Sardžo jeb "India", tādēļ arī bez diskvalifikācijas viņa nebūtu turpinājusi cīņu par medaļām.

Olimpisko spēļu sacensībās un apbalvošanas ceremonijās nav atļauts paust politiskus paziņojumus un saukļus. Pasaules Deju sporta federācija, kas pārrauga breikdensa disciplīnu olimpiskajās spēlēs, paziņoja, ka Talaša ir "diskvalificēta par politiska saukļa attēlošanu uz apģērba pirmskvalifikācijas sacensībās".

Talaša ir ieguvusi patvērumu Spānijā, jo viņa no dzimtenes aizbēga pēc tam, kad 2021. gadā Afganistānā pie varas atgriezās "Taliban" režīms, kas faktiski aizliedza mūziku un dejošanu, kā arī liedza sievietēm apmeklēt skolu un sporta zāles.

foto: AP/Scanpix
"Brībību afgāņu sievietēm" uzraksts rotā Manizas Talašas muguru.
"Brībību afgāņu sievietēm" uzraksts rotā Manizas Talašas muguru.

Maijā tika noteikts, ka Talaša pirmskvalifikācijas sacensībās Parīzē startēs pret Sardžo, jo afgāņu sportiste jau bija nokavējusi reģistrāciju kvalifikācijas sacensībām. Starptautiskā Olimpiskā komiteja uzaicināja viņu piedalīties spēlēs Parīzē pēc tam, kad uzzināja par viņas ceļu, bēgot no talibu režīma.

Olimpiskajā bēgļu komandā ir 37 sportisti.

Breikdenss nebūs 2028. gada olimpisko spēļu Losandželosā programmā, bet tā pārstāvji vēlas pierādīt sporta veida potenciālu, lai to varētu apsvērt 2032. gada spēlēm Brisbenā.

Jau vēstīts, ka Lietuvas sportiste Dominika Baneviča ar skatuves vārtu "Nicka" piektdien kļuva par Parīzes olimpisko spēļu vicečempioni breikdensā, bet vēsturē pirmo zelta medaļu šajā disciplīnā izcīnīja japāniete Ami Juasa jeb "Ami". Cīņā bar bronzu ķīniete Liu Cjinji jeb "671" ar 2-1 bija pārāka pār nīderlandieti Sardžo.