Futbolists, kura mamma solīja Putina atnākšanu un nošaušanu, klusiņām aizsūtīts uz Daugavpili
Gļebs Žaleiko (#99) jau "Daugavpils" kreklā cenšas kavēt "Riga" pussargu Hrvoji Babecu.
Futbols
2024. gada 7. augustā, 07:22

Futbolists, kura mamma solīja Putina atnākšanu un nošaušanu, klusiņām aizsūtīts uz Daugavpili

Kaspars Apsītis

Jauns.lv

Pirms pāris nedēļām Latvijas sabiedrību saviļņoja kāds atgadījums futbola Nākotnes līgas (pēc spēka otrā līga Latvijā) spēlē starp RFS II un “Leevon PPK” komandām. Gandrīz mēnesi pēc notikušā mača publiski izskanēja informācija, ka RFS sistēmas un dažādu Latvijas jaunatnes izlašu dalībnieka Gļeba Žaleiko mamma esot mačā iesaistījusies konfliktā ar pretinieku komandas līdzjutējiem, kuri skandināja Krievijas diktatoru nicinošo saukli "Putin huilo". Mammai uz nenoteiktu laiku liegts apmeklēt ar Latvijas futbolu saistītas aktivitātes, bet tagad arī dēls vairs nav RFS komandas rindās.

Futbolists, kura mamma solīja Putina atnākšanu un ...

Jauns.lv vēstīja, ka kāds līdzjutējs atstāstīja 28. jūnija spēlē notikušo sekojoši: "Žaleiko māte neesot bijusi mierā ar pretinieku komandas līdzjutēju izsaukumiem un sākusi tos skaļi saukāt par fašistiem, likusi faniem pamest stadionu un kādam līdzjutējam pat izteikusi draudus norādot, ka "brīdī, kad atnāks Putins, viņš tikšot nošauts pirmais"".

Līdzjutējs vēsta, ka "pēc tam konfliktā iesaistījies arī Žaleiko un vēl viens RFS spēlētājs Adams Marhijevs (Krievijā dzimis, bet Somiju pārstāvošs futbolists), kuri pievienojoties futbolista mātes paustajam, saukāja pretinieku fanus par fašistiem". Saistībā ar līdzjutēju izteikumiem, Latvijas Futbola federācijas (LFF) Ētikas komiteja sākusi skaidrot notikušā apstākļus, lai izvērtētu, vai šajā gadījumā nepieciešams ierosināt ētikas pārkāpumu lietvedību.

Dažas dienas pēc publiski izskanējušā incidenta Žaleiko mātei Marinai Ščerbakovai LFF piemēroja pagaidu liegumu piedalīties jebkādās ar futbolu saistītās aktivitātēs. Šāds lēmums noteikti vedina uz domām, ka nav dūmu bez uguns, un izskanējušajā konflikta atstāstā ir kāda daļa patiesības. Tikmēr ne Žaleiko, ne Marhijevs nekādu sodu no LFF nav saņēmuši.

Savukārt Latvijas čempionvienība RFS mikroblogošanas vietnē "X" norādīja, ka klubs "vienmēr skaidri ir izteicies pret karu un atbalstījis Ukrainu". "Mūsu pozīcija ir stingra un nemainīga. Klubs ir informēts par notikumiem dublieru komandas spēlē un šobrīd turpinās situācijas apstākļu skaidrošana. Mūsu klubā nav vietas cilvēkiem, kuri atbalsta agresoru. Šobrīd klubs ir svarīgā izbraukuma spēlē Norvēģijā un tiklīdz tiks pieņemts lēmums mēs informēsim sabiedrību," teikts RFS paziņojumā, kas publicēts brīdī, kad vienība bija devusies uz UEFA Čempionu līgas kvalifikācijas spēli pret Norvēģijas čempionvienību “Bodo/Glimt”.

