foto: REUTERS/SCANPIX
Eiropas čempionāta futbolā debitanti: lielākie pārsteigumi sagādāti 2016. gadā
Gruzijas futbola izlase.
Futbols
2024. gada 5. jūnijs, 07:03

Eiropas čempionāta futbolā debitanti: lielākie pārsteigumi sagādāti 2016. gadā

Sporta nodaļa

Jauns.lv

Tuvojas 2024. gada Eiropas čempionāts futbolā. No 24 komandām tikai viena – Gruzija – tajā piedalīsies pirmo reizi. Pēdējo 20 gadu laikā labākās debijas kāda no komandām piedzīvojusi 2016. gadā, kad Velsa aizspēlējās līdz pat pusfinālam, bet Islande astotdaļfinālā šokēja Angliju.

Nākamajā nedēļas nogalē ar Vācijas un Skotijas izlašu spēli Minhenē sāksies 2024. gada Eiropas čempionāts futbolā. Kā čempione to sagaidīs Itālija, bet vienīgā debitante būs Gruzija, kas pārspēlēs pēcspēles sitienu sērijā apspēlēja Grieķiju. Vislabāk kādai no debitantēm kopš 2004. gada veicies Velsai, kas pirms astoņiem gadiem aizspēlējās līdz pusfinālam.

Pēdējo 20 gadu laikā tieši 2016. gada turnīrā bija visvairāk turnīru debitantes. Tas tamdēļ, ka šī kļuva par pirmo reizi ar 24 dalībniecēm. Toreiz dalībnieku skaits palielinājās no 16 līdz 24. Tas ļāva Eiropas čempionātā debitēt Islandes, Ziemeļīrijas, Velsas un Albānijas valstsvienībām.

Divas no debitantēm pārsteidza. Velsa B grupā cīņās pret Angliju, Slovākiju un Krieviju izcīnīja divas uzvaras, vienīgo neveiksmi piedzīvojot pret Angliju. Vēlāk ar Garetu Beilu priekšgalā velsieši aizspēlējās līdz turnīra pusfinālam, kurā ar 0:2 tika zaudēts nākamajai čempionei Portugālei. Par citu pārsteigumu parūpējās Islande. F grupā ar Ungārijas, Portugāles un Austrijas izlasēm tā tika pie vienas uzvaras un diviem neizšķirtiem, bet lielākais pārsteigums tika sagādāts astotdaļfinālā, kurā ar 2:1 tika pārspēta Anglija. Ceturtdaļfinālā Islande ar 2:5 piekāpās Francijai.

Ziemeļīrija grupu turnīrā ar vienīgo uzvaru pār Ukrainu (2:0) tika astotdaļfinālā, kurā ar 0:1 piekāpās Velsai, kamēr vissliktāk no debitantēm klājās Albānijai, kas neizkļuva no grupas. Trijās spēlēs pret Francijas, Šveices un Rumānijas izlasēm tika svinēta viena uzvara, ar 1:0 apspēlējot rumāņus. Tas deva trešo vietu A grupā un 18. vietu kopvērtējumā.

2008. un 2020. gada čempionātā debitēja divas izlases. Ja pirms 16 gadiem tās bija tā turnīra viena no mājiniecēm Austrija un Polija, tad pirms trīs (turnīrs notika 2021. gadā) - Somija un Ziemeļmaķedonija. 2008. gadā Austrija ar Poliju atradās vienā grupā un no tās neizkļuva. Savstarpējā spēlē tās nospēlēja 1:1, bet zaudēja gan Horvātijas, gan Vācijas izlasēm. Arī 2020. gadā abas debitantes turnīru noslēdza pēc grupu turnīra beigām – Somija B grupa konkurencē ar Beļģijas, Dānijas un Krievijas izlasēm tika pie vienas uzvaras (1:0 pār Dāniju), bet Ziemeļmaķedonija C grupā zaudēja visās trijās spēlēs pret Nīderlandi, Austriju un Ukrainu.

2012. gada turnīrā debitēja Ukrainas izlase. Toreiz talkā ukraiņiem nāca fakts, ka viena no turnīra mājvietām bija tieši Ukraina. Bez ukraiņiem to vēl arī organizēja Polija. Ļoti sarežģītā grupā ar Anglijas, Francijas un Zviedrijas izlasēm ukraiņi izcīnīja vienu uzvaru, D grupu noslēdzot trešajā vietā. Ar 2:1 tika pārspēti zviedri, bet pret Angliju un Franciju nācās piedzīvot zaudējumus – 0:1, 0:2. Vēlāk izlase piedalījusies vēl divos finālturnīros pēc kārtas, kā arī kvalificējusies 2024. gada Eiropas čempionātam. Ukraiņu labākais rezultāts ir pēdējā turnīrā sasniegtais ceturtdaļfināls.

Latvijas līdzjutējiem paliekošākais atmiņā ir 2004. gada Eiropas čempionāts. Tajā debitēja Latvijas futbola izlase, kas pārsteidza daudzus, kvalifikācijas ‘’play-off’’ kārtā divu spēļu summā ar 3:2 uzvarot Turciju. Tobrīd Aleksandra Starkova trenēto komandu ielozēja vienā grupā ar Čehijas, Vācijas un Nīderlandes komandām, latviešiem mājās braucot ar vienu izcīnīto punktu. To izdevās iegūt pret Vāciju, spēlējot 0:0. Atklāšanas mačā pret Čehiju Māris Verpakovskis deva 1:0 vadību, taču čehiem izdevās atspēlēties (2:1), kamēr Nīderlandei tika zaudēts ar 0:3.

Sarežģīta grupa būs arī vienīgajai 2024. gada Eiropas čempionāta debitantei Gruzijai. Tā ielozēta F grupā ar Turcijas, Portugāles un Čehijas izlasēm. Turnīru Gruzijas futbolisti sāks 18. jūnijā pret Turciju, turpinot 22. jūnijā pret Čehiju. Grupu turnīra spēles tie noslēgs 26. jūnijā pret Krištianu Ronaldu un vienu no favorītēm uzskatīto Portugāli. Pirmo spēli Gruzija aizvadīs Dortmundē, otro Hamburgā, bet trešo – Gelzenkirhenē.