Divas spēles dienā: masveidīgā Ķīna un NCAA leģenda ar pamatīgu NBA rūdījumu
foto: REUTERS/SCANPIX
Džimers Fredets tiek uzskatīts par 3x3 basketbola spožāko zvaigzni, bet pagaidām Parīzē bijis visai tālu no sava ierastā snieguma.
Basketbols

Divas spēles dienā: masveidīgā Ķīna un NCAA leģenda ar pamatīgu NBA rūdījumu

Sporta nodaļa

Jauns.lv

3x3 basketbola turnīra trešā spēļu diena kļūs par pirmo ar divām spēlēm Latvijas izlasei. Vispirms 11:35 pēc Latvijas laika jāspēkojas pret Ķīnu, kamēr pusnaktī un naktī uz piektdienu pretiniekos būs viena no turnīra favorītēm ASV, kuras rindās līderis ir Džimers Fredets. Viņam aiz muguras spoža NCAA karjera 241 spēle NBA, Kristapa Porziņģa komandas biedra statuss uz ļoti īsu brīdi, bet tagad viņš ir 3x3 spēlētāju ranga līderis.

Divas spēles dienā: masveidīgā Ķīna un NCAA leģend...

Iespējams, Ķīna, pret kuru Latvijas 3x3 basketbolisti spēkosies jau 11:35 no rīta, varētu būt vājākā pretiniece no visām, lai gan turnīra otrajā dienā pārsteidzoši apspēlēja varenos serbus, Pasaules kausā tā nav ieguvusi augstāku vietu par 15. pozīciju, kas noticis pirms desmit gadiem. Vēlāk sekoja 18. vieta 2016. gadā, 19. vieta 2019. gadā un 17. vieta 2022. gadā. Tomēr Ķīna var lepoties ar 3x3 basketbola masveidību un tieši tās dēļ ķīnieši jau otro reizi piedalīsies olimpisko spēļu turnīrā, iegūstot tiešo ceļazīmi. Šeit gan talkā nācis ne vien sportistu kopskaits, bet finanšu investīcijas, jo augstākā līmeņa sacensībās (par ko tiek piešķirti lielākie ranga punkti) kopā ar vietējiem spēlētājiem tika meklēti ļoti kvalitatīvi leģionāri, ieskaitot latviešu Nauri Miezi un Kārli Lasmani. Leģionāri nodrošina panākumus, bet vietējie spēlētāji tiek pie branga punktu skaita.

 Olimpiskie čempioni Latvijas 3x3 basketbolisti ar Zigmāru Raimo, Franci Lāci, Kārli Lasmani un Nauri Miezi sastāvā trešdien svinēja otro uzvaru divās Parīzes olimpisko spēļu turnīra spēlēs.

Latvijas 3x3 Parīzes olimpiskajās spēlēs pieveic Nīderlandi

Olimpiskie čempioni Latvijas 3x3 basketbolisti ar Zigmāru Raimo, Franci Lāci, Kārli Lasmani un Nauri Miezi sastāvā trešdien svinēja otro uzvaru ...

Pirms trīs gadiem Tokijā Ķīna septiņās spēlēs tika pie divām uzvarām. Ar 21:20 tika pārspēta Beļģija, bet ar 21:19 Polija. Pārējās spēlēs tika zaudēts – pret Latviju ar 17:18, pret Krievijas Olimpiskās komitejas komandu 13:21, pret Serbiju 13:22, pret Nīderlandi 18:21 un pret Japānu 16:21. Tas lika olimpisko turnīru pabeigt pēdējā, astotajā vietā. Jāmin, ka uz Parīzi Ķīna devusies ar pavisam citu sastāvu nekā bija redzams Tokijas 3x3 laukumā.

