foto: AFP/Scanpix
Fināls pirms fināla, zvaigžņu cīņa un izteiktie favorīti. Kas mūsu sagaida Eiropas čempionāta ceturtdaļfinālos
Divi no savu izlašu līderiem Alvaro Morata un Tonijs Kross karjeras laikā bijuši arī komandas biedri Madrides "Real" rindās.
Futbols
2024. gada 5. jūlijs, 05:07

Fināls pirms fināla, zvaigžņu cīņa un izteiktie favorīti. Kas mūsu sagaida Eiropas čempionāta ceturtdaļfinālos

Sporta nodaļa

Jauns.lv

Piektdien un sestdien Eiropas čempionātā futbolā tiks aizvadītas ceturtdaļfinālu spēles. Tās atklās viena no visa turnīra gaidītākajām cīņām – par vietu pusfinālā spēkosies Vācijas un Spānijas izlases, kas līdz šim demonstrējušas pārliecinošāko sniegumu. Intrigu gan netrūks arī citos dueļos.

Bukmeikeri savas domas nav mainījuši. Anglija joprojām ir galvenā favorīte uz titula iegūšanu ar koeficientu 4,5, bet Spānija ar koeficientu 5 ir otrā lielākā favorīte, kam pēc LV BET portālā redzamā seko Vācijas un Francijas izlases (5,5). Nīderlandes čempiones gods novērtēts ar varbūtību 8  Portugāles 10, bet vismazāk tic Šveices (15) un Turcijas (34) kļūšanai par uzvarētāju.

Vācija pret Spāniju

Štutgartē gaidāms “fināls pirms fināla”. Vācijas un Spānijas komandas līdz šim demonstrējušas labāko futbolu turnīrā. Spāņi ielaiduši tikai vienus vārtus, turklāt to paveikuši paši – spēlē pret Gruziju vārti tika ielaisti pēc pašu aizsarga Robēna Lenormāna neveiksmīga pieskāriena bumbai. Savukārt Vācija spēlējusi virsrezultatīvāk no visiem (10 gūti vārti) , tiesa, pieci iesisti atklāšanas mačā pret Skotiju. Spāņi gan daudz neatpaliek – iesisti deviņi vārti, no kuriem četri astotdaļfinālā pret Gruziju

Izslēgšanas spēlēs Vācija sāka ar 2:0 uzvaru pār Dāniju, bet Spānija pārliecinoši ar 4:1 pārspēja Gruziju. Vācijas spēle uz brīdi tika apturēta, jo tobrīd Dortmundē tika novērota stipras lietusgāzes, krusa ar spēcīgu zibeni. Savukārt Spānija izrēķinājās ar debitanti Gruziju, izdarot 35 sitienus uz vārtiem. Spānija uz turnīru atvedusi jaunu un ātru komandu, kam pretī stāsies jaunības un pieredzes sakausējums Vācijas pašreizējā modelī

Līdz šim komandas viena pret otru spēlējušas 26 reizes, no kurā astoņas reizes uzvarējusi Spānija, deviņas Vācija, bet vēl deviņās spēlēs fiksēts neizšķirts. Pēdējo reizi abas valstsvienības savstarpēju maču aizvadīja 2022. gadā, bet līdzšinējo 26 maču laikā vārtu attiecība arī ir ļoti līdzīga – 32:31 par labu spāņiem. Ja Vācijas rindās vārtus gūs Džamals Musiala, tad viņš kļūs par turnīra rezultatīvāko spēlētāju – pagaidām viņam trīs precīzi sitieni

Francija pret Portugāli

5. jūlija vakars turpināsies ar vēl vienu grandu dueli – Kilians Mbapē pret Krištianu Ronaldu jeb Francija pret Portugāli. Abām izlasēm bija jāaizvada grūti mači, lai tiktu ceturtdaļfinālā. Francija astotdaļfināla otrā puslaika izskaņā iesita vienīgos vārtus pret Beļģiju (1:0), bet Portugālei pret Slovēniju bija nepieciešami pēcspēles sitieni. Tajos par galveno varoni kļuva Portugāles vārtsargs Djogu Košta, kurš atvairīja visus trīs Slovēnijas sitienus.

Turnīrs sarežģīts bijis gan Mbapē, gan Ronaldu. Francūzis jau pirmajā turnīra spēlē pret Austriju lauza degunu un bija spiests izlaists turnīra otro maču. Savus pagaidām vienīgos vārtus turnīrā viņš guva apakšgrupas trešajā mačā pret Poliju, turklāt no 11 metru atzīmes. Tikmēr Ronaldu Portugāles sastāvā šajā turnīrā vēl nav izcēlies – viņam bijuši vairāki momenti, taču neviens no tiem nav realizēts. Piedevām astotdaļfināla spēlē pret Slovēniju viņš nerealizēja 11 metru soda sitienu, pēc kā izplūda asarās.