Nav skaidrs, vai RFS pieņēmusi kādu lēmumu, tomēr bez liekas publicitātes Latvijas futbola virslīgas pāreju sarakstos ir atrodama informācija, ka Gļebs Žaleiko pievienojies FK “Daugavpils”. Latgales lielākās pilsētas komanda jau ilgāku laiku tiek dēvēta par neoficiālo RFS fārmklubu, jo spēlētāju rotācija abu vienību starpā bieži vien pat futbola pārzinātājiem ir teju neizsekojama. Noteikumi paredz, ka no vienas komandas citai drīkst izīrēt ne vairāk kā četrus futbolistus. “Daugavpilī” ar nesenu RFS pierakstu tādu noteikti ir daudz vairāk.

Ņemot vērā, ka nekāda informācija no RFS nav izskanējusi un arī oficiāli mēri pret Žaleiko nav publiski pieņemti, ticamākais, ka futbolists ir devies uz Daugavpili, lai krātu virslīgas spēļu praksi. Jau pirms Eirokausu sākuma Gļebam bija visai simboliska loma virslīgas komandā, bet Latvijas čempionu pēdējie pastiprinājumi, cerot uz sekmīgu Eirokausu sezonas turpinājumu, noteikti nav palielinājuši jaunā pussarga izredzes tikt pie spēles laika ārpus Nākotnes līgas mačiem.

Klusā pāreja gan nav nekas unikāls Latvijas futbolam, jo par spēlētāju gaitām diemžēl uzzināt var vienīgi īpaši meklējot un iedziļinoties procesos, kā arī esot pietuvinātam komandām un futbola aprindām.

Intrigu meklētājiem, protams, šķiet interesanti, ka Žaleiko pāreja notikusi vien dažas dienas pēc RFS paziņojuma, lai gan vasaras transfēru logs ir atvērts no 24. jūnija līdz 16. augustam. Tomēr pārejas dokumenti oficiāli tika nokārtoti 28. jūlijā (jūnija beigās notikušais skandāls publiskajā telpā skaļi izskanēja 23. jūlijā) un jau tajā dienā viņš nospēlēja 90 minūtes zaudējumā pret “Riga FC”. Maz ticams, ka no kuģa uz balli. Lai gan, komentējot notikušo sociālajos tīklos, 23. jūlijā Gļebs vēl ierakstam pievienoja bildi, kur bija tērpies RFS ekipējumā. Vai īrē jau iepriekš devies spēlētājs tā darītu? Iespējams, jo cer atgriezties Latvijas čempionvienībā un konflikts notika šīs komandas fārmkluba rindās.

"Es atbalstu Ukrainu!"

Sportists savos sociālajos tīklos fanu pārmetumus noraidījis, norādot, ka "Krieviju neatbalsta un nekad nav atbalstījis". Viņš skaidro, ka "konfliktā iesaistījies tikai tādēļ, lai aizstāvētu savu mammu".

Vēlējos izteikties pats, neatstājot nekādu vietu interpretācijām. Mana pozīcija ir vairāk kā skaidra. Neatbalstu un nekad neesmu atbalstījis karu vai agresoru. Atbalstu un turpināšu atbalstīt Ukrainu," norādīja futbolists.

"Kā jau jebkurš dēls, kurš mīl savu ģimeni, spēles laikā ieraudzīju konfliktu tribīnēs un, neiedziļinoties detaļās, tajā iesaistījos ar vienīgo mērķi aizstāvēt mammu. Neredzēju un nedzirdēju konflikta iemeslus. Ļāvos emocijām, kas ir cilvēcīgi šādā situācijā. Atvainojos faniem un tiem, ko ar savu rīcību, iespējams, aizvainoju," viņš turpināja.

Vēlāk viņš ievietoja vēl vienu video, kurā Latvijā dzimušais un augušais futbolists gana sekmīgi centās runāt latviski, izceļot, ka nekādā veidā neatbalsta agresorvalsti Krieviju un Vladimiru Putinu.