Ķīnas komandas spēlētājus, iespējams, pietiekami labi zina Miezis un Lasmanis, kuri pēdējo sezonu pavadīja tieši šīs valsts 3x3 komandā Šanhajas “Yumin”. Zināms, ka Lasmanis un Miezis arī nākamgad savas 3x3 basketbola prasmes attīstīs tieši šajā valstī, kas iegulda nozīmīgus finanšu līdzekļus, lai piesaistītu pasaules labākos 3x3 basketbolistus un tādā veidā celtu arī sporta veida līmeni valstī.

Trīs no četriem Ķīnas basketbolistiem ir esoša pieredze klasiskajā basketbolā. Visi gan spēlē vietējā čempionāta klubos kā Džedzjanas “Golden Bulls”, “Shanxi” un Džedzjanas “Lions”. Potenciālais Ķīnas līderis var būt Žens Nins, kurš “Shanxi” rindās pagājušajā sezonā izcēlies ar  vidēii 18,1 punktu, 5,6 atlēkušajām bumbām un 2,4 rezultatīvām piespēlēm. Viņš 3x3 spēlētāju rangā arī atrodas visaugstāk no Parīzē pieteiktā četrinieka – 27. vietā.  Un arī Parīzē līdz šim bijis rezultatīvākais spēlētājs ar divos mačos kopā iemestiem 18 punktiem. 11,3 punktus un 3,4 atlēkušās bumbas pagājušās sezonas klasiskā basketbola sezonā iespēja Žo Jarens, bet 10,8 punktus, 3,6  atlēkušās bumbas un 1,4 rezultatīvas piespēles Lū Venbo.

foto: ddp/abaca press/ Vida Press
Žens Nins pagaidām ir Parīzes olimpisko spēļu rezultatīvākais 3x3 basketbolists. Viņa sniegums palīdzēja pieveikt arī vareno Serbiju.
Žens Nins pagaidām ir Parīzes olimpisko spēļu rezultatīvākais 3x3 basketbolists. Viņa sniegums palīdzēja pieveikt arī vareno Serbiju.

Ja minētajiem trīs 3x3 basketbola izlasē iekļautajiem ķīnieši ir 25, 26 un 27 gadus veci, tad ar lielāko pieredzi šajā sporta veidā un arī vecākais komandā ir 30 gadus vecais Žū Janbo. Viņš 3x3 basketbolā spēlē septiņus gadus, pirms tam esot klasiskajā basketbolā, kurā gan nevar lepoties ar nozīmīgumiem panākumiem. Ar visu savu lielo pieredzi 3x3 basketbolā, spēlētāju rangā viņam trešā augstākā pozīcija no Ķīnas basketbolistiem Parīzē – 75. vieta.

Bez pozitīvās pieredzes Tokijas olimpiskajās spēlēs, pēdējo gadu laikā Latvija pret Ķīnu savstarpēji spēkojās 2022. gada Pasaules kausa grupā. Toreiz latvieši bija pārāki vairāk nekā pārliecinoši – 22:6. Sagaidāms, ka tieši Latvijas izlase būs šī dueļa izteikta favorīte. Tomēr uz olimpiskajām spēlēm Ķīna allaž īpaši gatavojas un sastāva komplektācija ir krietni rūpīgāka, nekā uz citām sacensībām.

 Olimpiskie čempioni Latvijas 3x3 basketbolisti ar Zigmāru Raimo, Franci Lāci, Kārli Lasmani un Nauri Miezi sastāvā 30. jūlijā Parīzes olimpiskās spēles sāka ar uzvaru.

Latvijas 3x3 basketbolisti olimpiskās spēles sāk ar uzvaru pret Lietuvu

Olimpiskie čempioni Latvijas 3x3 basketbolisti ar Zigmāru Raimo, Franci Lāci, Kārli Lasmani un Nauri Miezi sastāvā 30. jūlijā Parīzes olimpiskās ...

Ja ceturtdienas rīta pusē Latvija būs favorīte, tad pusnakti gaidāms, iespējams, lielākais pārbaudījums līdzšinējā turnīrā, jo pretī nāks viena no favorītēm ASV. Amerikāņi pārsteidzoši nekvalificējās Tokijas olimpiskajām spēlēm, bet uz Parīzi devās kā viena no trijām valstīm, kas kvalificējusies automātiski.

