Grūti strādāt tādā vidē: Anglijas izlasei jācīnās ne vien laukumā, bet arī kritiku pašu mājās
foto: REUTERS/SCANPIX
Harijs Keins un Garets Sautgeits ir starp tiem, kuru virzienā kritika visvairāk vērsta.
Futbols

Grūti strādāt tādā vidē: Anglijas izlasei jācīnās ne vien laukumā, bet arī kritiku pašu mājās

Sporta nodaļa

Jauns.lv

Otrdien Eiropas čempionātā futbolā noslēdzās C apakšgrupas spēles. Lai arī grupā uzvarēja Anglija, par savu sniegumu turnīrā tā izpelnījusies skāļu kritiku savās mājās. Galvenais treneris Garets Sautgeits pauda, ka šādos apstākļos nav vienkārši strādāt, kamēr kapteinis Harijs Keins lūkojās pozitīvāk, sakot, ka spēle pret Slovēniju bijusi snieguma ziņā pagaidām Anglijas labākā.

Grūti strādāt tādā vidē: Anglijas izlasei jācīnās ...

Liels kritikas vilnis šobrīd veļas pār Anglijas futbola izlasi, kas pirmās trīs spēles Eiropas čempionātā aizvadījusi vairāk nekā nepārliecinoši. To laikā izcīnīta tikai viena uzvara (1:0 pār Serbiju) un divi neizšķirti (1:1 pret Dāniju, 0:0 pret Slovēniju). Šķietami vieglā grupā Anglijai gāja grūti ar momentu radīšanu – trijās spēlēs xG (prognozētie vārtu guvumi) statistikas ailē 3,42, kas ir mazāk nekā, piemēram, Gruzijai divās spēlēs (3,45). Divi gūtie vārti arī ne par ko labu neliecina.

Vislielāko kritikas vilni jāpiedzīvo galvenajam trenerim Garetam Sautgeitam, kura virzienā nepacietīgākie angļu fani spēlē pret Slovēniju meta tukšas alus glāzes. “Es netaisos no kaut kā bēgt. Galvenais, ka mūsu atbalstītāji ir kopā ar mums,” pēc spēles teica Sautgeits. Fani arī izsvilpuši Anglijas izlases futbolistus, taču treneris labprātāk uzņemtu visu negatīvismu savā virzienā. “Saprotu, kāds noskaņojums ir pret mani, taču labāk, lai tas ir vērsts pret mani nevis spēlētājiem. Tai pat laikā šāds spiediens rada visai neierastu vidi, kurā strādāt. Neesmu redzējis citu komandu, kas būtu tikusi ārā no grupas un saņēmusi šādu attieksmi. Es saprotu cilvēku emocijas, taču esmu priecīgs, kā futbolisti šādos apstākļos spējuši strādāt.”

Dažādas domas bija Anglijas izlases spēlētājiem. Teiksim, kapteinis Harijs Keins uzskatīja, ka spēle pret Slovēniju snieguma ziņā bija labākā no trīs grupu turnīra mačiem. “Pirms turnīra mūsu mērķis bija uzvarēt grupā un pašiem kontrolēt savu likteni. Man šķita, ka spēlējām krietni labāk nekā iepriekšējās spēlēs. Nespējām atrast veidus, kā pabeigt izveidotās situācijas ar vārtu guvumu, taču tā notiks nākamajās spēlēs. Uzskatu, ka visi spēlēja ar lielu pašatdevi un tieši to mums vajag arī turpinājumā. Šīs ir grūtas spēles. Mēs jau iepriekš izslēgšanas spēlēs esam demonstrējuši labāku futbolu. Mums ir visas kvalitātes, lai spēlētu labāk.”

To, ka izlase var spēlēt labāk, norādīja arī vārtsargs Džordans Pikfords. “Neviena spēle nav bijusi viegla, turklāt mūsu virzienā tiek vērsts liels kritikas vilnis. Uzvarējām grupā, nedemonstrējot labāko sniegumu. Mums jāturpina būt pozitīviem. Zinām, ka šajās spēlēs nebijām perfekti, taču tajā pašā laikā nevienā no šīm spēlēm netikām pārspēti.”

Anglijas futbola izlase vēl nekad nav uzvarējusi Eiropas čempionātā. Iepriekšējā turnīrā tā aizspēlējās līdz finālam, kurā pēcspēles sitienu sērijā zaudēja Itālijai. Pagaidām nav zināms, pret ko Anglija spēlēs Eiropas čempionāta astotdaļfinālā. Gadījumā, ja E un F grupu trešās apsteigs Ungāriju, tad tai astotdaļfinālā būs duelis pret E grupas trešo vietu (Rumānija, Beļģija, Slovākija vai Ukaina), bet, ja tā nenotiks, tad pretī stāsies D grupas trešās vietas īpašniece Nīderlande.

2024. gada Eiropas čempionāts futbolā norit Vācijā. Esošā čempione ir Itālija, kas grupu turnīrā no B apakšgrupas izkļuva kā otrās vietas ieguvēja ar četriem punktiem.