Abonē 2025. gadam ar atlaidēm līdz 57% un saņem garantētas dāvanas 55€ vērtībā!

Abonēt žurnālu
F-1 grib būtiski izmainīt formulu vizuālos tēlus
foto: ZUMAPRESS.com / MEGA / Vida Press
Vairāku komandu formulas īpaši jau sliktākas redzamības apstākļos ir tiešām ļoti līdzīgas.
Citi sporta veidi

F-1 grib būtiski izmainīt formulu vizuālos tēlus

Sporta nodaļa

Jauns.lv/F1.lv

F-1 čempionāta vadība cenšas panākt, lai jau 2025. gada sezonā komandas izmantotu atšķirīgākus krāsojumus savām mašīnām. Šobrīd gan vēl nav skaidrs, kā to izdosies īstenot.

F-1 grib būtiski izmainīt formulu vizuālos tēlus...

Televīzijas ierakstos redzamais, sevišķi F-1 sacīkstēs mākslīgajā apgaismojumā, licis secināt, ka pie noteikta leņķa, īpaši braucot lielā ātrumā, atsevišķu komandu mašīnas ir grūti atšķiramas. Noprotams, ka īpaša līdzība ir “Aston Martin” un “Mercedes”, kā arī “Williams” un "Red Bull" komandu mašīnu krāsojumos. Tāpat, svara taupīšanas nolūkos, komandas mēdz nenokrāsot visu virsbūvi, kas palielina oglekļa melnā toņa klātbūtni.

Tiek ziņots, ka par šo jautājumu tiek diskutēts ar F-1 komandām, un čempionāta vadītāju mērķis ir panākt, lai jau nākamgad mašīnu krāsojumi vairāk atšķirtos viens no otra. F-1 formulu nodaļas vadītājs Nikolass Tombaziss apstiprina, ka šis jautājums tiks iztirzāts arī nākamajā F-1 Komisijas sēdē.

“Kā vienmēr tas ir “Formulā 1″, viss ir nedaudz sarežģītāk, nekā pirmajā acu uzmetienā šķiet,” skaidro Tombaziss. “Viena problēma ir tā, ka mašīnām ir pārāk daudz nenokrāsotas oglekļa virsbūves elementu, jo komandas taupa uz svaru, līdz ar to mašīnām ir pārāk daudz melnā toņa. Visas komandas ir daudz darījušas, lai mainītu krāsas veidu, tāpat mūsdienās krāsas plēve mēdz būt īpaši plāna, lai svars būtu iespējami mazāks. Un vēl viena problēma ir tāda, ka dažas komandas šķietami izmanto līdzīgus krāsojumus, kā rezultātā dažas mašīnas ir diezgan līdzīgas viena otrai. To mēs turpinām apspriest ar komandām, un tas tiks izrunāts arī nākamajā F-1 Komisijas sēdē.”

Situācija ir sarežģīta, jo nedz FIA, nedz arī F-1 menedžments (FOM) nevēlas šajā sakarā ieviest kādus striktus noteikumus.