Par nozīmīgu spēku 3x3 basketbolā amerikāņus var saukt kopš 2019. gada, kad Pasaules kausā tā triumfēja. Turnīrā amerikāņi nezaudēja ne spēlē, bet finālā ar 18:14 pārspēja tieši latviešus. Šo spēli atceras četri tās dalībnieki – no Latvijas Kārlis Lasmanis un Nauris Miezis, bet no ASV – Kenjons Berijs un Karīms Medokss.

Kopš 2019. gada ASV izlases sastāvā notikušas divas izmaiņas – Berijam un Medoksam pievienojušies Džimers Fredets un Dilans Treviss. Šādā sastāvā amerikāņi kļuva par sudraba medaļu ieguvējiem 2023. gada Pasaules kausā. Arī toreiz amerikāņiem bija jāspēkojas pret Latviju, uzvarot to grupā ar 21:17. Pirms gada Latvijas 3x3 izlasē Miezim un Lasmanim jau palīdzēja Francis Lācis, bet Zigmāra Raimo vietā vēl bija Agnis Čavars, bet Fredets pret latviešiem salādēja 11 punktus. Finālā amerikāņi ar 19:21 piekāpās Serbijai, kurai jau pārliecinošāk zaudēja olimpisko spēļu pirmajā kārtā.

ASV lielākā zvaigzne ir Džimers Fredets, kurš savulaik tika atzīts par NCAA labāko spēlētāju, saņemot Džeimsa Neismita vārdā nosaukto balvu. Savā pēdējā NCAA sezonā “Brigham Young” universitātes rindās vidēji gūti teju 29 punkti. Viņš joprojām ir savas konferences visu laiku rezultatīvākais basketbolists. Fredets jau studiju gados tika uzskatīts par spožu spēlētāju uzbrukumā viens pret vienu, bet 2011. gada Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) drafta 10. numurs (izraudzījās Milvoki “Bucks”) varēja būt vēl augstāks, tomēr bažas par viņa fizisko gatavību pasaules spēcīgākajai līgai laikam izrādījās pamatotas. Basketbola Mekā viņa karjera neizvērtās pārāk sekmīga. Līdz 2018./2019. gada sezonai viņš paguva uzspēlēt Sakramento “Kings”, Čikāgas “Bulls”, Ņūorleānas “Pelicans”, Ņujorkas “Knicks” un Fīniksas “Suns” rindās 241 spēlē, vidēji izceļoties ar sešiem punktiem, 1,4 rezultatīvām piespēlēm un vienu atlēkušo bumbu. No 2016. līdz 2019. gadam viņš karjeru attīstīja Ķīnā, vidēji mačā gūstot tuvu 40 punktiem, vienā no gadiem kļūstot par čempionāta vērtīgāko spēlētāju. Tieši Ķīnā viņš noslēdza klasiskā basketbolista karjeru, 2020./2021. gada sezonā spēlējot Šanhajas “Sharks” rindās. Viņš gan var lepoties ar faktu, ka basketbolista karjeras laikā piecas spēles bijis “Knicks” sastāvā. Toreiz klubu pārstāvēja latvietis Kristaps Porziņģis. Pēc sezonas Šanhajā viņš nopietnāk pievērsies 3x3 basketbolam, kurā viss iet no rokas. Šobrīd viņš ir spēlētāju pasaules ranga līderis un viens no rezultatīvākajiem Pasaules tūres 3x3 basketbolistiem. Pavisam noteikti Latvijas aizsardzībai uzvaras izcīnīšanā vispirms būs jāierobežo Fredets.

