foto: Publicitātes foto
Maroka būvē lielāko futbola stadionu pasaulē
Pie Kasablankas topošais stadions varēs uzņemt 115 000 skatītāju, par tūkstoti pārspējot “1. maija stadionu” Ziemeļkorejas galvaspilsētā uz Rungras salas. Pēdējam gan ar pasaules sportu nav daudz saistības.
Futbols
2024. gada 9. aprīlis, 05:01

Maroka būvē lielāko futbola stadionu pasaulē

Sporta nodaļa

Jauns.lv

Gatavojoties 2030. gada Āfrikas Nāciju kausam, Maroka sākusi būvēt lielāko futbola stadionu pasaulē – tas varēs uzņemt 115 000 skatītāju.

Jaunais futbola templis top Mansūrijas pilsētā 38 kilometrus no Kasablankas, valsts iegulda 500 miljonus ASV dolāru, būvniecību plānots pabeigt 2028. gadā.

Dizainu veido Marokas arhitekts Tariks Oualalou, kurš vada komandu  no ASV kompānijām “Populous” un “M-E Engineers”, Itālijas “Maffeis Engineering” un britu “Rider Levett Bucknall”. Iedvesma gūta no Marokas kultūras, pāri jaunbūvei pletīsies milzīgas telts jumts, teritorija kopumā aizņems 100 hektāru, iestiepjoties meža ainavā.

Arhitekti norāda, ka stadions atbildīs Starptautiskās futbola asociāciju federācijas (FIFA) standartiem. Maroka cer arī uzņemt 2030. gada Pasaules kausa finālu, īpaši ņemot vērā Spānijas spiedienu to rīkot Madridē. Maroka atjauno vēl sešus stadionus, lai nākamgad uzņemtu Āfrikas kausu un 2030. gadā daļu Pasaules kausa spēļu.

Āfrikas Nāciju kausā Marokas izlasei, sauktai par Atlasa lauvām, izdevies triumfēt vien tālajā 1976. gadā, bet 2018. un 2020. gadā izcīnīts panākuma Āfrikas Nāciju čempionātā. 2022. gadā Pasaules kausā Katarā marokāņi izcīnīja vēsturisku ceturto vietu, ar 1:2 bronzas mačā zaudējot Horvātijai. Maroka kļuva par pirmo Melnā kontinenta izlasi, kas spējusi iekļūt Pasaules kausa pusfinālā. FIFA nacionālo izlašu reitingā Atlasa lauvas patlaban ieņem 12. vietu.

Pasaules lielākais sporta stadions atrodas Ahmedabadā Indijā, un tajā var uzņemt līdz pat 132 000 skatītāju. Šajā arēnā tiek aizvadītas Indijas populārākā sporta veida kriketa spēles. Par pašlaik lielāko futbola stadionu pasaulē tiek uzskatīts Ziemeļkorejas galvaspilsētā Phenjanā esošais “1. maija stadions”. Dažos avotos tā ietilpība tiek lēsta pat 150 000 skatītāju vietu apmērā (sasniegta gan tikai vienreiz uz spēli pret Dienvidkorejas izlasi), tiesa, oficiāli pieņemtie dati liecina par 114 000. Stadionā dažādas spēles aizvada Ziemeļkorejas sieviešu un vīriešu futbola valstsvienības.

Savulaik, nepievēršot pārāk lielu uzmanību drošības apsvērumiem, futbola spēles klātienē gan apmeklējis arī krietni lielāks skatītāju skaits. Sešdesmitajos, septiņdesmitajos un astoņdesmitajos gados Brazīlijas valstsvienības un Riodežaneiro “Flamengo” kluba spēles leģendārajā “Maracana” stadionā apmeklējuši pat gandrīz 200 000 skatītāju. Skotijas lielākajā pilsētā Glāzgovā esošajā “Hampden Park” stadionā uz izlases, kā arī klubu “Rangers” un “Celtic” mačiem pulcējušies vien nedaudz zem 150 000 skatītāju. Vēl vairāk par 120 000 skatītāju savulaik pulcējuši gan “Santiago Bernabeu” Madridē, “Wembley” Londonā, “Salt Lake” Kalkutā, “Crystal Palace” Londonā, “Senayan Main” Džakartā, “Azadi Stadium” Teherānā, “Estadio da Luz” Lisabonā, “Estadio do Morumbi” Sanpaulu un “Camp Nou” Barselonā.