foto: ekrānuzņēmums no video
Kortā saļimst un vēlāk mirst 17 gadus vecs sportists; daudzi uzskata, ka viņu varēja glābt
Žana Žījei nāves gadījums Ķīnā izraisījis plašu rezonansi.
Sporta zvaigznes
2024. gada 5. jūlijs, 05:35

Kortā saļimst un vēlāk mirst 17 gadus vecs sportists; daudzi uzskata, ka viņu varēja glābt

Sporta nodaļa

Jauns.lv

Pēc saļimšanas kortā Āzijas Jaunatnes čempionātā badmintonā miris 17 gadus vecais Ķīnas sportists Žans Žījei, vēsta Āzijas un Indonēzijas badmintona asociācijas.

Žans Žījei tika uzskatīts topošo badmintona zvaigzni, un viņa nāve ir izraisījusi plašu rezonasi ne vien Ķīnā, bet arī badmintona un sporta kopienā visā pasaulē. Viņš dažas dienas iepriekš bija uzvarējis Āzijas junioru čempionātā jauktajās dubultspēlēs.

Kā vēsta Āzijas mediji, nāve Indonēzijas pilsētā Jogjakartā notikušajā sacensībās tika fiksēta 30. jūnijā 23:30, pēc spēlē notikuša negadījuma. Žījei mačā pret Japānas sportistu Kazumu Kavano kortā pēkšņi saļima, viņš sāka raustīties krampjos līdz sportistam apstājās sirds. Klāt esošie mediķi centās badmintonistam palīdzēt, bet tas nedeva rezultātu un viņš tika nogādāts slimnīcā, kur tika konstatēta nāve.

Internetā pieejamajos kadros no traģiskā spēles momenta bija redzams, ka mediķi sāk palīdzēt cietušajam sportistam vien pēc aptuveni 40 sekundēm. Notikušais tiek plaši apspriests Ķīnas medijos un “Weibo” sociālajā tīklā, liekot uzdot jautājumus, vai Žījei dzīvību nevarēja glābt ar ātrāku mediķu iesaistītšanos.

Kā vēsta BBC, incidenta video redzams, kaākāds vīrietis skrien viņam palīgā, bet viņš apstājas un, šķiet, skatās apkārt, meklējot turpmākus norādījumus, nevis steidz palīgam nokritušajam cilvēkam. Indonācijas Badmintona federācijas preses pārstāvis vēlāk skaidroja, ka mediķu komandām bija jāievēro noteikums, ka pirms ieiešanas kortā ir nepieciešama tiesneša atļauja. "Tas ir saskaņā ar noteikumiem un procedūras standartiem, kas attiecas uz katru starptautisko badmintona turnīru,"

Tikmēr Āzijas federācija vēsta, ka sportists tika nogādāts ātrās palīdzības mašīnā divu minūšu laikā.

Iztērētās 40 sekundes radīja pamatīgu sašutumu “Weibo” platformā, kur kāda lietotāja komentāram: "Kas ir svarīgāks - noteikumi vai cilvēka dzīvība?", pēc BBC aprēķina uzspiesti vairāki tūkstoši “patīk”.

Citi aicināja Pasaules badmintona federāciju "pārskatīt" noteikumus, un viens no viņiem rakstīja: "Kāpēc mums vajadzīga atļauja, ja uz spēles ir liktas dzīvības?", jo pēc daudz domām, iespējams, tika nokavēts mirklis jaunieši dzīvības izglābšanai

Ķīnas valsts plašsaziņas līdzeklis “Xinhua” publicējis viedokli, kurā teikts, ka šis negadījums "izvirza kritiskus jautājumus" par ārkārtas reaģēšanas darbībām sporta pasākumos. "Neatkarīgi no tā, kā formulēti noteikumi vai kā tiesneši veic savus pienākumus, dzīvībai ir jābūt vienmēr par prioritāti attiecībā pret noteikumiem spēles laukumā," teikts paziņojumā.