Cīkstone piepilda olimpisko sapni, bet viņai atņem izcīnīto medaļu. Drīz pēc tam nonāk slimnīcā
foto: REUTERS/SCANPIX
Vineša Pogada (pa labi) pēc uzvaras pret kubieti Jusnejlisu Guzmanu Lopesu.
Sporta zvaigznes

Cīkstone piepilda olimpisko sapni, bet viņai atņem izcīnīto medaļu. Drīz pēc tam nonāk slimnīcā

Sporta nodaļa

Jauns.lv

Ar drāmu bez laimīgām beigām Parīzes olimpiskās spēles noslēgušās Indijas cīkstonei Vinešai Pongatai, kura bija iekļuvusi brīvās cīņas finālā svara kategorijā līdz 50 kilogramiem, bet cīņā par zeltu nemaz nedrīkstēja piedalīties.

Cīkstone piepilda olimpisko sapni, bet viņai atņem...

Brīvajā cīņā olimpiskais turnīrs – no pirmās cīņas līdz finālam - ilgst aptuveni 36 stundas. Pēc sacensību pirmās dienas, kurā uzvarētas visas trīs cīņas, Indijas sportiste Vineša Pogata jau bija nodrošinājusi olimpisko medaļu, kas varēja kļūt par saldu kompensāciju par iepriekšējās spēlēs piedzīvoto.

29 gadus vecā sportiste pirms astoņiem gadiem piedalījās arī Riodežaneiro olimpiskajās spēlēs, kas cīkstonei noslēdzās ar sāpju agoniju - kreisā ceļgala priekšējās krusteniskās saites (ACL) plīsumu. Arī Tokija Vinešai nebija daudz veiksmīgāka, jo bija tālu no sava spēju maksimuma un cieta no smadzeņu satricinājuma un Covid-19 sekām, kā arī uz četrgades nozīmīgāko sporta notikumu bija devusies bez fizioterapeita, kas viņai palīdzētu tikt galā ar veselības problēmām.

Trešdienas rītā, dažas stundas pirms fināla cīņas ar ASV pārstāvi Sāru Hilderbrantu, Indijas sportiste svēršanās laikā neiekļāvās savā svara kategorijā, jo bija 100 gramus par smagu. Saskaņā ar olimpisko cīņas sporta veidu noteikumiem cīkstoņiem ir jānosveras  gan priekšsacīkšu rītā, gan fināla rītā.

Otrdienas rītā Vinesa iekļāvās savā svara kategorijā, bet pēc trīs aizvadītajā cīņām bija zaudējusi daudz enerģijas, ko uzņēma ar pārtiku. Acīmredzot par daudz. Otrdienas vakarā indiete bija redzēta intensīvi trenējamies ar silto treniņtērpu mugurā. Tiek ziņots, ka viņa visu nakti izmisīgi centusies nomest svaru. Kā ziņo “India Today”, mirkli pēc diskvalifikācijas Vineša sabruka un tika nogādāta slimnīcā, jo ar aizdomām par smagu dehidratāciju.

Indijas Olimpiskās asociācijas paziņojumā teikts: "Neraugoties uz komandas pūlēm visas nakts garumā, šorīt viņa nosvēra dažus gramus virs 50 kilogramiem. Šobrīd delegācija nesniegs nekādus papildu komentārus.  Indijas komanda lūdz cienīt Vinešas tiesības uz privātumu.”