VIDEO: notika tas, no kā mēs baidījāmies! Boksere, kuras dzimums rada jautājumus, salauž pretiniecei degunu
foto: REUTERS/SCANPIX
Imane Helifa pārliecinoši turpina cīņu par medaļu Parīzes olimpiskajās spēlēs.
Citi sporta veidi
2024. gada 1. augustā, 17:59

VIDEO: notika tas, no kā mēs baidījāmies! Boksere, kuras dzimums rada jautājumus, salauž pretiniecei degunu

Sporta nodaļa

Jauns.lv

Itālietes Angelas Karini Parīzes olimpisko spēļu boksa secensības svara kategorijā līdz 66 kilogramiem ilga vien 46 sekundes, jo tieši tik bija nepieciešams viņas pretiniecei alžīrietei Imanei Helifai, lai tiktu pie uzvaras ar tehnisko nokautu, turklāt salaužot pretinieces degunu.

VIDEO: notika tas, no kā mēs baidījāmies! Boksere,...

Pēc spēcīga sitiena pa seju Karini paziņoja tiesnesim, ka nav vairs gatava turpināt.

Pēc cīņas, kad  Alžīrijas pārstāve tika pasludināta par uzvarētāju, Karini nokrita uz ceļiem un nespēja valdīt asaras. Viņa arī vairākkārt savam trenerim teica: “Tas nav pareizi, tas nav pareizi!”

Cīņas laikā Iaikā Karini tika salauzts deguns, bet nepamet domas, ka varēja notikt arī kas daudz ļaunāks.

Sabiedrības neizpratne īpaši pieauga brīdī, kas sociālajos tīklos tika parādīts video, kurā Helifa boksa ringā burtiski noslāna vienu no vadošajām Meksikas bokserēm Briandu Tamaru Krusu, kura pēc cīņas atzina, ka pretinieces spēks bijis iepriekš nepieredzēts: “Kad es cīnījos ar viņu, es neko nespēju kontrolēt. Viņas sitieni mani bija ļoti sāpīgi, es nedomāju, ka jebkad savā 13 gadus ilgajā bokseres karjerā, tostarp sparingos ar vīriešiem, es būtu tā jutusies. Paldies Dievam, ka tajā dienā es izkāpu no ringa, un labi, ka viņi beidzot to ir sapratuši”.

foto: AFP/Scanpix
Helifa vairākkārt mēģināja mierināt savu sāncensu, bet itāliete tajā nebija ieinteresēta.
Helifa vairākkārt mēģināja mierināt savu sāncensu, bet itāliete tajā nebija ieinteresēta.

SOK lēmums šķiet īpaši savdabīgs brīdī, kad Helifai un Linai dzimumu neatbilstības dēļ tika liegts piedalīties pēdējos pasaules čempionātos. Iepriekš Helifa aizkļuva līdz ceturtdaļfinālam Tokijas olimpiskajās spēlēs, kamēr Lina ir 2022. gada Āzijas spēļu čempione, divreiz uzvarējusi arī pasaules un Āzijas čempionātos.

Gan Helifa, gan Lina tika diskvalificētas no 2023. gada martā Ņūdelī notikušā pasaules čempionāta boksā sievietēm pēc tam, kad tika nozīmētas vairākas DNS pārbaudes, ņemot vērā bažas par dažu dalībnieču dzimumu.

foto: AP/Scanpix
Imane Helifa pretiniecei neatstāja nekādas cerības.
Imane Helifa pretiniecei neatstāja nekādas cerības.

Tolaik Starptautiskās Boksa asociācijas (IBA) prezidents, Krievijas diktatoram Vladimiram Putinam pietuvinātais Umars Kremļevs apgalvoja, ka testi ir pierādījuši, ka sportistēm ir “XY hromosomas”. Tāpat viņš piebilda, ka “izdevies atklāt sportistus, kuri centās apmānīt savus kolēģus un izlikās par sievietēm”, vēsta "Daily Mail".

Tomēr IBA ir atņemtas tiesības vadīt olimpiskās boksa sacensības, jo ir radušās bažas par organizācijas pārvaldību, un SOK apgalvo, ka visi iesaistītie sportisti ir tiesīgi piedalīties sacensībās, un pašreizējie noteikumi tiek uzskatīti par vieglākiem nekā IBA noteikumi.

Patiesībā gan nekādu pierādījumu nav, ka Helifa vai Juna būtu veikušas kādas dzimuma maiņas operācijas vai arī viņām būtu interseksuālisms. Savukārt dzimuma neatbilstība ir saistīta ar paaugstinātu hormonu līmeni.

Lina savu pirmo olimpisko cīnu svara kategorijā līdz 57 kilogramiem aizvadīs piektdien, kad pretī stāsies Uzbekistānas pārstāve Sitora Turdibekova.

Pēc pagājušā gada diskvlifikācijas Alžīrijas Olimpiskā komiteja vēstīja, ka diskvalifikācija bija daļa no “sazvērestības”, lai atturētu viņus no zelta medaļas izcīnīšanas, un norādīja, ka augsts testosterona līmenis Helifai ir “medicīnisku iemeslu” pamatā.

Gan Helifa, gan Juna tiek uzsktītas par interseksuālām personām.

Kas ir interseksuālisms?

Der norādīt, ka interseksuālisms nav seksuālā orientācija. Par interseksuāliem cilvēkiem dēvē tādus, kuriem nav izteiktu vienam dzimuma raksturīgu pazīmju. Tas var būt redzams jau tūlīt pēc dzimšanas vai arī atklāties pubertātes laikā.

Kā vēstīts interneta enciklopēdijā „Wikipedia”, cilvēkiem piedzimstot, bioloģisko dzimumu nosaka pieci faktori: dzimuma hromosomu skaits un tips; gonādu veids – olnīcas vai sēklinieki; dzimuma hormoni; iekšējā reproduktīvā sistēma (piemēram, dzemde sievietēm); ārējie dzimumorgāni. Cilvēki, kuriem šie pieci faktori neatbilst sieviešu vai vīriešu dzimumam, ir interseksuāli. Interseksuālisma īpašības ne vienmēr parādās piedzimstot. Dažiem zīdaiņiem var būt nenoteikti dzimumorgāni, bet citiem nenoteikti iekšējie orgāni (sēklinieki un olnīcas). Daži cilvēki neuzzina, ka viņi ir interseksuāli, ja netiek veiktas ģenētiskas pārbaudes, jo tas neparādās viņu fenotipā.

Interseksuāli zīdaiņi un bērni, kuriem ir nenoteikti dzimumorgāni var tikt ķirurģiski un/vai hormonāli mainīti, lai viņi iederētos sociāli vēlamajā dzimumu kategorijā.

Nebrīvprātīga medicīniskā iejaukšanās, lai pārveidotu interseksuālu cilvēku dzimuma anatomiju, notiek visās valstīs, kur tiek pētītas interseksuālu cilvēku cilvēktiesības. Malta 2015. gada aprīlī kļuva par pirmo valsti, kas ar likumu aizliedza šādu medicīnisku iejaukšanos.