foto: USA TODAY Sports via Reuters Con
Kristaps Porziņģis komentējis savu “ielaušanos” repa pasaulē ļoti skandalozā laikā
Kristaps Porziņģis pieminēts šobrī repa pasaulē tik aktuālā J. Cole daiļradē.
Sporta zvaigznes
2024. gada 9. aprīlis, 14:55

Kristaps Porziņģis komentējis savu “ielaušanos” repa pasaulē ļoti skandalozā laikā

Sporta nodaļa

Jauns.lv

Aizvadītajā nedēļā basketbola un repa mūzikas cienītājus pārsteidza kāda iepriekš nepiedzīvota vēsts. Pasaulslavenais reperis J. Cole savas jaunākās dziesmas lirikā pieminējis slavenāko Latvijas basketbolistu, Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) līdervienības Bostonas “Celtics” vienu no balstiem Kristapu Porziņģi.

Pagājušajā piektdienā dienasgaismu pirmo reizi ieraudzīja J. Cole dziesma “Huntin’ Wabbitz”, kurā viens no pantiņiem veltīts 218 centimetrus raženajam latvietim.

"I just want to kick back, take trips, make big chips stack till they’re tall as Kristaps. Me and your squad is mismatched. Your calves ain’t strong enough to follow his path,” kas latviski būtu aptuveni tulkojams - "Es vienkārši gribu atpūsties, doties ceļojumos, nopelnīt lielus žetonus (domāti kazino žetoni pie spēļu galdiem), līdz to kaudze ir tikpat augsta kā Kristaps. Es un tava komanda - rada man pārsvaru. Tavi ikru muskuļi nav gana stipri, lai sekotu viņa pēdās."

Latvijas izlases uzbrucējs, protams, ir informēts, ka ticis pieminēts viena no pasaulē pašlaik populārākajiem repa māksliniekiem jaunākajā dziesmā, un par to izteicās izdevumam Boston.com.  "Tas, protams, ir diezgan forši, ka mani piemin J. Cole. Nekas tāds, uz ko es iepriekš būtu cerējis, bet tas ir diezgan forši."

"Tiklīdz es pamodos, [bija] daudz ziņu, un cilvēki teica: "Viņš tevi pieminējis, tas bija diezgan forši," Porziņģis teica Boston.com, kuri aicināja latvieti ierindot šo faktu savu sasniegumu sarakstā: "Es nezinu, kurā vietā to likt, bet es vēlos uzvarēt NBA čempionātā," sacīja Porziņģis.

Kristaps “Huntin’ Wabbitz” dziesmā, kas iekļauta J. Cole jaunākajā albumā “Might Delete Later”, ir izmantots kā metafora, apzīmējot kaut ko augstu, kaut ko garu. Tas nav pārsteigums, jo latvietis šajā sezonā ir trešais garākais NBA spēlētājs, atpaliekot no franču brīnumbērna Viktora Vembanjamas un serba Bobana Marjanoviča. Abu pārējo pārstāvētās komandas – Sanantonio “Spurs” un Hjūstonas “Rockets” uz neko lielu nepretendē, kamēr Bostonas “Celtics” pēc daudz ekspertu domām ir galvenie favorīti uz NBA čempiontitulu.

Basketbols un repa mūzika jau desmitgadēm ir cieši saistītas. Turklāt pats Vācijas pilsētā Frankfurtē dzimušais J. Cole (īstajā vārdā Džermēns Lamars Kouls) visai labi pārzina šo sporta veidu. 39 gadus vecais reperis vidusskolā spēlējis basketbolu un vēlāk arī Sentdžonsas universitātē bijis komandas tuvāko rezervistu vidū. Viņš piedalījies arī NBA Visu Zvaigžņu spēles ietvaros notiekošajā Slavenību spēlē, bet 2020. gada vasarā pārsteidza daudzus, kad paziņoja, ka vēlas 35 gadu vecumā kļūt par profesionālu basketbolistu.

Kouls tajā pašā vasarā centās tikt uz oficiālajiem izmēģinājuma treniņiem pie NBA komandām. Reperis piedalījās Detroitas “Pistons” un Orlando “Magic” komandu treniņos, tomēr pie līguma piedāvājuma viņš tā arī netika. Sapni gan J. Cole izdevās piepildīt, parakstot līgumu uz trim spēlēm ar Ruandā bāzēto Āfrikas basketbola līgas (BAL) komandu Kigali “Patriots BBC”. Trijos mačos Āfrikas spēcīgākajā basketbola turnīrā Kouls laukumā kopā pavadīja 45 minūtes, gūstot piecus punktus, atdodot trīs rezultatīvas piespēles un izcīnot piecas atlēkušās bumbas. Pēc šiem mačiem reperis komandu pameta, bet karjeru reanimēja nākamās sezonas sākumā, kad pievienojās Kanādas spēcīgākās basketbola līgas komandai Skarboro “Shooting Stars”, kuru rindās nospēlēja četrus mačus, pēc kuriem vienību pameta, jo bija jādodas koncerttūrē.

Interesanti, ka J. Cole nav vienīgais reperis, kurš izmēģinājis laimi basketbola laukumā. Persijs Roberts Millers vecākais (plašāk pazīstams kā Master P.) deviņdesmito gadu beigās un divtūkstošo gadu sākumā ne vien spēlēja tolaik populārākajās zemākajās ASV basketbola līgās CBA, IBL un ABA, bet tika pie iespējām arī NBA komandās – Vasaras līgas mačos un pat oficiālās pārbaudes spēlēs. Master P. savulaik piedalījies oficiālos treniņos ar Toronto “Raptors”, Šarlotas “Hornets”, Denveras “Nuggets” un Sakramento “Kings” komandām.

J.Cole šobrīd ir ierauts arī publiskā skandālā ar vienu no repa ikonām Kendriku Lamāru, kurš savā dziesmā nievājoši izteicies par Koulu un Dreiku, bet J. Cole jaunākajā albumā uz to atbildējis. Vēlāk gan J. Cole atvainojās par savu rīcību un nosauca to par "tizlu".

Konflikts sācies pēc tam, kad J. Cole pauda viedokli, ka repa pasaulē šobrīd ir lielais trijnieks – viņš, Kendriks Lamars un Dreiks. Savukārt Kendrika atbilde ar dziesmu “Like That” bija, ka “liels ir tikai viņš”, uz ko tikko iznākušajā albumā ar dziesmu “7 Minute Drill” atbildēja Kouls, izceļot, ka Kendrika Lamāra jaunākais albums ir “traģisks”.