Komandas savstarpēji spēkojušās  jau 28 reizes un pagaidām bilance ir krietni par labu Francijai – 19 uzvaras. Tikai sešās spēlēs kā uzvarētāja laukumu pametusi Portugāle, bet vēl trīs mači noslēgušies neizšķirti. Arī vārtu attiecība ir krietni par labu Francijai – 52 pret 31. Kopš Didjē Dešāma stāšanās Francijas izlases galvenā trenera amatā “Les Bleus” ir favorīte katrā turnīrā, līdz šim tiekot gan pie Eiropas čempiones, gan Pasaules kausa ieguvējas tituliem.

Anglija pret Šveici

6. jūlijs sāksies ar pagaidām galvenās favorītes Anglijas maču pret sīksto Šveici. Tieši šveicieši kļuva par izlasi, kas no tālākās cīņas no turnīra izslēdza pašreizējo Eiropas čempioni Itāliju (2:0). Krietni smagāks ceļs līdz ceturtdaļfinālam bija Anglijai, kas vēl līdz otrā puslaika kompensācijas laika piektajai minūtei bija iedzinējos pret Slovākiju. Taču pēc sāna auta izspēles bumba nonāca pie Džūda Belingema, kurš elegantā “šķērītē” rezultātu izlīdzināja. Jau papildlaika sākumā uzvaras vārtus guva britu kapteinis Harijs Keins.

Anglijas izlase visa turnīra laikā kritizēta par tās blāvo un vienveidīgo sniegumu, arī astotdaļfinālā bija tās līdzjutēji, kuri nebija uzticīgi komandai un priekšlaicīgi pameta Gelzenkirhenes stadionu. Gerets Sautgeits astotdaļfinālā jau pamatsastāvā sūtīja jauno Kobiju Meino, tāpat nozīmīgu lomu uzvaras izcīnīšanā spēlēja Kouls Pālmers un Aivens Tonijs. Anglijas izlases rezerves ir dziļas, ko jau pierādīja astotdaļfināla mačs, kura otrajā puslaikā angļi spēlēja jau radošāk.

Šveice allaž bijis turnīru melnais zirdziņš. Pēdējos gados Eiropas čempionāt’un Pasaules kausā tā spējusi izkļūt no grupas, vēlāk sagādājot galvassāpes galvenajām titulu pretendentēm. Jādomā, ka izņēmums nebūs mačs pret Angliju. Līdzšinējās 27 savstarpējās spēlēs šveicieši uzvarējuši tikai trīs reizes. 18 uzvaras izcīnītas angļiem, bet seši mači noslēgušies neizšķirti. Šajās spēlēs vārtu bilance graujoša - 59:20 par labu Anglijai.

Anglijas sastāvā pa diviem vārtiem guvuši Džūds Belingems un Harijs Keins, pagaidām esot vienīgie no izlases, kuri spējuši izcelties. Šveicei neviens futbolists nav guvis vairāk par vieniem vārtiem.

Nīderlande pret Turciju

Neprognozējams varēt būt noslēdzošais ceturtdaļfināls starp Nīderlandes un Turcijas izlasēm. Arī to savstarpējo spēļu bilance liecina, ka šis var būt mačs, kurš nebeigsies pamatlaikā. Līdz šim komandas savā starpā sacentušās 14 reizes, sešās uzvarot Nīderlandei, četrās Turcijai, bet vēl četrās spēlēs uzvarētājs netika noskaidrots (neizšķirts). Tiesa, bukmeikeru acīs nīderlandieši ir visai izteikti favorīti.

Viens no turnīra rezultatīvākajiem futbolistiem ar trīs gūtajiem vārtiem ir oranžo uzbrukuma līderis Koudijs Gakpo. Ja viņš gūs vārtus, tad tuvosies tam, lai, iespējams, turnīru noslēgtu kā rezultatīvākais futbolists. Turcijas izlasē ar diviem vārtiem izcēlies Merihs Demirals, kura žests pēc vārtu guvuma pret Austriju nonācis zem UEFA izmeklēšanas lupas.

Nīderlandei šis šobrīd jau kļuvis par labāko Eiropas čempionātu kopš 2008. gada. Tieši tad pēdējo reizi tika spēlēts ceturtdaļfinālā. Turnīra pusfinālu izlase pēdējo reizi sasniedza 2004. gadā Portugālē. Turcijas izlase tikai trešo reizi valsts vēsturē spēlēs Eiropas čempionāta ceturtdaļfinālā, taču tas nav tās labākais veikums turnīra ietvaros. 2008. gadā turki aizspēlējās līdz pusfinālam.

Vācijas un Spānijas uzvarētāja pusfinālā spēlēs pret Francijas un Portugāles spēcīgāko komandu, bet otru pusfinālu veidos Anglijas un Šveices, kā arī Nīderlandes un Turcijas uzvarētājas. Turnīra fināls 14. jūlijā gaidāms Berlīnes olimpiskajā stadionā.