Dienvidsudānas olimpisko debiju izbojā spēļu rīkotāji; basketbolisti saņemas un izcīna uzvaru
foto: Pedro Porru/SPP/Shutterstock/ Vida Press
Dienvidsudānas līderis Kārliks Džounss bija 2023. gada Pasaules kausa labākais piespēlētājs, kā arī tā gada NBA G līgas rezultatīvākais un vērtīgākais regulārās sezonas spēlētājs.
Basketbols
2024. gada 28. jūlijā, 14:23

Dienvidsudānas olimpisko debiju izbojā spēļu rīkotāji; basketbolisti saņemas un izcīna uzvaru

Sporta nodaļa

Jauns.lv/LETA

Dienvidsudānas vīriešu basketbola svētdien Lillē, piedzīvojot debiju olimpiskajā spēlēs, ar rezultātu 90:79 (20:28, 28:26, 23:15, 19:10) pārspēja Puertoriko.

Dienvidsudānas olimpisko debiju izbojā spēļu rīkot...

Spēle gan sākās ar incidentu, rīkotājiem sākot atskaņot Sudānas, nevis Dienvidsudānas himnu. Dienvidsudāna no Sudānas atdalījās jau 2011. gadā. Pēc 20 sekundēm ieraksts tika pārtraukts, bet Dienvidsudānas basketbolisti stāvēja ar rokām uzliktām uz sirdīm, Puertoriko spēlētājiem solidarizējoties un darot to pašu. Spēļu rīkotāji atvainojās par kļūdu un pēc neilgas pauzes atrada īstās himnas fragmentu.

Uzvarētājiem naturalizētais amerikānis Kārliks Džounss, kurš nākamsezon spēlēs Belgradas "Partizan",  izcēlās ar 19 punktiem, septiņām atlēkušajām bumbām un sešām rezultatīvām piespēlēm, 15 punktus pievienoja Marials Šajoks, pa 12 punktiem bija Nuni Omotam un Hamanam Maluašam, bet 11 punktus guva Peters Džoks.

Puertoriko izlasē, spītējot gūtam potītes savainojumam, 26 punktus guva un piecas rezultatīvas piespēles atdeva Ņūorleānas "Pelicans" saspēles vadītājs Hosē Alvarado, 18 punkti bija Tremontam Votersam, 13 punkti -Džordžam Konditam un 11 punkti Džianam Klevelam, kurš pēdējās sezonas pārstāvēja Rīgā bāzēto Slobožanskas "Prometey". Tikmēr pagājušajā sezonā "VEF Rīga" pārstāvējušie Aizija Pinjeiro guva četrus punktus un izcīnīja četras atlēkušās bumbas, bet Arnaldo Toro palika bez punktiem.

B apakšgrupā cīnīsies arī Serbija un ASV.

12 komandas ir sadalītas trīs grupās. Pirmo divu vietu ieguvējas grupās, kā arī divas no trim labākajām trešo vietu ieguvējām iekļūst ceturtdaļfinālā, sacensības turpinot pēc olimpiskās sistēmas, kā arī aizvadot spēli par trešo vietu.

Olimpiskās spēles Francijas galvaspilsētā norisināsies līdz 11.augustam, turklāt ne tikai Francijas galvaspilsētā, bet arī 16 citās vietās, ieskaitot Francijas aizjūras teritoriju Franču Polinēziju. Spēļu programmā ir iekļauti 32 sporta veidi, un tiks sadalīti 329 medaļu komplekti.