foto: Shutterstock
Latvijas sporta federācijas nesteidz kontrolēt jauno sportistu sekmes
Citi sporta veidi
2024. gada 26. maijs, 01:14

Latvijas sporta federācijas nesteidz kontrolēt jauno sportistu sekmes

Sporta nodaļa

Jauns.lv

Latvijas Televīzija (LTV) izvaicājusi visas 15 no valsts budžeta prioritāri atbalstāmās sporta federācijas, lai noskaidrotu, vai tās veic savu jauno sportistu sekmju kontroli un vai nesekmības gadījumā pieņem kādas sankcijas. Secinātais mazliet pārsteidz.

LTV norāda, ka jau gadiem visstingrākā kārtība noteikta Latvijas Basketbola savienībā (LBS). Kā pastāstīja LBS ģenerālsekretārs Kaspars Cipruss, kura vadītajā organizācijā pieņemts, ka nesekmīgie jaunie sportisti netiek pielaisti sezonas galvenajām sacensībām, bet pat vairāki simti jauno basketbolistu ik gadu tiek apbalvoti par labām un teicamām sekmēm. Cipruss pauž, ka pēc viņa domām, izglītībai jābūt prioritātei.

Basketbols ir vienīgais no 15 prioritārajiem sporta veidiem, kur sekmes tiek pārbaudītas federāciju līmenī, atklāj LTV.  

Atšķirīgs viedoklis Ciprusa paustajam ir Latvijas Futbola federācijā (LFF), kur uzskata, ka jau agrā vecumā profesionālu ceļu izvēlējušam jaunietim mācības atvirzās sekundārā plānā, tāpēc ne visiem jauniešiem ir vienādi kritēriji. LFF gluži kā Latvijas Šaušanas federācijā sekmju monitorings tiek atstāts jaunatnes treneru rokās.

Savukārt Peldēšanas federācijas prezidents Aivars Platonovs atklājis, ka sekmes var ietekmēt jaunā sportista iekļūšanu jaunatnes izlasēs un tam seko līdzi sporta skolās. Tikmēr Latvijas Kamaniņu sporta federācijā līdz šim izticis ar sportistu brīdināšanu.

Latvijas Florbola savienībā netiek sekots līdzi sekmēm un to izvērtēšana tiek atstāta klubu pārziņā. Arī Latvijas Orientēšanās federācija un Latvijas Tenisa savienība līdz šim nav sekmes kontrolējusi, bet otrā pieļauj, ka to vajadzētu sākt darīt, vēsta LTV.

Tikmēr Latvijas sportu pārraugošā Izglītības un zinātnes ministrija LTV paudusi, ka varbūt principi būtu jāmaina, tomēr pagaidām tas nav paveicams: "Noteikumi, iespējams, būtu pilnveidojami, tai skaitā sporta federāciju darbības vērtēšanas kritēriji, bet šobrīd nav plānots ieviest skolas vecuma sportistu sekmju kontroli kā kritēriju valsts finansējuma sadalei. Ministrijas rīcībā šobrīd nav rīku, kas ļautu nodrošināt skolas vecuma sportistu sekmju kontroli kritēriju izvērtēšanas kontekstā."