foto: imago/Sportimage
Belingema faktors un progresa iespējas: Anglijas izlase vērtē pirmo uzvaru Eiropas čempionātā
Anglijas izlases līderis Džūds Belingems.
Futbols
2024. gada 17. jūnijs, 19:11

Belingema faktors un progresa iespējas: Anglijas izlase vērtē pirmo uzvaru Eiropas čempionātā

Sporta nodaļa

Jauns.lv

Pēc pirmās uzvaras 2024. gada Eiropas čempionātā futbolā Anglijas izlases nometnē valdīja dažāds noskaņojums – tika uzsvērts Džūda Belingema sniegums un gandarījums par uzvaru, taču tajā pašā laikā angļi apzinās, ka iespējams spēlēt daudz labāk.

Svētdienas vakarā 2024. gada Eiropas čempionātu futbolā ar grūtu 1:0 uzvaru sāka viena no favorītēm Anglija. Vienīgos vārtus mačā ievadā guva Madrides “Real” spēlējošais Džūds Belingems, kurš pēc mača atklāja savu augsto motivāciju darīt jebko, lai Anglija uzvarētu turnīrā. “Esmu gatavs darīt visu, lai palīdzētu savai valstij uzvarēt turnīrā. Tas neesmu tikai es, kurš dodas laukumā un izbauda futbolu. Man ir liels atbalstītāju pulks – ģimene, draugi un komandas biedri. Spēlēt futbolu ir vienkāršākā sadaļa.”

“Viņš raksta pats savus scenārijus, vai ne tā?” retoriski vaicāja Anglijas izlases galvenais treneris Gerets Sautgeits. “Viņš atrod pareizos brīžus saviem izrāvieniem. Arī pirms gūtajiem vārtiem mūsu izspēle bija lieliska. Vairākos mirkļos man šķita, ka visi mūsu uzbrucēji ir bīstami un padarīja labu darbu komandas labā.”

Treneris gan uzsvēra, ka šī komanda vēl tikai ir savā saspēlēšanas posmā. “Visi sagaida, ka mēs diezgan viegli iziesim cauri apakšgrupai, bet, lai to izdarītu, jāiegulda liels darbs. Vairākās niansēs mums vēl pietrūkst un meklējam labākos risinājumus.” Treneris uzsvēra, ka ne tik pārliecinošais otrais puslaiks var nākt tikai par labu. “Mums bija nedaudz jāiztur spiediens, kas, manuprāt, būs noderīgi. Otrajā puslaikā nespēlējām tik labi kā būtu vēlējies, taču sākt turnīru ar uzvaru ir svarīgi.”

To, ka Anglijas izlase var spēlēt labāk, pēc trīs izcīnītajiem punktiem uzsvēra Trents Aleksandrs-Arnolds, kurš maču sāka pussarga pozīcijā. “Zinām, ka turnīra gaitā mums ir jāprogresē. Ir nianses, kurās mums jāspēlē labāk, taču ir arī tādas, par kurām varam būt priecīgi. Futbola turnīros vienīgais, kam ir nozīme, ir gala rezultāts.”

“Esmu ļoti priecīgs par sniegumu,” nedaudz apmierinātāks jau bija aizsargs Marks Guehi. “Vienmēr ir grūti sākt turnīru ar uzvaru. Pats svarīgākais bija tieši uzvarēt. Šobrīd jākoncentrējas nākamajai spēlei, jāuzlabo savs sniegums un jādomā tālāk”’ Arī vārtsargs Džordans Pikfords bija gandarīts par uzvaru, turklāt turnīra laikā viņš var kļūt par spēlēm bagātāko vārtsargu Anglijas izlasē lielajos starptautiskajos turnīros. Šobrīd viņam 20 spēles izlases sastāvā.

“Mēs paveicām visu nepieciešamo, lai uzvarētu un savos vārtos neielaistu vārtus. Pretinieku vārtsargs paveica labu darbu, neitralizējot Harija Keina sitienu un neļaujot izvirzīties vadībā ar 2:0,” teica vārtsargs, kuru ne pārāk interesējot personīgie sasniegumi. “Noteikti nozīmīgs sasniegums, taču nekad nestādīšu sevi augstāk par kopējiem mērķiem.”

Anglijas izlase nākamo spēli aizvadīs 20. jūnijā, kad spēkosies pret Dāniju. Tas būs pagājušā turnīra pusfināla atkārtojums, kurā uzvarēja angļi. Dāņi turnīru sāka ar izlaistu uzvaru pret Slovēniju (1:1). Jāatgādina, ka Anglija, kas uzskatāma par futbola dzimteni, vēl nekad nav kļuvusi par Eiropas čempioni. Arī pēdējā turnīrā tai pietrūka, zaudējot finālā pēcspēles sitienu sērijā Itālijai.