Dilans Treviss nevar lepoties ar spožāko karjeru klasiskajā basketbolā, tās laikā spēlējot Vācijas pēc spēka trešajā un ceturtajā līgā, kā arī divās Austrālijas pusprofesionālajās līgās. Covid-19 pandēmijas laikā viņš atgriezās ASV, lai kļūtu par skolotāju Omahas vienā no vidusskolām, kurā viņš palīdzēja darbā basketbola komandas galvenajam trenerim. Esot Omahā, viņš sāka pievērsties 3x3 basketbolam, kas rezultējies jau ar augstām vietām pasaules mērogā un debiju olimpiskajās spēlēs. Spēlētāju rangā viņš ieņem 16. vietu.

 Latvijas 3x3 basketbola izlase Kārlis Pauls Lasmanis, Nauris Miezis, Francis Lācis, Zigmārs Raimo un sparingpartneri Tokijas olimpiskie čempioni Agnis Čavars un Edgars Krūmiņš aizvadījuši treniņu Parīzē.

Latvijas 3x3 basketbola izlase aizvada treniņu Parīzē

Latvijas 3x3 basketbola izlase Kārlis Pauls Lasmanis, Nauris Miezis, Francis Lācis, Zigmārs Raimo un sparingpartneri Tokijas olimpiskie čempioni Agnis Čavars ...

Divi 3x3 basketbola mohikāņi ASV ir Karīms Medokss un Kenjons Berijs. 30 gadus vecais Berijs paralēli 3x3 basketbolam līdz pat 2022. gadam praktizēja klasisko basketbolu, no 2018. gada spēlējot G-līgas klubā Aiovas “Wolves”. Par viņa produktīvāko sezonu kļuva 2020./2021. gada, kad viņš 14 spēlēs vidēji izcēlās ar 12,9 punktiem, 3,4 atlēkušajām bumbām un 2,1 piespēli. Iepriekš spēlējis arī Somijas un Čehijas virslīgāsInteresanti, ka Kenjons Berijs ir basketbola Slavas zāles iemītnieka, Rika Berija, dēls. Viņš 1975. gadā ar “Warriors” kļuva par NBA čempionu, tiekot atzītam par fināla vērtīgāko spēlētāju. Viņa dēls Kenjons FIBA spēlētāju rangā ir labāko desmitniekā. Trīs no Kenjona brāļiem – Džons, Brents un Drū - ir spēlējuši NBA, turklāt Brents divas reizes Sanantonio “Spurs” rindās kļuvis par NBA čempionu. Jaunākais no pieciem brāļiem Berijiem ir slavens arī ar savu savdabīgo soda metienu tehniku – gluži kā tēvs – viņš met no apakšas.

Karīma Medoksa profesionālā basketbolista karjera ne pārāk izdevās. Viņš jau kopš 2015. gada ir 3x3 vidē. Klasiskā basketbola karjerā viņš pārstāvēja trīs klubus – Nīderlandes “Hammers”, Ņūkāslas “Eagles” un Polijas “Miasto Szkla”. Labākos statistikas rādītājus viņš uzrādīja Lielbritānijā, 2012./2013. gadā gūstot 15,1 punktu un izcīnot 10,5 bumbas zem groziem. FIBA spēlētāju rangā viņš ieņem 11. vietu.

Parīzes turnīra sākums amerikāņiem gan pagalam nav izdevies, jo piedzīvoti jau divi zaudējumi gan pret Serbiju, gan Poliju, turklāt otrajā spēlē nelielā augšstilba savainojumā iedzīvojās Fredets. Laukumā viņš atgriezās, tomēr gaidīto spožumu tā arī nav parādījis, jo divās spēlēs kopā guvis vien septiņus, turklāt iemests tikai viens tālmetiens. Fredets pagaidām ir vismazrezultatīvākais amerikāņu spēlētājs olimpiskajās spēlēs, jo pārējais trio iemetuši par punktu vairāk.

Grupu turnīru izspēlēs līdz 4. augustam. Divas labākās automātiski tiks pusfinālā, 3. līdz 6. vietai cīņu turpinās ceturtdaļfinālā, septītajai un astotajai vietai turnīrs noslēgsies. Medaļu ieguvējas tiks noskaidrotas 5. augusta vakarā.